Peugeot 308 1.6 BlueHDi 120 EAT6 Allure

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Otkad se pojavio, Peugeot 308 zadnje generacije napravio je pomutnju. Među ljubiteljima marke zamjerali su mu što previše sliči na njemačke kompakte, dok su ga oni skeptici koji su prelazili preko dizajna oduvijek prigovarali nedovoljnoj kvaliteti izvedbe. Da je Peugeot pogodio s 308 govore i brojne nagrade koje je osvojio kod nas i u svijetu

Nakon nekoliko godina na tržištu obično se skupljene informacije i iskustva koja dolaze iz servisa koriste za sitna i uglavnom manje ili više neprimjetna poboljšanja vozila, ali koja se itekako osjećaju u vožnji. Zato su modeli kada prođe par godina od predstavljanja obično najbolje kupnje jer su „dječje bolesti“ uglavnom izliječene, u ponudu dolaze i novi moderniji motori, a u našem slučaju i mjenjač.

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_allure_1

Kakav je iznutra?

Peugeot 308 izgledom i dalje neće nikoga baciti u trans, ali nekada lepršav vrlo privlačan izgled mijenjan je za kvalitetu i malo tko će se buniti protiv toga. Kada se pojavio, 308 je prvi donio revolucionaran izgled kokpita pod imenom iCockpit. Reduciranjem gumbića i prekidača na središnjoj konzoli postignut je otmjeniji i uredniji dojam, koji minimalizmom uspješno parira i modelima sa sjevera Europe. U tom nastojanju da se sve nebitno makne iz vidokruga i stavi u središnji sustav kojim se upravlja putem ekrana osjetljivog na dodir malo se i pretjeralo. Za podešavanje ventilacije ili klima uređaja u vožnji morate navigirati kroz menije, što nije nikako za preporuku osim ako stojite na semaforu. Iznimno mali upravljač i dalje je prisutan.
Stil vožnje u kojem su instrumenti iznad obruča opet zahtjeva malo vremena za prilagodbu, ali jednom kad se naviknete, nema problema. Posebno kada znate da zbog toga imate u rukama najmanji volan u nekom serijskom automobilu koji odlično sjedi u rukama i podsjeća na onaj u kartingu.

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_allure_2

Kakav je u vožnji?

Glavni razlog za test ovog 308 nije ni odličan 1,6-litreni štedljivac koji je dobio još 5 KS pa sad nudi  120 KS ispod prednjeg poklopca, već automatski mjenjač nazvan EAT6 koji se nudi jedino uz taj motor. Peugeot nije do sada imao puno sreće s automatskim mjenjačima, posebno kada se sjetimo nekih relikata iz prošlosti s četiri stupnja prijenosa. Na nekim skupljim i važnim modelima poput 407 Coupea za prijenos je bio zadužen sjajan japanski šeststupanjski automatik, no u jeftinijim modelima i dalje nije bilo adekvatnog mjenjača u skladu s očekivanjima vozača naviklih na dvostruke spojke. I opet su japanci iz Aisina s trećom generacijom automatika spasili stvar. EAT6 ili Efficient Automatic Transmission.

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_allure_4

Osim što se motor gotovo i ne čuje zbog dobre izolacije, ali i kvalitetne izrade, ova kombinacija pogona oduševljava. Mjenjač ne gubi vrijeme prilikom kretanja, već bez trenutka oklijevanja kreće i brzo rafalno prolazi kroz šest stupnjeva prijenosa. Trzaji se ne osjete, a ovisno o vašem pritisku na pedali gasa ovisi koliko ćete se zadržati u nekom stupnju prijenosa. Ipak, za grad i stani-kreni promet nema boljeg rješenja od ovakve kombinacije. Dokazano je da vozači automatika imaju u prosjeku četiri otkucaja srca manje po minuti od onih koji voze manualce, što dovoljno govori o smanjenom stresu kada vozite automatik. A i naši, tradicionalno nastrojeni kupci zadnjih godina sve više traže automatike jer tim odabirom više nisu osuđeni na veću potrošnju i slabije performanse. Kada smo već kod njih, recimo da ovaj 308 nudi dovoljan temperament i ako želite malo pojuriti. Tada preporučamo ručne izmjene na ručici mjenjača kojim se možete služiti sekvencijalnim mijenjanjem, jer polugica iza volana nema.  Ne morate brinuti, ne možete napraviti nikakvu glupost poput prebrzog mijenjanja naniže i ulaska u „iberturu“ ili sličnih nepodopština. Sve je maksimalno sigurno i prilagođeno onima koji nemaju puno iskustva s takvim mjenjačima.

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_allure_5

Trebam li ga kupiti?

Osim vrlo dobrog ponašanja u vožnji i udobnosti koju 308 pruža, valja svakako pohvaliti i sigurnost te preciznost vožnje. Minijaturni volan vrlo je direktan i pravo je zadovoljstvo „žnirati“ ga kroz zavoje. Vrlo dobro pogođen ovjes nije pretvrd, čak ni uz doplatu za 17“ kotače, već uspješno „pegla“ sve neravnine koje možete staviti pred njega. Da je riječ o trovolumenskoj limuzini rekli bismo da je 308 sjajan mali poslovni auto za one koji će raditi puno kilometara. Sa svega 98 g/km CO2 vrlo je skroman po pitanju davanja državi pa tako i cijena (ako odaberete skromniji paket opreme Active) nije pretjerano visoka bez obzira na dizel i automatik. Takvu izvedbu možete imati već za 164.990 kn, što je u odnosu za dobiveno odlična vrijednost.

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_allure_3

Ako ipak poželite Allure, on će vas koštati 174.990 kn, dok je naš testni uz metalik boju (3.600 kn) dodatno bio opremljen Park Assist sustavom s kamerom za vožnju unatrag i praćenjem mrtvog kuta s upozorenjem na retrovizoru (3.800 kn), navigacijom (3.800 kn), 17“ alu naplatcima Rubis (2.800 kn – uključuje rezervni kotač smanjenih dimenzija) i zatamnjenim stražnjim staklima (700 kn). Sa svim nabrojanim opcijama, testirani 308 koštat će vas 190.803 kn.
Obzirom na kvalitetu koju sada nudi Peugeot, sjajan dizelaš male potrošnje i solidnog temperamenta, te vrlo dobar automatik, ova verzija 308 lako bi se mogla okarakterizirati kao best buy cijele game 308. A to nije mala stvar.

Za: solidna izrada, zvučna izolacija, temperamentan, a štedljiv motor, odličan automatski mjenjač
Protiv: nepreglednost straga (pomaže opcijska kamera), dosta visoka cijena s doplatama

peugeot_308_1.6_bluehdi_120_teh