Završen 43. INA Delta Rally

Tekst/foto: kojiauto.hr

Nakon dva dana uzbudljivog natjecanja na kojem su bile prijavljene 54 posade iz osam zemalja, završila je najstarija i najpopularnija hrvatska automobilistička manifestacija – INA Delta rally na kojem je posada Hideg/Kerék zauzela pobjedničko postolje.

43. ina delta rally_hideg

43. INA Delta Rally održavao se 9. i 10. lipnja u organizaciji Auto kluba INA Delta Zagreb, uz suorganizaciju Grada Zagreba i tvrtke INA kao glavnog pokrovitelja te pod počasnim pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića koji je u petak svečano otvorio rally. Pozdravne govore održali su i predsjednik uprave INE Zoltan Aldott te Zoran Obradović, predsjednik Organizacijskog odbora INA Delta.

Startni broj 1 nosio je Juraj Šebalj sa svojim suvozačem Karlom Golubom, koji su kao članovi AKK Sveta Nedelja prvi puta nastupili u automobilu R5 – konkurentnom Hyundaiju i20 i na BI/SS5 (Šestine 1) uspjeli srušiti rekord staze!

43. ina delta rally_sebalj

Organizatori su se pobrinuli obogatiti prateći program pa je u petak između dva prologa kod Velesajma startao „Delta oldtimer rally“ na kojem je sudjelovalo 18 vozila. Po prvi puta na našim prostorima bila je i atrakcija „Gymkhana“, u kojoj su sudjelovali hrvatski i mađarski vozači predvođeni članom AK Dubrava Markom Palijanom, dvostrukim osvajačem 4. mjesta Europskog Gymkhana Grid finala.

Prvi dan natjecanja započeo je tradicionalnim prologom kod Velesajma ukupne duljine 7,68 km, nakon čega je slijedio odlazak u Dugo Selo na povijesni Martin breg, da bi se večer zaključila još jednim noćnim prologom kod Velesajma.

43. ina delta rally_prodan

Na prvom brzinskom ispitu (BI) INA Zagreb, najuspješnija je bila hrvatska posada Šebalj/Golub, drugo mjesto pripalo je posadi Bisaha/Behula, a na trećem mjestu je bila posada Szilagyi/Varadi. Tijekom prvog BI ispale su dvije posade. BI SS2 Martin breg 1 nisu startale tri posade dok zbog tehničkog kvara također nisu završile tri posade.

43. ina delta rally_bisaha

Poredak nakon prvog dana:

  1. Bisaha/Behula (CZE-CZE, Ford Fiesta R5, ACCR Czech Team)
  2. Hideg/Kerék (HRV-HRV, Mitsubishi Lancer EVO IX R4, AK Delta Sport)
  3. Prodan/Raštegorac (HRV-HRV, Peugeot 208 R5, AK Opatija Motorsport)

U subotu se karavana preselila na obronke Medvednice, na brzince Šestine (20,81 km), Laz (10,56 km) i Sljeme (23,78 km). Ukupno je startalo 50 posada, od kojih je 26 došlo do cilja, a među njima je bila i jedina ženska posada Hunić/Ljubičić.

43. ina delta rally_scharmach

Vodeća tri mjesta:

  1. Hideg/Kerék (HRV-HRV, Mitsubishi Lancer EVO IX R4, AK Delta Sport)
  2. Bisaha/Behula (CZE-CZE, Ford Fiesta R5, ACCR Czech Team)
  3. Scharmach/Rauber (NZL-GER, Ford Fiesta R5, Peter Scharmach)

Rally se boduje za FIA Europski rally trophy, Prvenstvo Republike Hrvatske (dva bodovna natjecanja), Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine te Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a.