Jaguar I-Pace

Foto: kojiauto.hr/Jaguar

U elegantnom okruženju golf terena i dvorca Mokrice, Jaguar je predstavio jedan od najzanimljivijih automobila zadnjih godina – potpuno električni I-Pace.

Koliko je ovaj revolucionarni automobil važan za cjelokupnu auto industriju najbolje pokazuju neke nagrade koje je osvojio, poput Europskog automobila godine 2019., Svjetskog auta godine 2019., Nagrade za najbolji zeleni auto, Nagrade za najbolji dizajn i još brojnih drugih.

O čemu je zapravo riječ? Jaguar I-Pace je stvoren kao SUV srednje veličine koji će svojim izgledom, ali i performansama okrenuti novu stranicu u auto industriji. Od početka je razvijan kao EV (električno vozilo) s velikom, 90 kWh baterijom smještenom u sredini i na dnu auta zbog što boljeg rasporeda težine i što nižeg težišta. Time I-Pace garantira vrhunska vozna svojstva koja više priliče sportskim automobilima nego SUV-ovima.

Dva interno razvijena elektromotora razvijaju ukupno 400 KS i 696 Nm okretnog momenta. Zahvaljujući pogonu na sve kotače to jamči ubrzanje od 0-100 km/h za svega 4.8 sekundi i najveću brzinu od 200 km/h. Sve to zvuči odlično na papiru, ali ono što sve eventualne kupce zanima je autonomija u realnom svijetu i brzina punjenja. Što se tiče prvog, po WLTP (strožem) sustavu mjerenja doseg bi mu trebao biti 470 km.

Na 100 kW punjaču od skroz prazne baterije do 80% napunjenosti stiže za prihvatljivih 40 minuta. Ukoliko ga trebate samo nadopuniti da stignete do odredišta, 15 minuta na takvom punjaču garantira vam daljnjih 100 km dosega. Ako ga punite kod kuće, da bi stigao do 80% napunjenosti treba mu 10 sati.

Niz pametnih tehnologija za poboljšanje autonomije uključuje sustav prethodnog podešavanja baterije: kada je uključen u električnu utičnicu, I-PACE će automatski povećati (ili smanjiti) temperaturu svoje baterije kako bi maksimalno povećao autonomiju prije puta.

Posebna aluminijska struktura za EV upotrebljava naprednu tehnologiju zakivanja i lijepljenja za laganu, krutu strukturu karoserije. Zajedno s baterijom koja je dio strukture vozila, postiže torzijsku krutost od 36 kNm/stupanj – najveću u Jaguar gami.

Baterija je postavljena u sredinu između dvije osovine i što je niže moguće, s brtvom između kućišta i podvozja. Ovaj smještaj omogućuje savršenu raspodjelu težine 50:50 i nisko težište: zajedno s naprednim prednjim dvostrukim oscilirajućim ramenom i stražnjom osovinom Integral Link s (opcionalno) zračnim ovjesom i prilagodljivim sustavom Adaptive Dynamics, omogućuje precizno upravljanje i iznimnu udobnost u vožnji.

Njegova elegantna i sportska silueta nalik coupéu Jaguar C-X75 inspirirana je tim super-automobilom s kratkim, niskim poklopcem motora, krovom s poboljšanom aerodinamičnošću i zaobljenim stražnjim staklom. Ovaj dizajn kabine sprijeda u kontrastu je s njegovim kockastim stražnjim dijelom koji doprinosi smanjenju koeficijenta otpora zraka na samo 0,29 Cd.

Za optimiziranje ravnoteže između hlađenja i aerodinamike, lopatice Active Vanes u maski otvaraju se kada je potrebno hlađenje, a zatvaraju kada je zrak potrebno preusmjeriti kroz integrirani otvor na poklopcu motora, čime se optimizira protok zraka. U unutrašnjosti, raspored optimizira prostor za putnike, dok sofisticirani materijali – uključujući opciju premium tkanine Kvadrat – i iznimna pažnja posvećena detaljima ovo vozilo čine istinskim Jaguarom.

Iako je SUV srednje veličine, dizajn prednjeg dijela kabine I-PACE-a i električni pogonski sklop omogućuju dimenzije kabine usporedive s onima na velikim SUV-ovima. Straga, prostor za noge iznosi 890 mm, a zahvaljujući slobodnom prostoru dobivenom uklanjanjem tunela za smještaj kardanskog vratila, dostupan je središnji pretinac zapremnine 10,5 litara. Ispod stražnjih sjedala nalaze se pretinci za tablet i prijenosno računalo, dok prtljažnik nudi zapremninu od 656 litara – što se penje na 1453 litara kada su sjedala spuštena.

U kraćoj vožnji okolicom  Mokrica uvjerili smo se da navedene brojke zaista stoje. Impresivna ubrzanja čine pretjecanja dječjom igrom, a način na koji I-Pace „nabire“ brzinu može se usporediti samo s vrhunskim sportašima. Ono što je važno da za razliku od Tesle recimo, I-Pace djeluje puno lakše i sportskije, ovjes ga sjajno drži u zavojima, ukratko, vidi se da su ga radili europski inženjeri koji se razumiju u to kako se jedan vrlo brzi auto mora ponašati u zavojima.

S niskim troškovima održavanja i konkurentnim ostacima vrijednosti, I-PACE će biti popularan među privatnim i poslovnim kupcima, kao i tvrtkama koje žele smanjiti svoj ugljični otisak i troškove flote. I-PACE je dostupan u tri izvedbe, S, SE i HSE. Cijena kreće od 615.000 kn pa naviše, ovisno o opremi.

Jaguar Land Rover je dizajnirao i projektirao vozilo I-PACE u Ujedinjenom Kraljevstvu, i ta će država ostati domovina njegove proizvodnje, inženjeringa i dizajna. Jaguar Land Rover će I-PACE proizvoditi u Austriji, kao dio proizvodnog partnerstva s poduzećem Magna Steyr.