Jeep Wrangler

Foto: Jeep

Jučer je u okolici Samobora održana prezentacija novog Jeep Wranglera. Automobil koji je davno postao ikona terenske vožnje i sinonim za svakog pravog ili samo wannabe terenca, osvanuo je u novom, najnaprednijem i najsposobnijem izdanju do sada.

Postoje automobili koje će i oni koji nimalo ne prate auto industriju odmah prepoznati. Porsche 911 jedan je primjer takve ikone kod sportskih automobila. Drugi je svakako Jeep Wrangler koji svoj prepoznatljivi izgled njeguje 15-ak godina dulje od Porschea i koji je u zadnjih 70-ak godina postao sinonim za cijelu jednu kategoriju automobila.

Sedam rebara na masci hladnjaka i prepoznatljiv svjetlosni potpis uz visoki odmak od tla i izražene blatobrane, zaštitni su znakovi svakog Wranglera. Novi Wrangler dolazi u dvije karoserijske varijante, s tri ili pet vrata, a pokreću ga jednako tako novi i super moderni motori (ako zanemarimo 3,6-litrenu verziju Pentastar agregata koji prvenstveno vole Amerikanci).

Riječ je o benzincu od dvije litre s turbo punjačem i 272 KS koji znamo iz Alfe Giulie Veloce i iz istog auta nam poznatog dizelaša od 2.2 litre i 200 KS. Sigurni smo da će upravo ta verzija biti najtraženija. U svim verzijama za prijenos snage zadužen je osamstupanjski automatski mjenjač.

Jeep Wrangler je za razliku od većine „terenaca“ stvarno namijenjen za odlaske u prirodu i to tamo gdje i nema pravih puteva. Hard-core off road njemu je u krvi i bez obzira za koju se verziju odlučili, Saharu ili Rubicon, njima ćete ostaviti iza sebe sve šminkere na četiri kotača u prašini ili blatu. Novi je Wrangler zadržao referentna terenska svojstva i pravu šasiju na kojoj se nalazi karoserija, ali je u interijeru napravljen osjetan odmak po pitanju kvalitete i funkcionalnosti kako bi ostao u skladu s vremenom, ali i praktičnošću za svakodnevne zadatke.

Klasična ručica pored mjenjača služi za odabir pogona koji ide od 2H (samo stražnji pogon) za asfalt, preko 4H auto gdje Wrangler ovisno o uvjetima prebacuje do 50% snage i na prednje kotače, zatim 4H (part time) koji zaključava pogon na stalni 4WD u omjeru 50-50 te posljednji 4L u kojem se uključuje reduktor kako biste se mogli izvući i iz najtežih uvjeta te savladati najstrmije uspone.

Uz doplatu može se dobiti i blokada diferencijala kojom blokirate stražnji i po želji prednji diferencijal za situacije kada je neki kotač u zraku ili na klizavoj podlozi pa će biti dovoljan i samo jedan kotač na površini koja ima gripa da se cijelo vozilo izvuče. Sahara je nešto prilagođenija urbanim sredinama, što se vidi i po obući u kojoj dolazi (M+S gume), dok Rubicon dolazi s ekstremnim gumama za terene.

Još jedna karakteristika na koju smo navikli kod Wranglera je mogućnost vrlo laganog skidanja vrata, krova pa i preklapanja vjetrobrana kako bi mogli uživati u neopisivom osjećaju sklada s okruženjem u kojem se vozite (naravno, ako ne pada snijeg već se vozite ljeti po nekoj plaži ili planini). Tako ogoljen Wrangler zaista predstavlja jedinstven prizor i definitivno podsjeća na svog slavnog pretka Willysa s kojim je cijela priča o Jeep-u kao brendu i započela tijekom Drugog svjetskog rata.

Recimo još koju i o cijenama. Wrangler ne spada u crossovere nastale na bazi jeftinih malih automobila koji su prilagođavani SUV trendovima, već je iz korijena stvaran da bude terenac. A to sa sobom nosi i adekvatnu cijenu. Trovratna izvedba kreće od 448.289 kn za verziju Sport pokretanu famoznim Alfinim dizelašem, jednako pokretana Sahara koštat će vas 495.986 kn, dok će najskuplji Rubicon u trovratnoj izvedbi koštati 494.636 kn.

Benzinci su jeftiniji, Sahara je 447.011 kn, a Rubicon 463.711 kn. Ipak, većinu prodaje nosit će petvratne izvedbe Unlimited, a one se kreću od 495.681 kn u varijanti Sport, preko Sahare koja košta 544.005 kn te Rubicona koji je skuplji nepunih 6.000 kn. Govorimo naravno opet o dizelašima. Benzinska Sahara je 470.847 kn, a Rubicon 4.000 kn više.

Valja svakako spomenuti da kao i cijela gama Jeepa, tako i Wrangler dolazi s petogodišnjim jamstvom ili 120.000 prijeđenih kilometara. Ukoliko ste ljubitelji pravih terenaca, lovac, ribolovac ili jednostavno avanturist, znate gdje se morate zaputiti…