Mercecdes-Benz B klasa

Foto: Mercedes-Benz

U ugodnom ambijentu zagrebačkog Muzeja Mimara održana je novinarska prezentacija novog Mercedesa B-klase. Prvi od brojnih noviteta koje će Star Import kao uvoznik ovog premium brenda predstaviti u 2019., treća je generacija Mercedesovog jednovolumena.

Iako su SUV-ovi segment na koji se svi proizvođači sve više orijentiraju, neka tržišta, poput susjedne Slovenije i dalje traže upravo ovakva obiteljska vozila. Ipak, u skladu s istraživanjima ciljanih grupa, nova je B-klasa osjetno dinamičnija od prošlih pa je tako karoserija niža, šira i duža, a dizajneri su si dali truda da iz inače dosta nezahvalnog oblika jednovolumena izvuku najviše po pitanju dinamike i atraktivnosti.

Dizajnerski je zadatak bio da se nova B-klasa vizualno istakne u svijetu jednovolumena. Zadatak prihvaćen i riješen, s dugim međuosovinski razmakom (2,729 mm), kratkim prevjesima, lagano spuštenom linijom krova i kotačima od 16 do 19 inča koji naglašavaju dinamiku vozila. Relativno spušten, progresivni prednji kraj s tekućim prijelazom s poklopca motora na A-stup i vjetrobransko staklo, zajedno s mišićavim ramenima karoserije, ističe sportski izgled. Mehanički se B-klasa oslanjana na A-klasu s kojom dijeli odličnu platformu, koja i je zaslužna za taj napredak u dinamici vožnje. Iznutra se vidi sličnost s ostalim predstavnicima zadnjih generacija Mercedesovih vozila, poput C-klase i već spomenute A-klase.

Intuitivno korisničko sučelje adaptivnog MBUX multimedijskog sustava je središnja značajka kabine. Njegove prednosti uključuju sjajnu grafiku, glasovnu kontrolu „Hey Mercedes“, zaslon osjetljiv na dodir i funkcije kao što je MBUX proširena stvarnost. Kada je riječ o aktivnoj sigurnosti, najsuvremeniji sustavi pomoći pri vožnji čine B-klasu predvodnikom segmenta s funkcijama prenesenim iz S-klase. Osim toga, unutrašnjost je sada prostranija, a motori su učinkovitiji i čišći. Nova B-klasa premijerno predstavlja i novi 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom.

Cd vrijednost nove B-klase počinje na 0.24 (prethodnik: 0.25), što je najbolji rezultat u klasi. To je postignuto zahvaljujući niskoj liniji krova koja pridonosi boljem protoku zraka zbog manje čeone projekcije. Osim toga, smanjen je  šum vjetra za vožnju bez stresa te mogućnost opuštenog razgovora. Poboljšana geometrija sjedala i donja linija prozora daju još veći osjećaj prostora nego u prethodnom modelu. Vozač sjedi 90 milimetara više nego u A-klasi tako da uživa u posebno dobrom pogledu – također zahvaljujući optimiziranim poprečnim presjecima krovnih stupova koji manje skrivaju okolinu.

Za sve koji često putuju na dulje relacije valjda spomenuti jednu novost, a to je ENERGIZING kinetika sjedala: podržava promjene položaja sjedenja. S klimatiziranim i multikonturnim sjedalima s funkcijom masaže, nova B-klasa dostupna je s opremom koja je prethodno bila rezervirana za vozila iz viših segmenata. Ovisno o tome vozite li kratke relacije gradom ili pak duge ture, nova ENERGIZING kinetika sjedala posebno je dobra za leđa jer brine za ortopedski korisne minimalne promjene položaja redovitim podešavanjem kuta između sjedala i naslona. Inovacija je dostupna za prednja sjedala u kombinaciji sa električnim podešavanjem sjedala i memorijskom funkcijom.

Motori u ponudi su već znani benzinski i dizeli. Osnovu čine B 180 od 1.33 litre s turbom koji razvija 136 ili u jačoj B 200 inačici 160 KS, a koji su nastali iz suradnje sa Renault-Nissan alijansom. Cijena za B 180 je 236.715 kn, dok je jači B200 249.555 kn. Sljedeći je u ponudi dvolitreni turbak B 220 od 190 KS koji dolazi u 4Matic izvedbi s pogonom na sve kotače, a košta 311.084 kn. Vrh benzinske ponude zasad je B 250 u normalnoj i 4Matic izvedbi. Njegovih 224 KS koštat će vas 314.356 kn ili 337.938 kn u 4Matic izvedbi.

Početni dizelaši također su iz suradnje s francusko-japanskim koncernom, 1.5-litreni B 180d od 116 KS košta 245.390 kn i dolazi sa sedambrzinskim automatikom s dvije spojke (sve B klase su automatici). B 200d i B 220d su dvolitraši iz Mercedesa sa 150, odnosno 190 KS i oni dolaze s novim osambrzinskim automatikom s dvije spojke, a koštat će vas 263.982 kn, odnosno 289.506 kn.