Jeep Avenger

Tekst/foto: Goran Vrhovec

U Hrvatsku su stigli prvi primjerci prvog potpuno električnog Jeepa – modela Avenger. Za dobar glas već i prije dolaska pobrinule su se i razne nagrade koje je Avenger dobio, od najvažnije titule Europskog Auta Godine 2023. pa nadalje. Očito je Jeep s Avengerom pogodio ukus stručnjaka, ali po prvim dojmovima i kupaca, jer je interes više nego velik.

Avenger je najmanji SUV koji Jeep nudi s duljinom od svega 409 cm, što je duljina današnjih gradskih automobila. Ono što svakako nije tipično je izgled koji je nepogrešivo Jeepov, ali atraktivan i moderan. Posebno u žutoj boji izgleda fantastično i ne treba čuditi interes koji potencijalni kupci pokazuju.

Za sada je u ponudi samo električna izvedba koju pokreće 156 KS snažan elektromotor koji konstantno isporučuje 260 Nm okretnog momenta. Baterija ima kapacitet od 51 kWh. To bi trebalo garantirati solidne performanse, što smo se u kratkoj vožnji i uvjerili. Deklarirano je ubrzanje do stotke za devet skundi, dok je najveća brzina ograničena na 150 km/h. Ono što kupce električnih vozila najviše zanima jest doseg, a on po WLTP-u iznosi 400 km u svim uvjetima, što su nam potvrdili oni koji su ga već vozili nekoliko dana. U gradskoj vožnji doseg bi se trebao poboljšati na više od 500 km, čime bi zapravo trebao nestati onaj stalni range-anxiety koji je prisutan kod većine koji voze „strujiće“.

Jeep se pobrinuo da Avenger bude prvenstveno praktičan gradski auto pa osim standardno povišene karoserije na svim izloženim dijelovima postoje plastične zaštite, što će dobro doći u gradskim okršajima na parkingu ili ako se nekim čudom zaputite izvan ceste njime. Osim toga posebna briga posvećena je praktičnosti u kabini pa tako postoji i sva sila odlagališta za stvari, pića i sl. (34 litre sveukupno), što garantira ugodnu vožnju i na duljim relacijama. Bez obzira na male dimenzije, prtljažnik će progutati 355 litara što je odličan rezultat za tako mali auto.

Recimo i to da je središnji infotainment ekran veličine 10.25“, dok se ovisno o opremi ispred vozača nalazi sedam ili 10.25“ ekran s instrumentima. Naravno, u Avengeru su prisutni i svi danas dostupni sigurnosni sustavi. U prodaju stiže početkom rujna, a cijena zasad nije poznata. Više o ovom vrlo zanimljivom Jeepu doznat ćete nakon skorog testa.