Toyota Proace City

Foto: Toyota

U suradnji s PSA grupacijom Toyota je razvila novi Proace, lako komercijalno vozilo kojim se japanska marka želi ubaciti u najprodavaniji segment teretnih vozila. Novi Proace može se dobiti u tri izvedbe karoserije, kao Van, Verso i u N1 varijanti.

Van je namijenjen tvrtkama kao dostavno vozilo, N1 izvedba kombinira poslovne i privatne potrebe jer nudi mogućnost odbitka 100 % PDV-a i oslobođen je plaćanja PPMV, a ipak nudi 5 sjedala, dok je  Verso zamišljen kao obiteljsko vozilo obiteljima, jer osim što pruža puno prostora, omogućuje postavljanje tri dječje sjedalice u drugi red sjedala.

Verso se nudi u dvije dužine, 4,4 m i 4,7 m, i obje se mogu dobiti sa 7 sjedala. Sva sjedala se mogu preklopiti, uključujući i suvozačko, a utovarna površina je tada u potpunosti ravna što olakšava utovar i prijevoz dugačkih predmeta.

Proace City se može pohvaliti i dobrom nosivošću, obujam teretnog prostora varira ovisno o izvedbi od 3,3 m3 do 4,3 m3, a može se pohvaliti i prostorom dovoljno velikim kako bi se u njega mogle postaviti dvije europalete. Dodavanjem opcijskog sustava Smart Cargo postiže se najveća dužina teretnog prostora u klasi, koja iznosi 3,1 m za kratku izvedbu, odnosno 3,4 m za dugu, dok je najveća nosivost za Proace City još jedan najbolji podatak u klasi i iznosi jednu tonu (za obje izvedbe).

Za one koji prevoze veće ili teže terete, ovaj furgon može vući kočene prikolice do 1,5 tone. Moguće je naručiti i asimetrična (ostakljena ili ne), kao i odižuća vrata teretnog prostora.

Kao motorizacije nude se klasični motori sa unutarnjim izgaranjem, bez hibridnih izvedbi. To su 1,2-litreni turbo benzinac u izvedbama od 110 i 130 KS, zatim turbo dizel motor koji ima obujam od 1,5 litara i nudi se dvije varijante, od 102 KS i sa 130 KS. Kupac može birati između ručnih mjenjača od 5 odnosno 6 stupnjeva i automatika sa 8 brzina. Proace City može biti opremljen i nizom sigurnosnih sustava, kao i onih koji pomažu vozaču u vožnji, a izvedbe Verso i N1 serijski nude sustav s automatskim kočenjem, sustav za prepoznavanje znakova i sustav za upozorenje izlaska iz trake. U seriji se nude i klima, tri sjedala u drugom redu, radio s DAB i Bluetoothom i ostalu opremu.

Cijene dostavne izvedbe Proace City Van kreće od 135.100 kn za benzinsku, odnosno 145.700 kuna za dizel izvedbu (75 KS dizel motor, dostupan je samo kod ove izvedbe), dok cijene za Proace City Verso kreću od 129.900 kuna za 110 KS snažnog benzinca, odnosno od 142.800 kn za 102 KS snažnog dizelaša.

Najzanimljivija izvedba Proace City Verso N1 pak kreće od 124.330 kn za benzinske izvedbe, odnosno od 137.940 kn za dizelsku izvedbu. Ovdje će zasigurno najzanimljiviji paket opreme biti Family, koji donosi aluminijske naplatke, dvoja bočna klizna vrata, automatski dvozonski klima uređaj, 8-inčni multimedijski zaslon, parking senzore i još dosta toga, a njegova cijena kreće od 153.330 kuna za benzinsku izvedbu, odnosno 166.835 kuna za dizelsku izvedbu.