Umro je Sergio Marchionne

Foto: FCA, Getty, Reuters

Dugogodišnji šef FIAT grupacije ili FCA (FIAT, Alfa Romeo, Jeep, Maserati, Ferrari, Chrysler) i jedan od moćnika cjelokupne svjetske auto industrije, umro je u 67. godini nakon kratke i teške bolesti.

Da nešto nije u redu, doznali smo u subotu kada je nakon relativno jednostavnog operativnog zahvata u Zürichu došlo do komplikacija uslijed čega je odmah umirovljen s pozicije izvršnog direktora FCA, ali i predsjednika Ferrarija. Prije dva dana bilo objavljeno da je u teškoj komi.

Marchionne je rođen 1952., odrastao u osiromašenoj talijanskoj regiji Abruzzo, a s obitelji se preselio u kanadski grad Toronto kada je imao 14 godina. Karijeru je razvijao u financijama, ali nakon što mu je ponuđen izazov spašavanja Fiata 2004. godine, pokazao je da je za autoindustriju barem jednako talentiran i postao je jedan od najcjenjenijih menadžera u branši.

Iako tvrdih stavova i nevjerojatno zahtjevan po pitanju posla, imao je rezultate koje nitko nije mogao opovrgnuti. Svi su ga pamtili po jedinstvenom stilu odijevanja, vječno u puloverima. Propast Fiata u Italiji smatrala bi se kobnom za društvo, jer je tvrtka zapošljavala 200.000 ljudi diljem svijeta. Obzirom na broj usta koja je ta tvrtka hranila, bankrot su svi željeli izbjeći. Strogim potezima te svakodnevnim otkazima menadžerima koji nisu zadovoljili njegove visoke standarde business odluka te spajanjem s Chryslerom, ponovno je podigao FIAT na noge, izvukao Chrysler iz dugova i učinio ga profitabilnim. Uz to oživio je neke brendove iz FCA portfelja poput Jeep-a, a u zadnjih par godina i Alfa Romeo koji proživljava drugu mladost zahvaljujući Giuliji i Stelviu te brojnim nadolazećim modelima koje očekujemo u narednih par godina.

Iznimno su ga cijenili svi koji su radili za grupaciju, no nešto manje oni najbliži suradnici jer je bio veliki radoholičar i radno vrijeme za njega nikad nije prestajalo, što je očekivao i od suradnika. Nemilosrdno je smijenio i Lucu di Montezemola, dugogodišnjeg i vrlo uspješnog predsjednika Ferrarija jer se nisu slagali oko budućnosti perjanice talijanske, ali i svjetske autoindustrije.

Na čelu FCA grupacije naslijedio ga je John Elkann, nasljednik obitelji Agnelli dok je izvršni direktor Ferrarija postao Louis C. Camilleri iz Phillip Morrisa.

Addio Sergio…