Opel na IAA 2023

Tekst: Goran Vrhovec / Photo: Goran Vrhovec; Opel

Kao i Porsche i Mercedes, tako je i Opel iskoristio maksimalno domaći teren i izlagao i na sajmu i na svom Open Space izložbenom prostoru u središtu Münchena.

Opel je pokazao ni manje ni više nego tri svjetske premijere. U ponedjeljak smo na Messeu vidjeli već najavljivani Opel Experimental o kojem smo i mi pisali. Njime je Opel pokazao smjer kojim će se njegovi automobili kretati u budućnosti, kako izgledom tako i tehnologijama.

Bazira se na Stellantisovoj platformi za BEV vozila i ima pogon na sve kotače. Zanimljiv dizajnerski detalj je kompletno odsustvo kromiranih detalja. Umjesto njih koristi se vanjska rasvjeta i kontrastna grafika.

Puno bliža budućnost su druge dvije premijere koje smo vidjeli u utorak na Open Space štandu na Odeonsplatzu. Jedna od njih je nova Corsa koja preuzima novi obiteljski vizualni identitet marke u vidu Vizor maske.

Naravno, dizajn se ne odnosi samo na taj detalj već i na unaprijeđen interijer i tehnologije poput električnih motora od 136 i 156 KS s WLTP dosegom od 354 km odnosno 402 km.

No, inovacije ne staju na motorima. Kokpit i infotainment napravljen su u suradnji s gigantom industrije čipova Qualcomm Technologies i nazvan je Snapdragon Cockpit Platform.

U ponudi će biti i benzinski motori, no o njima nije bilo govora pa detaljne specifikacije tek očekujemo.

Svoj prvi nastup pred svjetskom publikom imala je i nova električna Astra Sports Tourer. Ona dokazuje da karavani nisu mrtvi, već da i dalje postoji potražnja za njima usprkos dominaciji SUV-ova i raznih crossovera.

Pokretana motorom od 156 KS koji razvija 270 Nm garantira zabavu u vožnji. Za one praktične važna je informacija o 516 litara zapremine prtljažnika sa stražnjim sjedalima u upotrebi. Spuštanjem naslona kapacitet raste na 1553 litre.

Detalj koji pokazuje da je riječ o njemačkom vozilu je maksimalna brzina koja iznosi 170 km/h, čime nadmašuje skoro sve električno pokretane konkurente. Još jedna hvale vrijedna činjenica je da je s masom od 1760 kg Astra Sports Tourer jedan od najlakših električnih kompakata, što svakako doprinosi ukupnom dobrom dojmu.

Nedavno smo izvijestili s domaće prezentacije Opel Rocks-a. U Münchenu smo vidjeli jedinstveni Rocks e-Xtreme koji vožnju četverocikla diže na potpuno novu razinu zabave.

Karakteristično izbačeni kotači daju mu dinamičan i dominantan izgled. Dvostruka poprečna ramena sprijeda garantiraju odlična vozna svojstva na svim terenima. Uz ovaj koncept vidjeli smo i Electric Kargo izvedbu o kojoj smo pisali prilikom predstavljanja „normalnog“ Rocksa.
Sve u svemu, Opel je pokazao da mu je članstvo u Stellantis grupaciji donijelo mnoge benefite i da sigurno korača u budućnost.