Honda – marka s najvećim rastom prodaje u 2016.

Foto: kojiauto.hr/Honda

Prema podacima ACEA Europske agencije koja prati kretanja u auto industriji, Honda je s 159.126 prodanih vozila na području EU i EFTA-e poboljšala svoj rezultat iz 2015. za skoro 21%. Ovakav Hondin rast osjetno je nadmašio kretanja na europskom tržištu novih vozila koje je na godišnjoj razini raslo 6.8%

Dobri rezultati plod su velike potražnje kupaca za Honda modelima poput HR-V-a, Jazz-a i Civica koji je i pred sam kraj svog vijeka još uvijek  vrlo zanimljiv kupcima. HR-V je s 34.921 prodanih primjeraka bitno utjecao na ukupni rezultat, dok je novi Jazz zabilježio rast prodaje od 26% u odnosu na godinu prije pa je tako u Europi ukupno prodano 39.613 primjeraka. Na dobar imidž i rezultate prodaje Civica očito je utjecao i Type R koji je dodatno osnažio paletu ovog vrlo važnog modela. Ukupno je prodano 47.300 Civica, što je povećanje od 4.9% u odnosu na 2015.

100791_2015_hr_v

Honda je zabilježila rast na svih pet ključnih tržišta Europe (UK, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska). Najveći porast zabilježen je u Italiji – čak 98%, čime se talijansko tržište profiliralo kao treće najvažnije u Europi. Osjetan porast zabilježen je još u Finskoj (47.7%), Portugalu (38.6%) i Mađarskoj (58.1%).

Zahvaljujući predstavljanju novih modela koje smo uveli pred kraj 2015. godine, Honda je u 2016. zabilježila osjetan rast u Europi. Posebno veseli odličan rezultat Civica u svojoj posljednjoj punoj godini prisustva na tržištu. S novim Civicom koji dolazi za par tjedana sigurni smo da će se pozitivan trend nastaviti i dalje u 2017., izjavio je Jean Marc Streng, voditelj auto odjela u Honda Motor Europe.

civic

Ovakvi sjajni prodajni rezultati još su ojačani najavama na salonima automobila diljem svijeta u 2016. U Ženevi je predstavljen Civic Hatchback, tada još kao prototip, dok je glavna zvijezda Pariškog salona automobila bio koncept Civic Type R kojeg nitko nije očekivao. Tada je bio izložen uz produkcijski Civic u sedan i kompakt izvedbi.

honda_civic_typeR_whatcar

Upravo je taj koncept novog Type R-a prije dva tjedna proglašen najiščekivanijim automobilom u 2017. po izboru čitatelja britanskog What Car? magazina. Očito je da će i u 2017. Honda i dalje nastaviti sa sjajnim rezultatima na Starom kontinentu.