WRC stiže u Hrvatsku!

Foto: WRC

Već neko vrijeme slušamo o mogućnosti dovođenja utrke WRC-a u Hrvatsku. Ovo najprestižnije reli natjecanje tiha je patnja naših entuzijasta organizatora već više od 20 godina, no nikada nije bilo realne mogućnosti da se to zaista i dogodi.

Onda su krenule priče prije nešto više od godinu dana da postoji mogućnost da se i Hrvatska nađe u kalendaru WRC-a, ako se poslože neke kockice. One su se i posložile, ali zapelo je kao i obično – na državi. Trebalo je njihovo jamstvo da će se ispoštovati određene obaveze kako bi WRC zaista i došao u Lijepu našu. I jučer se to i dogodilo na 103. zasjedanju Vlade RH.

Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Hrvatskom auto i karting savezu (HAKS) za podnošenje kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva u reliju – World Rally Championship (WRC) za 2019. i 2020. godinu. U obrazloženju ove Odluke stoji da je HAKS 18. lipnja ove godine Vladi dostavio prijedlog za organizaciju i sufinanciranje WRC-a u Hrvatskoj, događanje za koje su kandidaturu prijavili Međunarodnoj automobilističkoj federaciji (FIA) 14. rujna 2017.

Za održavanja WRC-a potrebno je ispuniti niz uvjeta prema Međunarodnoj automobilističkoj federaciji i WRC-u, odnosno potrebno je pokriti razne izdatke, kao što su troškovi naknada za registraciju, tehničke realizacije projekta, nabave opreme, produkcije, promocije, marketinški troškovi, troškovi ekspertiza, troškovi potpore timovima, itd. Zbog svega navedenog potrebno je dostaviti suglasnost Vlade RH za organizaciju.

Naime, prema Statutu i pravilima FIA-e, organizatori u Hrvatskoj trebaju podmiriti troškove provedbe organizacije predmetnog WRC-a te je potrebno osigurati 1.285.000,00 € godišnje odnosno 2.570.000,00€ ukupno, a specifikacija troškova koje je potrebno podmiriti prema „WRC Promoter GmbH“, po godini WRC-a je sljedeća: troškovi produkcije WRC-a – 500.000,00€, troškovi potpore WRC teamovima – 660.000,00 €, troškovi stranih stručnih službi – 125.000,00 €. Od prethodno navedenog iznosa Vlada RH treba osigurati ukupno 2.000.000,00€.

Spomenutom odlukom Vlada RH zadužila je Središnji državni ured za sport da u izradi prijedloga državnog proračuna za iduću i 2020. godinu na svojim proračunskim pozicijama planira sredstva u ukupnom iznosu od 15.000,000,00 kuna (po 7.500.000,00 kn za svaku godinu).

Organizatori (HAKS, D.T. i Cro Dakar Team) očekuju 50.000 stranih posjetitelja koji bi ostvarili oko 175.000 noćenja. Svjetsko prvenstvo u reliju Hrvatska emitiralo bi se u 155 zemalja diljem svijeta, na 250 različitih TV kanala te time podiglo još veću vidljivost Hrvatske kao iznimno atraktivne turističke destinacije s raznovrsnim sadržajem.

Naglašavaju da je Svjetsko prvenstvo u reliju višednevni svjetski događaj koji uz velike pozitivne efekte na promociju i prepoznatljivost Hrvatske kao turističke destinacije sadrži i cijeli niz direktnih i indirektnih ekonomskih učinaka. Pored direktnih ekonomskih učinaka čije se ostvarenje očekuje u hotelima, restoranima i drugim mjestima potrošnje, nisu zanemarivi niti ostali ekonomski učinci koji se očekuju na ime poreza (primjerice PDV-a), doprinosa, prireza, trošarina, i drugih prihoda koji će se realizirati kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na razini cijele države.

Četverodnevno natjecanje odvijalo bi se na teritoriju Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije sa startom i ciljem u Zagrebu. Grad Zagreb obećao je pomoć na svim razinama, u organizaciji događaja na lokalnoj razini te u tehničkim i promocijskim aktivnostima.

Kao što je obično slučaj sa svime kod nas, ništa ne ide glatko, iako postoji konsenzus o interesu koji se višestruko isplati. No, izgleda da je ipak nekome sinulo da bi možda trebalo iskoristiti ovu priliku kad već nismo iskoristili onu kada nam je Bernie Ecclestone nudio dolazak Formule 1. I zato s veseljem možemo iščekivati dolazak vjerojatno najatraktivnije forme autosporta i na naše ceste.