Peugeot Rifter

Foto: Peugeot

Nakon Citroënovog Berlinga, stigao je i njegov brat, ali ne više blizanac novog imena – Rifter. Peugeotov model Partner otišao je u zasluženu mirovinu barem što se imena tiče, a naslijedio ga je na prvi pogled osjetno otmjeniji Rifter.

Nekadašnja politika PSA grupacije da ima identične automobile različitog imena i brendova ovaj put se malo promijenila. Razlike između novog Berlinga i Riftera više su nego očite i nedvojbeno je kojem brendu koji od njih pripada. Peugeotovo nastojanje da se sa svojim novim modelima izdiže iz prosjeka vidi se i u ovom primjeru, jer Rifter izgleda atraktivnije i djeluje „skuplje“.

Dostupan u dvije duljine, s 5 ili 7 sjedala, Rifter njeguje raznovrsnost, modularnost i praktičnost. Ima učinkovite motore kao i tehničku opremu posljednje generacije. Osim vanjskih razlika, koje su vidljive na prvi pogled i koje karakteriziraju pripadnost Peugeotovoj obitelji, takav se trend nastavlja i u unutrašnjosti pa Rifter krasi i-Cockpit s ekstremno malim volanom te puno minimalističkije organiziranim donjim dijelom središnje konzole.

Motori u ponudi su benzinci PureTech zapremine 1.2 litre sa 110 KS u osnovnoj verziji i ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa te 130 KS u varijanti s osamstupanjskim automatikom. Ta verzija dolazi na tržište u 2019. godini. Za ljubitelje dizelaša nema brige, jer će se njima nuditi odličan novi 1,5-litreni BlueHDi u varijantama od 75 i 100 KS s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva, dok će šest-brzinski ručni i osam-brzinski automatik biti rezerviran za top model od 130 KS.

Cijene se kreću od 153.975 kn za osnovni dizelaš od 75 KS i Active opremu, dok isto opremljeni benzinac od 110 KS košta 155.250 kn.