Jeep Renegade

Foto: FCA/Jeep

Kada je FCA grupacija 2011. kupila koncern Chrysler i u tom paketu dobila i Jeep, vjerojatno ni najoptimističnije prognoze nisu očekivale rezultate kakve sada bilježi najpoznatija off-road marka.

Sa 110.000 vozila, koliko je Jeep prodao navedene 2011. godine nakon temeljite obnove game i dodatka talijanske tehnike i dizajna, Jeep je za svega sedam godina stigao na 1.900.000 prodanih vozila. 18 puta više prodanih vozila nikako ne mogu biti slučajnost, već rezultat promišljene strategije pokojnog Sergia Marchionnea, maga profitabilnosti kada su posrnuli brendovi u pitanju.

Nakon nezamjetnih prijašnjih modela Compass i Patriot, prije četiri godine krenulo je buđenje pojavom modela Renegade. Slavno ime ovaj put nije krasilo punokrvni off-roader, već SUV koji se itekako dobro snalazio u gradu zahvaljujući skromnim dimenzijama i štedljivim motorima (nastao je na zajedničkoj bazi s odličnim 500x), ali u varijantama s pogonom na sve kotače nudio je sve što se očekuje od jednog Jeepa. Vrh ponude za one najzahtjevnije po tom pitanju bio je famozni Trailhawk, s dodatno podignutom karoserijom i još više off-road sposobnosti kojima malo koji puno skuplji terenac može parirati.

Prvu generaciju tog Renegadea vozili smo u raznim izvedbama, no u svima nas se dojmila kompaktnost i čvrstoća karoserije te dobro ponašanje na asfaltu, ali i izvan njega. I dok svi ostali proizvođači za ovu kategoriju zapravo nude crossovere koji svoje korijene vuku iz gradskih automobila, kod Renegadea to nije slučaj jer je od prve ideje bio zamišljen kao SUV. Uz karakterističan i prepoznatljiv Jeep dizajn nije trebalo dugo da ga europska tržišta prihvate pa smo tako svjedočili pravom boomu Jeepa u Italiji i ostalim europskim zemljama.

S obnovljenim modelom nije se išlo u pretjerane izmjene osim estetskih i po pitanju opreme. Oblik je ostao gotovo nepromijenjen, ono što se vidi je razlika u svjetlima koja su sada LED tehnologije, dok je unutra glavna razlika osjetno poboljšani infotainment sustav s velikim ekranom (7“ ili 8.4“) osjetljivim na dodir.

Na novom Renegadeu i dalje je istaknuta ta savršena kombinacija značajki prikladnih za off-road staze i gradsku vožnju. Off-road sposobnosti ovog modela najbolje su u klasi i ostaju vodeće u segmentu. Novi se Renegade može dobiti u dvije osnovne konfiguracije – pogonom na prednje i pogonom na sva četiri kotača. Opremljen je s dva sustava pogona na sva četiri kotača, sustavom za isključenje stražnje osovine, sustavom za regulaciju trakcije Selec-Terrain, sustavom za pomoć pri kretanju na uzbrdici i sustavom za pomoć pri kretanju nizbrdo.

Njegove 4×4 sposobnosti najbolje su vidljive kroz komplet opreme Trailhawk, koji je kao i kod prve verzije posebno osmišljen za off-road vožnju i opremljen posebnim stilskim i tehničkim značajkama.

Glavne tehničke novosti su potpuno novi benzinski turbo motori zapremine 1.0 (tri cilindra) i 1.33 litre (četiri cilindra) te snagama 120 i 150 KS. Prvi se nudi u varijanti s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem od šest stupnjeva, dok je drugi u ponudi također s pogonom na prednje kotače, ali i automatskim DDCT mjenjačem s dvije spojke. Postoji i jača verzija istog motora od 180 KS koja dolazi samo u verziji s pogonom na sve kotače.

Valja spomenuti da novi motori zadovoljavaju najstrožu normu Euro 6/D i imaju filter krutih čestica. Za razliku od nekih, Jeep nije odustao od dizela pa će tako u ponudi biti i odlični još moderniji 1,6-litreni dizelaš od 120 KS s ručnim ili DDCT mjenjačem i prednjim pogonom te dvolitreni agregat u varijantama od 140 i 170 KS s ručnim mjenjačem ili u top verziji s devetbrzinskim ZF-ovim automatikom i naravno pogonom na sve kotače.

Recimo još da, kao što je to običaj, sva Jeep vozila dolaze s petogodišnjim jamstvom ili 120.000 km. Cijene su dugo pregovarane s proizvođačem, ali očito se isplatilo jer je sada slično motorizirani Renegade (120 KS prednji pogon) s bogatijom opremom jeftiniji 26.500 kn od starog modela.

Cijene kreću od 155.370 kn za 1.0 (120 KS) s prednjim pogonom i opremom Sport, preko vjerojatno najisplativije varijante Longitude s istim motorom i pogonom, ali bogatijim paketom opreme za svega 159.930 kn. Vrh ponude i dalje je rezerviran za Trailhawk čija cijena iznosi 293.947 kn.