Volvo XC40 Recharge R-Design

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

U pravoj navali Plug-in hibrida koje smo vozili u posljednje vrijeme imali smo prilike isprobati kako su se različiti proizvođači snašli u ovom zahtjevnom segmentu. Svi oni koji su uvjereni da će struja spasiti svijet, ali ipak ne po cijenu konstantnog stresa koje neminovno dolazi s punjenjem na još uvijek rijetkim i manje ili više dostupnim punionicama, rješenje za svoje probleme mobilnosti naći će upravo u PHEV modelima.

Iako Volvo sa svojim Polestarom gura isključivo BEV ili potpuno električna vozila, za ljubitelje više klasičnog pristupa Volvo ima modele u koje još uvijek možete utočiti gorivo. I ne samo to, već po dobrom, starom običaju i dalje lijepo izgledaju i nude primamljivu (i otmjeniju) alternativu njemačkim proizvođačima.

XC40 je 2018. godine proglašen Europskim automobilom godine, što je bio prvi naslov u povijesti za jedan Volvo. Očito je dizajnom i svojim drugim kvalitetama (prvenstveno sigurnosnim značajkama) osvojio glasove stručnjaka. A da bi i dalje bio primamljiv kupcima, ponuđen je i u ovoj PHEV izvedbi koju smo dobili na test.

Tipični Volvo izričaj, suzdržan ali nesumnjivo lijep, bez pretjerane agresivnosti prava je škola skandinavskog dizajna. Dvobojna karoserija svakako doprinosi atraktivnosti, a obiteljska pripadnost lako je primjetna i laicima zahvaljujući klasičnoj masci, dok će oni upućeniji prepoznati svjetlosni potpis Thorovog čekića na prednjim svjetlima. Stražnja su pak već dugo prepoznatljiva svojim oblikom preuzetim s većih i starijih modela. Duljina karoserije od 4.4 m čini ga okretnim i u gradu pa je idealna mjera za jedini auto u obitelji.

U interijeru je sve poznato. Prepoznatljiv izgled, odlični materijali, ergonomski odlično posloženo. Sjedala su odlična, dobro profilirana i poprilično sportskog dojma. Pomalo su iznenađujući narančasti detalji kojima bi obično konzervativni Volvo kupci mogli biti zbunjeni, ali takav kontrast mogao bi privući mlađu klijentelu kojoj je zapravo ovaj model i namijenjen.

To su uglavnom ljubitelji boravaka u prirodi i oni će se lako pronaći u ovom Volvu, iako bi prtljažnik od svega 452 litre mogao biti prepreka prilikom takvih odlazaka s obitelji. No, zato je pregršt originalne dodatne opreme za takve slučajeve, od nosača za bicikle do krovnih kutija kada trebate više prostora.

Ipak, glavni noviteti skrivaju se ispod švedskog čelika. Za pogon je zadužen sklop sastavljen od benzinskog trocilindričnog motora zapremine 1.5 litara koji uz pomoć turbo punjača razvija 180 KS. Njemu u svakom trenu u pomoć uskače elektromotor snage 82 kW (112 KS) koji može služiti i kao jedini pogon ako u bateriji ima struje. Za prijenos snage zadužen je odličan 7-stupanjski automatski mjenjač (nije CVT na sreću) s dvije spojke.

Ova kombinacija u praksi djeluje jako dobro, a mi smo poželjeli i ručice za izmjenu stupnjeva na upravljaču, ali to bi vjerojatno bilo protivno politički korektnoj Volvo filozofiji. S ukupnom snagom od 262 KS ne baš lagani XC40 Recharge do 100 km/h stići će za 7.3 sekunde, a kraj će biti na 180 km/h (kao i na svim novim Volvo modelima, opet zbog političke korektnosti). Nismo baš pristalice takve politike, iako će mnogi reći da je sve preko 180 km/h nepotrebno. Sigurni smo da u Njemačkoj kupci nisu baš naklonjeni takvim egzibicijama proizvođača.

Ono što je ipak važnije je kako se XC40 Recharge ponaša u svakodnevnom prometu. Ako imate punjač kod kuće, onda vas vjerojatno neće smetati dugo punjenje koje je neminovno zahvaljujući ugrađenom pretvaraču od svega 3.7 kW. Zašto je tome tako – ne znamo, ali moramo reći da nas je Discovery Sport po tom pitanju oduševio, jer je za punjenje od 0-100% kod njega bilo potrebno manje od 40 minuta. Punjenja usput s XC40 poprilično će produljiti put pa ih preporučamo samo za gradske vožnje.

U tom slučaju možete računati na 45 kilometara koje ćete prijeći na električni pogon pa ako vam je to dovoljno za svakodnevne vožnje, onda cijela priča ima smisla. Tada će i potrošnja biti oko 4,5 litara na 100 km, a ako ga uspijete negdje i nadopuniti može biti i manja. No, ako ste se zaputili na more i želite tamo stići u što kraćem roku, nakon što se baterija isprazni benzinski motor preuzet će glavnu ulogu. Tada možete računati na potrošnju od oko 9 litara, što još uvijek nije puno obzirom na nemalu težinu od preko 1.8 tona.

Naravno, baterija se nikad ne isprazni do kraja pa u laganoj vožnji i prilikom kretanja još uvijek ćete voziti bez upotrebe glavnog motora. Iako nijedan Volvo nije namijenjen sportskoj vožnji, baterija od 200 kg snižava težište pa se XC40 dobro ponaša i u zavojima.

Ipak, volan baš ne prenosi puno informacija o tome što se događa s kotačima i opet se sve svodi da je najbolje lagano cruisati njime.

Kada podvučemo crtu, XC40 dobar je pokazatelj da je trenutno PHEV pokret u auto industriji najsmisleniji u cijeloj priči o hibridima i potpuno električnim vozilima. Ukoliko mislite da spašavate svijet vozeći se na struju, možete i to bez straha što će se dogoditi ako naiđete na neispravnu ili zauzetu punionicu. Dugo vrijeme punjenja sigurno nije najsretnije rješenje ako se želite negdje dopuniti ,no zato ćete kritične dionice prijeći na benzinski pogon.

Cijena za ovakav XC40 R-Design trenutno je na akciji za 367.124 kn bez dodataka. S doplatama za el. podesiva prednja sjedala s memorijom, aktivni tempomat, grijana prednja sjedala, el. panoramski krov, naplatke od 19“, zatamnjena stražnja stakla dolazite do 454.000 kn. Stoga ih nećemo vidjeti puno na našim cestama, no to sigurno nije greška Volva.

Za: dizajn izvana i iznutra, kvaliteta materijala, performanse, niski trošak vožnje uz napunjenu bateriju
Protiv: relativno mali prtljažnik, dugo punjenje baterije