Predstavljen novi GR Yaris

Foto: Toyota

Na Tokijskom salonu automobila Toyota je predstavila novi GR Yaris. Inače se nakon nekoliko godina boravka na tržištu radi redizajn, no ovdje je malo drugačija priča.

Kada je predstavljen prije tri godine, GR Yaris naišao je na toliko pohvala i entuzijazma pri lansiranju da je Toyota mogla smatrati da je posao obavljen. Bio je to automobil koji je u jednom trenutku zasjeo na vrh segmenta hot-hatch vozila, automobil rođen u reliju koji je sve konkurente ostavio za sobom. Kao jedini zapravo pravi homologation-special u ovo politički korektno doba nije nikakvo čudo da su entuzijasti i novinari diljem svijeta oduševljeno prihvatili ovaj budući klasik, kompakt s turbo motorom i pogonom na sve kotače. Ukupno je prodano više od 31.000 komada (samo u Europi 18.000) sa zadovoljstvom kupaca od 99% zbog čega je Toyota obećala da će se Yaris GR proizvoditi dok god bude interesa za njega.

Bez obzira na neočekivano dobre rezultate, Toyota nije spavala na lovorikama. U tri godine otkako je prvi automobil sišao s proizvodne linije, uloženi su intenzivni napori da se on učini još boljim: snažnijim, osjetljivijim, zanimljivijim i – vjerovali ili ne – isplativijim za vožnju.

Trkaći inženjeri TOYOTA GAZOO racinga, vozači i ostali profesionalci za utrke surađivali su u duhu stalnog poboljšanja kako bi obogatili osnovni karakter GR Yarisa kao automobila “s vozačem na prvom mjestu” – automobila koji je fokusiran na posebno iskustvo u kojem uživate u trenutku kada sjednete za volan i upalite motor.

Popis promjena je opsežan i opravdava opis “novi GR Yaris”. Ključni elementi uključuju evoluciju vodećeg svjetskog trocilindričnog motora s turbopunjačem za isporuku još više snage i okretnog momenta Maksimalna snaga rednog trocilindričnog 1,6-litrenog motora s turbopunjačem povećana je na 280 DIN KS/206 kW, s okretnim momentom od 390 Nm) a uveden je i potpuno novi GAZOO Racing automatski mjenjač s osam brzina. Naravno, za puriste u ponudi ostaje i sjajan šestbrzinski ručni mjenjač.

Šasija GR Yarisa po mjeri dodatno je ojačana, a u kabini su izgled kokpita i položaj vozača preinačeni za autentičniji osjećaj sportskog automobila, bilo da se vozite cestom ili u natjecanju u motosportu. Ovjes je također prilagođen za veću kontrolu upravljanja i robusnu izvedbu pod velikim opterećenjima, s revidiranim oprugama i ojačanim sklopom prednjeg amortizera. Razvojni program koji je isporučio novi GR Yaris slijedi koncept “razvijaj, utrkuj, lomi, popravljaj”. Ovo opisuje kako je u potrazi za poboljšanjima automobil gurnut do svojih granica – doslovno do točke pucanja njegovih komponenti.

Novi GR Yaris nudi sve ono što je original učinilo toliko uspješnim, ali i više od toga. Kao rezultat toga, obećava da će se postaviti još više ispred konkurencije. Fokusiranija ponuda ponudit će jednu verziju u specifikaciji “Circuit” s paketom performansi hlađenja koji uključuje dodatni hladnjak i modificirani usisnik zraka.

Novi GR Yaris bit će u prodaji diljem Europe od ljeta 2024. godine.