Zagreb Auto Show bez automobila!

Foto: ZAS

Upravo smo primili obavijest od Zagrebačkog Velesajma da Zagreb Auto Show 2020, koji bi trebao otvoriti vrata 31. ožujka mijenja sadržajni koncept s fokusom na motocikle i gospodarski program.

Na jučer održanom sastanku Udruženja trgovine motornih vozila, Grupacije uvoznika osobnih i lakih gospodarskih vozila, iznesen je stav da zastupnici osobnih vozila neće nastupiti na Zagreb Auto Show 2020. Ukoliko nema zastupnika koji su voljni izložiti svoje novitete onda nema ni Auto Showa, barem ne na način na koji smo ga poznavali. Iz Velesajma kažu da ima zainteresiranih izlagača koji su potvrdili svoje sudjelovanje, no što će biti od naše omiljene bijenalne priredbe ostaje da se vidi. Predložen je kraći termin održavanja, no o tome ćemo izvijestiti kada dobijemo dodatne informacije od Zagrebačkog Velesajma. Izgleda da je ZAS nakon dva uspješna nastavka nakon dugogodišnje krize ipak stigao do kraja, na žalost posjetitelja, ali i medija.

Službeno priopćenje Zagrebačkog velesajma donosimo u nastavku:

S obzirom na dramatična globalna kretanja na automobilskom tržištu, Zagrebački velesajam po hitnom je postupku tražio sastanak Grupacije generalnih zastupnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja broji petnaest importera. Zajednički stav donesen na sastanku je da se dopunjava i mijenja koncept Zagreb Auto Showa i čine se svi napori da se održi. Odluka je donesena u skladu s globalnim trendovima, koje je proteklih godina obilježio pad odaziva izlagača na vodećim svjetskim i europskim sajmovima automobila poput Frankfurta, Pariza i Ženeve te izostanak marki Citroën, Dacia, Fiat, Jeep, Infiniti, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Suzuki,…

Naime, fokus ovogodišnjeg izdanja sajma pored motocikala stavljen je na gospodarski program – prateća industrija i gospodarska vozila, sve u cilju rasta proizvodnog potencijala značajnog za razvoj gospodarstva Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Segment osobnih automobila bit će zastupljen u manjoj mjeri.

Uz postojeći trend, jedan od razloga promjene koncepta je i odustajanje od sudjelovanja na ovogodišnjem Zagreb Auto Showu većine izlagača marki osobnih vozila.

Zagrebački velesajam prezentirao je model i koncept Zagreb Auto Showa 2020. na sjednici Grupacije uvoznika osobnih i lakih gospodarskih vozila 20. svibnja prošle godine, koji je istovjetan realiziranom u 2018. te koji je tada prihvaćen. Nakon emitiranja prijava izlaganja u prvoj polovici srpnja 2019. svim zainteresiranim izlagačima s jasno definiranim uvjetima i terminima, u kratkom razdoblju zaprimljene su potvrde izlaganja u tematskim cjelinama vezanim uz moto program, gospodarska vozila i prateću industriju te najave izlaganja osobnih vozila. Međutim, tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine dolazi do značajnog odustajanja izlagača osobnih vozila, zbog čega je Zagrebački velesajam donio odluku o promjeni tematskih i sadržajnih cjelina Zagreb Auto Showa.

Zagrebački velesajam, u kontekstu globalnih, a očito i lokalnih trendova proaktivno nastavlja realizaciju ovog sajma za koji je do sad prijavljeno 164 izlagača. O novim okolnostima i zaokretu u konceptu svi partneri Zagrebačkog velesajma su obaviješteni, a nova rješenja u pripremi sajma bit će objavljena u narednim danima.