Novi SUV Peugeot 2008

U ponedjeljak je u Zagrebu novinarima predstavljen novi Peugeotov SUV – 2008.

Novi 2008 pravi je predstavnik segmenta kompaktnih SUV-ova te simbol svega onoga na čemu se temelji današnji uspjeh game Peugeot: potvrda statusa na temelju dizajna te isticanje različitosti od konkurencije na temelju jedinstvenih inovacija i tehnologija.

Zahvaljujući snažnom i prepoznatljivom stilu, novi 2008 privlačno je vozilo lijepih linija. Njime se definitivno ispisuje nova stranica u povijesti segmenta SUV-ova marke Peugeot. Iako poštuje sve trenutačne stilske smjernice game, ističe se i njegov jedinstveni karakter te robusnost. Robustan stil dodatno je naglašen 18” kotačima velikog promjera koji savršeno ispunjavaju prostor ispod blatobrana, dolaze s umecima kojima donose višestruke prednosti: jednostavnija personalizacija i značajno smanjenje mase: 4 kg na svim kotačima ukupno. Elegancija i dojam više klase naglašeni su dvobojnim crnim krovom „Black Diamond” u inačicama GT Line i GT.

Uvijek prepoznatljiv potpis LED svjetala u obliku triju pandži na ovom je vozilu dobio novu verziju. Svijetle i danju i noću: nalaze se na stražnjem dijelu na svim verzijama te na prednjim svjetlima na luksuznim izvedbama. Sve inačice mogu koristiti svjetla izvedena u LED tehnologiji (opcije na Active i Allure, serija na GT Line i GT).

Osim uobičajene ponude, dostupne su i neke posebne i vrlo upečatljive boje karoserije koje daju dodatnu notu cijelom izgledu: – crvena Elixir, jarka boja koja ističe dubinu i jačinu tona – plava Vertigo, tri sloja za iznimno sjajnu boju – narančasta Fusion, nova metalik boja ekskluzivna samo za novi 2008.

U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima gdje su se vješto kombinirali plemeniti materijali i originalne boje:

  • Suptilni ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u narančastoj (ma izvedbi Active) ili plavoj (na izvedbi Allure) boji
  • Izvedba Allure koja uključuje moderne presvlake „Cozy” donosi dašak svježine i naglašava tehničke aspekte
  • dinamične inačice GT Line imaju malo tamnije uređenje s tkaninom „Capy” – profinjena inačica GT donosi kombinaciju materijala, kože i tehničke tkanine. To ugodno ozračje na verzijama GT i GT Line dopunjeno je svjetlosnim elementima koji dolaze u 8 boja koje možete mijenjati putem dodirnog zaslona.

Zahvaljujući prostranim stražnjim sjedalima (trenutačno ima rekordne vrijednosti za novu zajedničku modularnu platformu (CMP)), novi SUV Peugeot 2008 posebno je svestran SUV. Dužina od 4,30 m i međuosovinski razmak od 2,60 m daju mu i vrlo prostran prtljažnik obujma 434 l, i to bez obzira na motor, a to se odnosi i na 100 % električnu verziju! Kad je riječ o modularnosti, ona se postiže podnicom s dva moguća položaja (ovisno o izvedbi), koja može biti gotovo u potpunosti ravna kada je stražnja klupa preklopljena.

Oprema i sustavi za pomoć u vožnji koje nudi jedinstveni su ili čak rijetki u ovom segmentu jer su preuzeti iz viših segmenata te su rezultat vrhunskog znanja i stručnosti marke Peugeot. Lepeza tehnoloških rješenja vrlo je impresivna te uključuje Drive Assist, sustav koji utire put prema poluautonomnoj vožnji. Od opreme vrijedi spomenuti i sustav za sprečavanje izlaska iz voznog traka povezan s funkcijom Lane Positioning s pomoću koje vozač prilagođava putanju u voznom traku, zatim adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go koji dolazi s automatskim mjenjačem EAT8. Tu je i Park Assist, sustav koji automatski okreće upravljač pri ulasku na parkirno mjesto i izlasku s njega, a pri parkiranju ostavlja samo 60 cm razmaka između vozila.

Spomenimo još i najnoviju generaciju sustava automatskog kočenja u nuždi koji prepoznaje pješake i bicikliste danju i noću pri brzinama od 5 do 140 km/h, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (ili skretanje s ceste), sustav praćenja pozornosti vozača koji prema potrebi savjetuje kočenje, zatim automatsko uključivanje dugih svjetala za bolji pregled ceste itd. Pametni telefoni, naši suputnici u svakodnevnom životu, imat će svoje mjesto u novom 2008. Podaci s pametnih telefona bit će zrcaljeni na središnji zaslon zahvaljujući kompatibilnosti s funkcijom MirrorScreen.

Ponuda benzinskih motora obuhvaća trocilindarske motore obujma 1,2 l koji su u skladu s normom Euro 6d:

  • PureTech 100 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem
  • PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem
  • PureTech 155 S&S s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem (samo u izvedbi GT).

Od dizelskih motora u ponudi je četverocilindarski motor obujma 1,5 l (u trenutku izlaska na tržištu ispunjavao je normu Euro 6d-TEMP):

  • BlueHDi 100 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem
  • BlueHDi 130 S&S s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem

Novi Peugeot 2008, SUV posljednje generacije, kreće u prodaju na hrvatsko tržište u veljači 2020. godine, dok e-2008 stiže na hrvatsko tržište u drugoj polovini 2020.

Benzinske verzije kreću s cijenom od 138.990 kn, a dizelaši od 152.780 kn.