Opel Rocks Electric: novo e-vozilo za nova vremena u gradu

Foto: G. V. / Opel

U Zagrebu je danas predstavljen Opel Rocks-e. Punim imenom Opel Rocks Electric predstavlja održivu urbanu mobilnost (Sustainable Urban Mobility). Ulazni model električnog vozila odgovara na trenutačne zahtjeve mobilnosti nudeći električnu mobilnost sa zaštitom od vjetra i kiše – progresivno, odvažno i čisto, tipično Opelovski: u skladu s duhom vremena.

U Njemačkoj i Hrvatskoj njime mogu upravljati već i mladi s 15 godina i vozačkom dozvolom kategorije AM1. Njemački proizvođač automobila širi svoju ponudu modela baterijsko-električnim SUM vozilom ispod segmenta Corse-e kojega si može priuštiti gotovo svaki vozač, od početnika do onih koji svaki dan voze gradom.

Rocks Electric bit će dostupan za narudžbe putem interneta od kolovoza 2023. godine.

Moj prvi Opel: pametna, extra-cool mobilnost u gradu

Opel Rocks Electric jednostavno je drukčiji: malo vozilo sa stilom za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez lokalne emisije ispušnih plinova. Najbolje od svega, Rocks Electric je dug samo 2,41 metara, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kilogram (uključujući bateriju) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo.

Pametno rješenje kojim Opel ulazi u segment električne mobilnosti nudi doseg do 75 kilometara prema WLTP-u2 i tu udaljenost možete prelaziti brzinom do 45 km/h. Zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet – ne samo za mlade vozače, već i za one koji žele putovati od doma do gradskog središta bez lokalne emisije ispušnih plinova i bez dugotrajnog traženja mjesta za parkiranje na odredištu. Kotači veličine 14” i svega 7,20 m potrebnih za okretanje čine Rocks Electric idealnim za grad jer savladava oštre zavoje i stane na mala mjesta za parkiranje.

Baterija od 5,5 kWh kojom Opel Rocks Electric raspolaže u potpunosti se puni za približno 3,5 sata iz svake standardne utičnice u kućanstvu. Pripadajući, tri metra dugi kabel za punjenje stalno se nalazi u SUM-u i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama. Suvozačeva vrata otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Prednji i stražnji elementi karoserije također su slični.

Unutra, dva sjedala pomaknuta su jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedalo naprijed odnosno natrag. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks Electric nudi zapremninu prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu XXL veličine.

Ploča s instrumentima zadovoljava uvjete moderne, mlade generacije: jasna je i fokusirana na bitno. Zaslon prikazuje brzinu, način vožnje (D – naprijed, N – prazan hod, R – unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara. Praktične pojedinosti uključuju držač pametnog telefona na središnjoj konzoli. Usluge kao što je aplikacija „myOpel” pružaju dodatne praktične informacije.

Zahvaljujući kompaktnim mjerama i velikim prozorima, Opel Rocks Electric osigurava dobru preglednost. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov – što je neobično za vozilo u ovoj cjenovnoj kategoriji. Rocks Electric je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks Electric, Opel Rocks Electric „Klub” i Opel Rocks lectric „TeKno”. Cijena osnovnog modela je 9.990 eura, dok se bogatije opremljeni Klub i TeKno mogu dobiti za 10.740 Eura (Bluetooth povezivanje, bežični zvučnik kontrastni obojani detalji na karoseriji…)

Rocks Electric Kargo

Za tvrtke koje se bave dostavom u ponudi će biti i verzija Kargo, bez suvozačkog sjedala te će se tamo moći prevesti čak 400 litara korisnog tereta uz maksimalnu nosivost od 140 kg. Idealno za dostavu hrane i paketa u malim gradskim uličicama. Vozači mogu pristupiti robi pohranjenoj u teretnom prostoru kroz suvozačka vrata, kao i izravno sa svoga sjedala. U potonjem slučaju okomiti poklopac preko teretnog prostora jednostavno se podigne prema prozoru. Kada je poklopac ponovno u vodoravnom položaju u sidrištu, može podržati težinu do 40 kg i služi kao praktičan stol s radnom površinom protiv klizanja. Zahvaljujući precizno oblikovanim udubljenjima, postoji prostor za dostavnicu i podlogu za pisanje formata A4, kao i za laptop ili tablet.

Iza, na lako dostupnom mjestu, nalazi se blago podignut rasklopivi pretinac za pohranu manjih predmeta, primjerice sunčanih naočala, kalendara ili olovki. Visina stola i pretinca za pohranu osiguravaju neometani pogled u svim smjerovima. Još jedna karakteristika tipična za Rocks Electric KARGO dvobojan je izgled sprijeda i straga, kao i novo lice branda Opel Vizor. LED prednja svjetla i LED pokazatelji dio su standardne opreme.