Predstavljen novi Mercedes-Benz CLA

Foto: Mercedes-Benz

U Las Vegasu je predstavljena nova generacija vrlo uspješnog modela CLA. Sa 750.000 prodanih primjeraka, mala coupé-limuzina očito je dobro pogodila ukus kupaca i pokazala se kao jedan od glavnih aduta u privlačenju mlađe klijentele automobilima sa zvijezdom na nosu.

Tako je prosječan kupac CLA deset godina mlađi od standardnog vozača Mercedesa. Ne samo to, već je u Europi otprilike svaki drugi kupac do tada vozio neko vozilo od konkurencije, a u Americi je to slučaj s čak 2/3 kupaca pa je i na tom polju CLA u svoje dvije izvedbe (coupé i shooting brake) napravio dobar posao za Mercedesov brand.

S prvim modelom CLA postigli smo veliki uspjeh te smo stvorili potpuno novi segment coupe modela s četiri vrata, izjavila je Britta Seeger, članica Upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovorna za oglašavanje i prodaju Mercedes-Benz automobila. Novo izdanje modela CLA je dodatno inteligentno razvijeno te je još više emocionalno i sportsko u odnosu na prethodnika. U kombinaciji s novim sustavima upravljanja postavlja nove standarde u cijeloj klasi.

Novi Mercedes-Benz CLA Coupé nije samo najemocionalnije vozilo u svojoj klasi, nego je i vrlo inteligentno: od MBUX Interior Assist sučelja, koje prepoznaje geste upravljanja i nudi inteligentna rješenja u unutrašnjosti te proširene stvarnosti za navigaciju i razumijevanje indirektnih glasovnih naredbi do Energizing Coach sustava koji pruža individualne fitnes preporuke, novi CLA nudi niz pametnih rješenja. Također postoje dovitljivi detalji što se tiče aerodinamike i novih funkcija Intelligent Drive paketa pomoći u vožnji.

Dizajn ističe karakter coupéa sa svojim izduženim oblikom i dizajnerskim elementima, kao što su poklopac motora s bubrezima ili stražnja registarska pločica koja je pomaknuta prema dolje. Kao takav i dalje održava status dizajnerske ikone svog prethodnika.

S kabinom, koja je pomaknuta unazad, sportski GT stražnji kraj postiže ravnotežu između elegancije i sportske note. Uključujući spuštene linije, precizno izvedeni bočni profil pruža zanimljivu igru svjetla i sjene. Doziranjem gornjeg oblikovanog ruba bočnih stranica omogućuje oblikovanje ekstremno mišićavih i atletskih ramena koja se protežu od lukova prednjih kotača do oblikovanog stražnjeg kraja. U ravnini s vanjskim rubom karoserije, kotači sa svojim izvučenim lukovima kotača i širokim tragom kotača utjelovljuju dinamičnost i vozilu pružaju sportsku prisutnost.

 I u smislu dinamike vožnje, novi CLA održava obećanje svog dizajna: široki trag kotača (dodatnih 63 mm sprijeda i 53 mm više straga u usporedbi s prethodnikom) i niže središte ravnoteže dvije su ključne značajke koje modelu CLA pružaju najviše sportske vozne karakteristike od svih modela u novoj generaciji kompakta marke Mercedes-Benz. Tehničke specifikacije uključuju odvojenu multi-link stražnju osovinu za smanjene vibracije i buku, Direct-Steer sustav kao dio standardne opreme i hidro-nosače sprijeda.

Naginjanje karoserije sprečava deblji stabilizator. Kao opcija, dostupan je sustav aktivnog namještanja tvrdoće ovjesa koji vozaču pruža odabir između udobnosti ili beskompromisnog sportskog ovjesa. Ponuda kotača započinje sa 16 inča i kreće se do 19 inča, s dimenzijama guma od 205/60 R 16 do standardnih 225/40 R 19. ESP sustav specijalno je prilagođen potencijalno visokim brzinama u zavojima i visokim performansama upravljanja modela CLA.

Model CLA koji je bio prikazan na prezentaciji u Las Vegasu bio je CLA 250 sa snažnim četiri-cilindričnim benzinskim motorom (165 kW/225 KS, 350 Nm) i 7G-DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom. Tijekom početka prodaje u svibnju ove godine bit će dostupna široka ponuda dizelskih i benzinskih motora s ručnim mjenjačima ili mjenjačima s dvostrukom spojkom i 4MATIC pogonom na sve kotače.