Volvo S90 – konkurencija njemačkom trojstvu

Dugo očekivani nasljednik Volva S80 doživjet će svoju premijeru u siječnju 2016. na NAIAS (North American International Auto Show) salonu u Detroitu. Novi Volvo S90 je ulaznica za premium klub i označava divovski korak naprijed za Volvo. Švedski proizvođač je možda poznatiji po svojim SUV i karavan modelima, ali lansiranjem novog S90 Volvo jasno pokazuje da će napraviti pomutnju u tom segmentu vozila sa svojom novom poslovnom limuzinom. „Sveto trojstvo“ sa svojim perjanicama A6, Serijom 5 i E klasom bi se itekako trebalo zabrinuti…

Luksuzna, a istodobno moderna unutrašnjost novog Volva S90 je vrlo slična onoj u XC90 pa tako sprijeda dominira centralni zaslon putem kojeg se kontrolira Infotainment sustav, satelitska navigacija, klima, ventilacija itd. Prisutni su i prirodni materijali poput drveta i meke kože, a svi materijali i završna obrada su na zaista visokoj razini. Spomenimo i Sensus Connect koji je prepoznat unutar automobilske industrije kao najbolji Infotainment sustav u svojoj klasi. Novi S90 odlikuje i prostrana unutrašnjost uz maksimalan komfor zahvaljujući SPA (Scalable Platform Architecture) platformi.

Što se sigurnosti tiče, S90 ima isti raspon sigurnosne tehnologije kao XC90, uključujući polu-autonomnu funkcionalnost vožnje (tzv. Pilot Assist), čime se omogućava da automobil do brzine od 130 km/h sam prati ograničenja prema znakovima te prema potrebi koči i ubrzava vozilo. Unaprjeđen je i sustav za detekciju pješaka i velikih životinja koji upozorava vozača i automatski sam koči kako bi se izbjegao sudar.

Prema dostupnim informacijama, u ponudi bi se trebali naći 2,0-litarski turbo benzinski motor T6 od 320 KS (CO2 169 g/km), dva turbo dizel motora (D4 i D5) od 190, odnosno 235 KS i plug-in hibridni pogonski sklop T8 Twin Engine (kombinacija benzinskog T6 i električnog motora, s emisijama CO2 od samo 44 g/km).

VIDEO