KIA XCeed

Tekst: Goran Vrhovec

Prošla godina bila je više nego uspješna za KIA-u, kako u svijetu, tako i kod nas jer je po prodaji zauzela treće mjesto na našem uvijek njemački orijentiranom tržištu. Jedan od aduta te prodaje svakako je njihov kompakt Ceed sa svojim izvedenicama, a otprilike polovica prodanih Ceedova kod nas je povišena izvedba zvana XCeed.

Zahvaljujući poznatom Schreyerovom potpisu, dizajn KIA modela odavno je priznat, a obnovljeni XCeed samo to dodatno potvrđuje. Novi je prednji odbojnik te su dotjerana i prednja svjetla. Novi su alu naplatci od 16 i 18“ te novooblikovani „difuzor“ straga. Sve u svemu vrlo umjereno i ukusno, a zahvalni će biti i postojeći vlasnici jer njihovi modeli neće izgledati zastarjelo.

Ni unutra nema senzacionalnih novina. XCeed je dobio USB-C konektor, novu temu digitalnog kokpita i još par detalja. Prtljažnik varira ovisno o izvedbi i veličini baterije (odnosno nedostatku iste) pa tako PHEV izvedba ima prtljažnik od 291 litre, MHEV osjetno boljih 380 litara, a najviše nudi naravno klasični benzinac s 426 litara.

Ponuda motora nije se mijenjala. Čisti benzinci predstavljeni su s 1.0/120 KS, 1.5/160 KS i 1.6/204 KS. U ponudi ostaju i samopunjivi hibridi, i to 1.5 benzinski i dizelaš 1.6 CRDi sa 136 KS. Konačno, tu je i plug-in hibrid s ukupnim efektom od 141 KS i 205 nm te nominalnim dosegom od 59 km s baterijom od 8.9 kWh. Baterija se puni za minimalno 140 min na AC punjaču, odnosno za do 3.5-4 sata na kućnoj utičnici. XCeed se može dobiti u pet razina opreme, a dostupan je i odličan DCT mjenjač.

U kratkoj probnoj vožnji isprobali smo 1.5-litreni turbak sa 160 KS i DCT mjenjačem u GT Line opremi. Solidne performanse i bogata oprema sigurno će se dopasti mnogima, no ono što nam se posebno dopalo u kratkom druženju sa XCeedom je vrlo izražena udobnost na našim katastrofalno lošim cestama kao i dobra zvučna izolacija od vanjske buke. Više detalja o novom XCeedu reći ćemo nakon skorog testa. 

Početna cijena za obnovljeni XCeed je 23.199 eura s uključenim popustom od 800 eura.