Zahtjevni brzinski ispiti WRC-a u Hrvatskoj pravi izazov za najbolje reli vozače

WRC

Jedno od najatraktivnijih natjecanja na svijetu održat će se od 22. do 25. travnja 2021. godine. Start će biti ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok će se najbrži popeti na podij na Trgu svetog Marka

Nakon što je prošle godine potvrđeno kako je Croatia Rally uvršten u kalendar Svjetskog prvenstva u rallyju (World Rally Championship – WRC), sada su poznati i zahtjevni brzinski ispiti koji će biti pravi izazov za vrhunske WRC vozače. Od 22. do 25. travnja na lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije će se održati jedan od najatraktivnijih sportskih događaja današnjice.

Timovi i serviseri vodit će brigu o natjecateljskim vozilima iz Zagrebačkog velesajma. Predstavljanje vozača i vozila bit će održano kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najbrži će se popeti na podij na Trgu svetog Marka, a probne vožnje kreću u utorak, 20. travnja.

Prvi dan i početni brzinski ispit bit će iznimno atraktivni. Nakon ceremonijalnog starta vozit će se na području samog Zagrebačkog velesajma, dok se dio staze po prvi put u povijesti WRC-a nalazi u zatvorenom prostoru, unutar paviljona. Posade će 23. travnja započeti s utrkivanjem na području Samoborskog Gorja, nakon čega slijede brzinski ispiti na širem području Karlovca. Dan nakon, brzinski ispiti će se također odvijati na području Samoborskog gorja i Karlovca, dok će se 25. travnja voziti na području Hrvatskog zagorja (Zagorska sela i Kumrovec), te po stazama na Medvednici.

Staze smo pomno birali kako bi izbjegli gužve, ali i omogućili publici da dođe i uživa u atraktivnim vožnjama. Nadamo se da će epidemiološka situacija to i dopustiti. Također, WRC je izvrsna prilika da cijelom svijetu pokažemo najljepše dijelove naše zemlje te ne sumnjamo da će natjecanje biti uzbudljivo – i uživo i ispred malih ekrana. – istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja 2021. Daniel Šaškin.

Nositelj projekta je Hrvatski auto i karting savez, organizatori su automobilistički klubovi D.T. Motorsport iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba, a dolazak Svjetskog prvenstva u reliju u Hrvatsku odlična je vijest za sve ljubitelje automobilizma u regiji. Oktanski spektakl je tijekom 2019. godine pratilo preko 830 milijuna gledatelja, a WRC u posljednjih sedam godina bilježi rast popularnosti.

Uz ogromnu međunarodnu promociju zamislite koji ekonomski efekt za Hrvatsku će ostvariti desetci tisuća noćenja, lokalna potrošnja sudionika te angažman tisuća ljudi potrebnih za organizaciju. Nadamo se da će situacija krajem travnja omogućiti prisustvo gledatelja što bi značilo dolazak velikog broja fanova WRC-a iz cijeloga svijeta. Radi se o najboljoj mogućoj pozivnici pred ovogodišnju turističku sezonu. – dodao je predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i Upravljačkog odbora WRC Hrvatska Davorin Štetner.

Popis svih brzinskih ispita koji će biti dio Croatia Rallyja:

23. travnja 24. travnja 25. travnja
Rude – Plešivica 1, 2 Mali Lipovec – Grdanjci 1, 2 Bliznec – Pila 1, 2
Kostanjevac – Petruš Vrh 1, 2 Stojdraga – Gornja Vas 1, 2 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 2
Jaškovo – Mali Modruš Potok 1, 2 Krašić – Vrškovac 1, 2  
Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki 1, 2 Vinski Vrh – Duga Resa 1, 2  

O WRC-u:

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.