Mercedes-Benz GLC i GLE

Foto: Mercedes-Benz

Ofenziva Mercedesovih modela ne jenjava. Nakon dvostruke prezentacije A-klase sedan i nove generacije CLA, prije nekoliko dana, opet u Zagorju uživali smo u društvu čak dva nova SUV modela sa zvijezdom na nosu – popularnom GLC-u i većem mu bratu, modelu GLE.

GLC je predstavljen 2015. godine i došlo je vrijeme za zatezanje bora. Srećom, to je napravljeno tako dobro da će stvarno samo jako dobri poznavatelji primijetiti razliku, što će svakako dobro doći dosadašnjim vlasnicima ovog modela.

Kao i njegovi prethodnici, ovaj SUV kombinira izvanredne cestovne i terenske vozne karakteristike (prava je šteta što se to zapravo vrlo rijetko ili nikada ne koristi) s prostranošću, praktičnošću i udobnošću. Nadalje, najnovija generacija uključuje napredne pionirske tehnologije, prepoznatljiv dizajn, povezivost i tehnološki napredne informacijske i zabavne sustave. Time GLC još jednom demonstrira kako se elegantne i lako prepoznatljive značajke sigurnosti i inteligentne prilagodljivosti ove marke mogu uspješno kombinirati. Rezultat je SUV koji postavlja nove standarde, na cesti i na terenu.

Vanjski dizajn privlači širokom i sportski vizualnom pojavom. Mišićavo izvedene površine i prepoznatljivi detalji kao što su kromirani elementi, koji se sada standardno protežu od prednjeg do stražnjeg kraja, redizajnirana prednja svjetla i snažno istaknuta prednja maska osiguravaju upečatljiv terenski karakter.

Unutrašnjost kombinira luksuz i korisničku prihvatljivost na beskompromisan način. Štoviše, najnovija generacija MBUX – Mercedes-Benz User Experience multimedijskog sustava impresionira intuitivnim i raznovrsnim operativnim opcijama kao što su dodir, kontrola gestama i optimizirani sustav glasovnih naredbi.

Model GLC bit će opremljen sljedećom generacijom četiri-cilindričnih benzinskih i dizelskih motora. Ključna značajka M 264 dvolitrenog četiri-cilindričnog motora iz Mercedes-Benza je povećanje snage uz značajno nižu potrošnju goriva. U izvedbama GLC 200 i GLC 300, M 264 četiri cilindrični motor zamjenjuje prethodni M 274 motor, dok OM 654 četiri cilindrični dizelski motor zamjenjuje prethodni OM 651 motor.

Početak ponude novog GLC-a je 200d za koji treba izdvojiti 402.664 kn. Coupe izvedba skuplja je 37.000 kn dok je 4Matic pogon dostupan uz nadoplatu od 22.000 kn u toj izvedbi.

GLE

Godine 1997. Mercedes-Benz je pokrenuo premium SUV segment s predstavljanjem M-klase. Od jeseni 2015. obitelj ovog modela nosi oznaku GLE, ističući njegovu poziciju kao SUV modela u obitelji E-klase.

Od predstavljanja M-klase, preko dva milijuna kupaca se odlučilo za ovaj terenac, a GLE je najbolje prodavani SUV u povijesti Mercedes-Benza.

“GLE predstavlja ikonu Mercedes-Benz dizajna te ostaje dosljedan svom karakteru terenca.” – kaže Gorden Wagener, glavni dizajner kompanije Daimler AG. “Sa svojim dizajnerskim idiomom savršeno utjelovljuje našu dizajnersku filozofiju senzualne čistoće i time predstavlja moderan luksuz. Unutrašnjost vozila svoju fascinantnost crpi iz kontrasta između luksuznog i elegantnog dizajna te digitalne napredne tehnologije našeg MBUX sustava.”

Moderan luksuz na i izvan ceste: to je dizajnerska poruka novog GLE. Proporcije vozila s dugim međuosovinskim razmakom, kratkim prevjesima i velikim kotačima u ravnini s karoserijom, jasno odražavaju da se dobro osjeća na bilo kojem terenu. Novi GLE ima Cd vrijednost od 0,29, što je najbolje u ovoj klasi. To je također značajno poboljšanje u odnosu na prethodni model (Cd 0,32). Dobre aerodinamične značajke daju značajan doprinos niskoj potrošnji goriva u svakodnevnim uvjetima. Niz detalja optimiziran je raznim proračunima, CAE simulacijama s računalima i mjerenjima u zračnom tunelu u Sindelfingenu.

Unutrašnjost novog GLE-a svoju fascinantnost crpi iz kontrasta između luksuznog, elegantnog ambijenta Mercedes-Benzove luksuzne limuzine i robusnih, progresivnih značajki nekog SUV modela. Novi GLE ima značajno veći međuosovinski razmak od prethodnika (2995 milimetara, plus 80 mm). To stvara značajno više prostora, pogotovo za putnike na stražnjim sjedalima.

Prostor za noge u drugom redu sjedala se povećao za 69 milimetara na 1045 milimetara. Prostor za glave na stražnjim sjedalima sa standardnim, fiksnim stražnjim sjedalom i podjelom preklapanja naslona u omjeru 40:20:40 povećao se za 33 milimetra na 1025 milimetara. A zbog toga što je A nosač uspravniji nego prije, prostranost i udobnost ulaska u prvi red sjedala je dodatno poboljšan.

Na zahtjev, po prvi put u ovom SUV segmentu, dostupan je drugi red sjedala s potpuno električnim namještanjem u šest smjerova. Desno i lijevo sjedalo mogu se odvojeno namjestiti naprijed-nazad za do 100 milimetara, moguće je namjestiti kut naslona sjedala koja se mogu preklopiti u omjeru 40:20:40, a nasloni za glavu mogu se namještati po visini.

Novi Mercedes-Benz GLE na početku prodaje nuditi će se s novim rednim 6-cilindričnim benzinskim motorom u izvedbi GLE 450 4Matic, a nakon toga će se u ponudi naći drugi motori, uključujući dizelske i plug-in hibrid.

Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC je sustavno elektrificiran s 48 voltnom tehnologijom (kombinirana potrošnja goriva: 9,6 – 8,3 l/100 km; kombinirane CO2 emisije: 220 – 190 g/km) dostupan je odmah. Njegove performanse su sljedeće: 270 kW (367 KS) i 500 Nm okretnog momenta, s tim da je dodatnih 250 Nm momenta i 16 kW/22 KS snage u kratkom vremenu dostupno preko EQ Boost funkcije.

Integrirani starter/alternator (ISG) odgovoran je za hibridne funkcije kao što su EQBoost ili rekuperacija energije, uz potrošnju goriva koja je prethodno bila rezervirana za visokonaponsku hibridnu tehnologiju. Kasnije će doći slabije izvedbe, poput GLE 300d 4Matic koji će koštati 625.950 kuna, dok će oni zahtjevniji ljubitelji dizela odabrati izvedbu 350d koja će koštati 655.645 kuna. Vrh ponude zasad prvospomenuti GLE 450 4Matic za kojeg treba keširati 681.766 kuna, a uskoro će mu se pridružiti GLE 580 te 53 AMG koji stiže krajem godine.