Novi Citroën C3 Aircross

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Citroën

U okolici Zagreba hrvatskoj je javnosti predstavljen novi Citroën C3 Aircross. Model koji je do sada našao 370.000 vlasnika od početka prodaje prije četiri godine, očito se dobro snašao u zahtjevnom segmentu malih SUV vozila.

Kako konkurencija ne miruje, tako je i ovaj C3 temeljito osvježen izvana i iznutra kako bi i dalje prodajni rezultati bili dobri. I kod nas je naišao na dobar primjer, što i ne čudi jer su ga njegovi tvorci tako i pozicionirali, da bude idealan kao jedini auto u obitelji, od svakodnevnog razvažanja djece po vrtićima i školama, preko odlazaka na posao, vikendom za izlete u prirodu pa sve do odlazaka na ljetni ili zimski odmor. Malo koja obitelj si može priuštiti više automobila pa je ovakva „sve-u-jednom“ kombinacija prepoznata na svim siromašnijim tržištima.

Novi C3 Aircross naglašava svoj status SUV vozila nudeći veliki obujam unutrašnjeg prostora vozila i dominantan položaj na cesti koji ostavlja snažan dojam zahvaljujući povišenom podvozju i velikim kotačima. Njegova posebnost naglašena je zaštitnim oblogama na donjem dijelu karoserije i blatobranima, kao i prednjim i stražnjim zaštitnim oblogama i krovnim nosačima koji daju vizualni potpis voluminoznim oblicima.

Iako je C3 Aircross pri puštanju u prodaju ostavljao dojam dobroćudnosti i svježine u pogledu dizajna i mogućnosti prilagodbe, možemo reći da je novi SUV C3 Aircross sada dosegao dob razuma. Zadržava svoju originalnost i svoju osobnost, ali više nije razigran kako bi se mogao uspeti u višu klasu i istaknuti svoj snažniji, zreliji i luksuzniji karakter koji je usklađen s očekivanjima kupaca.

Novi izgled prednjeg dijela uočava se već na prvi pogled, naročito zahvaljujući novom potpisu prednjih svjetala. Dvostruki kromirani chevroni sada se produžuju prema LED svjetlima po uzoru na novi C3 ili novi C4, ali s ponešto snažnijim linijama. LED svjetla pružaju još bolju osvijetljenost i veću razinu sigurnosti te stvaraju osjećaj zaštićenosti u vožnji.

C3 Aircross također ima novu rešetku s jedinstvenim geometrijskim uzorkom, a nova zaštitna obloga srebrno sive boje koja sadrži umetke u boji dodatno naglašava njegovu robusnost. Kad je riječ o vanjskom izgledu, ponuda personalizacije proširena je i sada sadržava čak 70 mogućih kombinacija koje uključuju sljedeće:

  • 7 boja karoserije, uključujući 3 nove boje: Kaki siva, Voltaic plava i bijela Banquise
  • 4 paketa Color, uključujući 2 nove nijanse s luksuznijom obradom tekstura: osnovni paket Color Black te doplate Paket Color Polar White, Paket Color Orange i Paket Color Dark Blue
  • 2 boje krova po izboru: bijela Opale ili crna Perla Nera

Kvalitetnija ponuda personalizacije dostupna je i za unutrašnjost, pa su tako na raspolaganju 4 različita stila uređenja od kojih svaki ima vlastiti identitet koji može udovoljiti svačijim očekivanjima i željama.

Serijsko uređenje unutrašnjosti jednostavno je i pročišćeno, a dolazi sa sivim presvlakama sjedala u kombinaciji s teksturiranim sivim ukrasnim elementima na armaturnoj ploči.

  • Stil Urban Blue pridonosi modernosti i stvara osjećaj ugodnosti prilikom boravka u vozilu te suptilno kombinira, stvarajući pravi sportski ugođaj, plave presvlake i plavu tkaninu s efektom kože te poprečnu traku na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona i traku na armaturnoj ploči od plave tkanine s efektom kože.

  • Stil Metropolitan Graphite luksuzan je i ide ukorak s trendovima, a kombinira presvlake boje grafita s efektom kože sa sivim prošaranim presvlakama. Sve to usklađeno je s poprečnom trakom na gornjem dijelu naslona sjedala u boji svijetlog drva i trakom na armaturnoj ploči od sive prošarane tkanine.
  • Profinjeni stil uređenja Hype Grey nudi kombinaciju sivo zelene kože i crne tkanine s efektom kože, a s time je usklađena traka na armaturnoj ploči od sivo zelene kože i poprečne trake na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona.

Svakako treba spomenuti i udobnost. Novi SUV C3 Aircross omogućuje svojim kupcima da se za upravljačem osjećaju „kao kod kuće” zahvaljujući dodatnoj razini udobnosti koja se postiže programom Citroën Advanced Comfort®.

Osim ovjesa koji pruža nevjerojatno ugodnu i mirnu vožnju s čime se druga vozila u segmentu ne mogu mjeriti, novi SUV C3 Aircross pruža istinsku udobnost u vožnji i zahvaljujući svojim novim sjedalima Advanced Comfort koja su prvi put predstavljena na vozilima C4 Cactus i C5 Aircross.

Sjedala Advanced Comfort dostupna su u stilovima uređena Urban Blue, Metropolitan Graphite i Hype Grey te pružaju izvrsnu udobnost sjedenja s obzirom na četiri aspekta udobnosti: vizualna udobnost, udobnost sjedenja, udobnost položaja i udobnost u pokretu.

Naposljetku, da bi naglasio svoj karakter vozila SUV i bio prilagođen svim terenima, novi SUV C3 Aircross nudi Grip Control® uz Hill Assist Descent, sustav koji mu omogućuje da se izvuče iz svih situacija, bez obzira na vanjske uvjete.

Taj mu sustav omogućuje prilagodbu vučne sile prednjih kotača u skladu s vrstom podloge i održavanje brzine na nizbrdici, čak i na vrlo strmim nizbrdicama.

Novi SUV C3 Aircross dolazi s gamom učinkovitih i snažnih benzinskih PureTech i dizelskih BlueHDi motora: PureTech 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, PureTech 130 s automatskim mjenjačem EAT6, BlueHDi 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i BlueHDi 120 s automatskim mjenjačem EAT6.

Cjenik