Nova Toyota GR Yaris

Foto: Toyota

Toyota je nedavno lansirala novu verziju svog popularnog GR Yaris modela, donoseći uzbudljive inovacije koje oduševljavaju ljubitelje automobilizma. Ovaj automobil, inspiriran tehnologijom iz Svjetskog Rally Prvenstva (WRC), predstavlja pravu revoluciju na cesti, kombinirajući vrhunske performanse i izdržljivost.

U vremenu političke korektnosti očito još postoji velika potražnja za ovakvim rally specialima o čemu najbolje govori podatak od 20.000 prodanih GT Yarisa u Europci u protekle četiri godine od predstavljanja.

Poboljšanja i Performanse

Novi GR Yaris doživio je dosta promjena baziranih na iskustvima dosadašnjih vlasnika. Novi GR dolazi s povećanom snagom od 280 konjskih snaga (206 kW), dok je maksimalni okretni moment sada nevjerojatnih 390 Nm. Ova povećanja nisu samo brojke na papiru; motor je dodatno ojačan i testiran u najekstremnijim uvjetima kako bi se osigurala njegova izdržljivost. Ubrzanje od 0-100 km/h traje svega 5.1 sekundu a najveća brzina je 232 km/h.

Od sada se osim manualne izvedbe Yaris GR može dobiti i sa automatski mjenjačem nazvanim GAZOO Racing Direct s osam brzina. Ovaj sustav omogućava brze i precizne promjene brzina, pružajući vozaču impresivna ubrzanja i optimalno upravljanje snagom. Sada vozači mogu uživati u vožnji s boljim kontrolama i brzim reakcijama automobila na svaki pritisak papučice gasa. No i dalje vjerujemo da će ručni mjenjač biti odabir pravih fanatika ovakvih automobila.

Za novi Yaris GR Toyota je također značajno unaprijedila karoseriju i ovjes. Dodana su nova pojačanja koja povećavaju čvrstoću karoserije, a tu su i dodatni radijatori i raspršivači za hlađenje, osiguravajući da motor radi na optimalnoj temperaturi čak i pri najzahtjevnijim uvjetima vožnje. Promjene su i na ispušnom sustavu odnosno njegovom smještaju kako bi se visoke temperature držale pod kontrolom i dalje od karoserijskih dijelova.

Dizajn i Tehnologija

Unutrašnjost novog GR Yarisa je potpuno redizajnirana kako bi vozaču pružila autentičan sportski doživljaj. Jedna od zamjerki prvoj verziji bila je pozicija sjedenja koja je bila previsoka. U novom modelu sjedalo je niže 2.5 cm a da bi preglednost prema naprijed bila bolja redizajniran je cijeli kokpit koji je sada niži pa je preglednost prema naprijed dodatno poboljšana. Sada su analogni instrumenti zamijenjeni digitalnima a poboljšan je i raspored kontrola. Ključne komande i izvori podataka su sada bolje pozicionirani, što omogućava vozaču da se usredotoči na vožnju.

GR Yaris se od sada nudi samo u jednoj osnovnoj izvedbi (za razliku od dosadašnje dvije), s tzv. Circuit specifikacijom ovjesa, koja dolazi sa standardnim paketom za hlađenje pogonskog sklopa. Tu su i ekskluzivne specijalne edicije, poput Ogier i Rovanperä, razvijene u suradnji sa svjetskim prvacima iz TOYOTA GAZOO Racing tima. Ove edicije uključuju specifične prilagodbe koje dodatno poboljšavaju performanse automobila.

Novi GR Yaris također nudi različite modove vožnje, omogućavajući vozaču prilagodbu performansi automobila uvjetima na cesti. Bez obzira vozite li po gradu ili trkaćoj stazi, GR Yaris pruža optimalne performanse i prilagodbu.

Motosport nasljeđe i razvoj

Novi GR Yaris ne bi bio ono što jest bez svog naslijeđa iz svijeta rallya. Korištenjem tehnologije i iskustva iz WRC-a, Toyota je uspjela kreirati automobil koji pruža autentično trkaće iskustvo na cesti. Filozofija razvoja automobila podrazumijeva testiranje do krajnjih granica, što osigurava maksimalnu izdržljivost i pouzdanost.

Gledajući u budućnost, Toyota zna da struja nije odgovor za sve pa istražuje mogućnosti razvoja motora koji koriste ugljično neutralno gorivo, poput vodika. Ovo otvara vrata novim ekološki prihvatljivim sportskim automobilima koji će i dalje pružati vrhunske performanse uz minimalan utjecaj na okoliš.

Novi GR Yaris je dokaz da Toyota ne samo da drži korak s tehnologijom i inovacijama, već i postavlja nove standarde u automobilskoj industriji. Sa svojim impresivnim performansama, naprednom tehnologijom i trkaćim nasljeđem, GR Yaris ostavlja sve bez daha i postavlja nove granice u svijetu sportskih automobila.