Novi Citroën C4 i ë-C4

Foto: kojiauto.hr / Citroën

Nakon Hyundaia prije dva tjedna, sada je i Citroën održao svoju prvu „normalnu“ pressicu uživo uz sve epidemiološke mjere predstavljanjem novog C4.

Iako ga u Citroënu nazivaju kompaktnom limuzinom (pojam koji je kroz povijest Citroën vrlo olako shvaćao jer je malo koji njihov model stvarno podsjećao na klasične limuzine), tako je i novi C4 od kompakta prešao u moderni crossover.

Dvolvolumenska karoserija s boka podsjeća na BMW-ove i Mercedesove SUV coupe izvedbe. S metar i pol visine radi se o izdignutom kompaktu koji bi trebao donijeti sve prednosti bolje preglednosti koju takav layout sa sobom nosi. Visina očiju vozača nalazi se na 122 cm od tla po službenim podacima, što bi trebalo garantirati dobru vidljivost na sve strane, kao i osjećaj sigurnosti.

Dizajnerski je Citroën opet hrabro iskoračio i za to zaslužuje sve pohvale. Radi se o vrlo atraktivno skrojenom automobilu modernih linija, s puno „mišića“ koji posebno u nekim bojama poput ove s fotografija djeluju vrlo privlačno i dinamično. Kao što smo doznali na press konferenciji, novi C4 je pokazatelj budućeg Citroënovog dizajnerskog potpisa koji će slijediti i budući modeli iste marke.

Iako to možda ne djeluje na prvi pogled, ali dimenzijama je C4 zaista ostao kompakt. Duljina od 435 cm to najbolje pokazuje, no međuosovinski razmak od 267 cm govori o tome da u kabini ne bi trebalo biti tijesno već da ona definicija limuzine s početka i nije bez povoda. U unutrašnjosti je sve potpuno novo oblikovano, od volana, preko dva ekrana, odvojenih kontrola za klima uređaj (što su zamijetili svi, očito je netko u PSA slušao kritike na taj dio kod prijašnjih modela) pa do „ručice“ automatskog mjenjača.

Po starom, dobrom običaju u C4 Citroën je uspio sakriti čak 16 pretinaca za sitnice ukupne zapremine čak 39 litara pa tako postoji ozbiljna opasnost da ono što ste negdje spremili možda više nikad i ne nađete u tolikim kutcima kabine. Treba svakako spoemnuti i novitet ispred suvozača a to je držač za tablet, koji osim standardnog možete dodatno specificirati i za Samsungove odnosno Appleove modele. Osim što međuosovinski razmak povoljno djeluje na stabilnost pri višim brzinama, prioritet je ipak komocija putnika. Pa tako novi C4 nudi najviše prostora za noge u svojoj kategoriji (198 mm) iako je barem dio tog prostora dobiven skraćivanjem sjedećeg dijela stražnjih sjedala. No zato je prtljažnik od 380 litara solidan i lako dostupan pa neće biti problema s potrepštinama iz dućana ili pakiranja prilikom odlaska na more.

Novi C4 nudi tri vrste pogona od kojih su dva „termička“ kako ih oni nazivaju, ili klasična motora s unutarnjim izgaranjem (benzinski i dizel) te jedan 100% električni. „Klasičari“ su dobro znani benzinski 1,2-litreni PureTech motori s turbo punjačima i snagama od 100, 130 i 155 KS, dok je dizelaš 1,5-litreni BlueHDi koji razvija 110 ili 130 KS.

U sveopćem trendu elektrifikacije drago nam je da postoje novi modeli koji nude kompletan izbor bez „šikaniranja“ pojedinih koncepata. Odluka se ostavlja isključivo kupcu i njegovim afinitetima i potrebama. Električni ëC4 pokreće motor od 136 KS i 260 Nm. To nisu brojke od kojih bi konkurencija trebala drhtati, no za ubrzanje od 0-100 treba mu manje od 10 sekundi u sportskom modu, a razvit će maksimalnih 150 km/h. Recimo i to da bi po strožim WLTP normama doseg mu trebao biti 350 km.

Na našem tržištu nudit će se četiri razine opreme: Live, Feel, Feel Pack i Shine. Najpovoljniji model je 1.2 PureTech 100 sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem i Live opremom koji košta 134.900 kn. Početni dizelaš od 110 KS u istoj varijanti opreme košta 150.500 kn dok ëC4 počinje s bogatijim Feel paketom opreme i za njega treba izdvojiti 279.900 kn. Novi C4 može se vidjeti i probati u svim prodajnim salonima gdje se iz prve ruke možete uvjeriti u njegove kvalitete.