Kuberg električni motocikli

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Kuberg

Press i produkt eventom nedavno održanom na moto-cross stazi u Donjoj Zdenčini, započela je era elektrifikacije off-road motocikala u Hrvatskoj. Premijerno su po prvi puta predstavljeni KUBERG enduro/cross motori na potpuno električni pogon, a od početka listopada svi željni dobre zabave po neutabanim i gorskim putevima moći će kupiti vlastiti primjerak.

Motori marke Kuberg, češke proizvodnje i inovativnog dizajna, mogli su se iskušati na moto-cross stazi u blizini Zagreba. Sudionici na predstavljanju mogli su isprobati nekoliko izvedbi koje uključuju modele Start, Hero, X-Force, Freerider i Ranger.

Pred pozvanim novinarima, partnerima i zainteresiranim kupcima, demonstracijske vožnje izveli su profesionalni vozači moto-crossa koji su i sami imali prvi puta priliku isprobati vožnju na potpuno električni pogon. Među njima se posebno isticao mladi David Dorčić iz Extreme klub Malino-Oriovac, koji je neustrašivo vozio X-Force.

Iako je nedostajao zvuk motora, osjećaj brzine i prašine koja je ostajala iza njih na pripremljenim brežuljcima moto-cross staze pokazalo se da ovi električni motori omogućuju potpuni doživljaj avanture i to bez zagađivanja okoliša.

Ono što ove motore razlikuje od pravih cross motora je izuzetna jednostavnost vožnje, čime je amaterima otvorena mogućnost da i sami isprobaju nalet adrenalina vožnje po neravninama i mjestima gdje ne postoje staze i putevi. Pritom nimalo ne možete umanjiti činjenicu da gas morate pritisnuti pažljivo, jer prijenos električne snage je momentalan, a ubrzanje strelovito.

Buduće vlasnike ovih motora ujedno će veseliti činjenica da održavanje iziskuje puno manje vremena i novaca od sličnih benzinskih konkurenata.

Svi koji su to željeli mogli su uz minimalne upute isprobati motore na stazi i na neravnim putevima pokraj staze. Neki hrabriji i iskusniji su isprobali manje skokove, a drugi su se zadovoljili neravninama na obližnjoj livadi. No, svi su bili oduševljeni doživljenim iskustvom i osjećajem vožnje.

Osim enduro izvedbi među predstavljenim primjercima, sudionici su imali priliku vidjeti, pa čak i isprobati cestovnu verziju modela Freerider (Street) koju je moguće registrirati.

Vjerojatno najveću zabavu imat će klinci za koje postoje mini izvedbe crossera – modeli Start i Hero.

Sve informacije o početku prodaje, cijenama i mogućnosti razgledavanja i probnih vožnji bit će uskoro dostupne na http://www.kuberg-moto.com i na https://www.facebook.com/kuberg.hrvatska