Ulica u Torinu nazvana po Carlu Abarthu

Foto: Abarth

Prije par dana su u Torinu službeno objavili ime ulice „Via Carlo Abarth” u čast prvih 70 godina postojanja marke Abarth i snažne veze koju njen utemeljitelj ima s ovim glavnim gradom regije Pijemont od 1949.

Na ceremoniji proglašenja bili su prisutni Francesco Sicari, predsjednik Gradskog vijeća, Sergio Rolando, savjetnik Odjela za budžet, planiranje i imenovanja ulica i trgova u gradu, Luisa Bernardini, predsjednica izborne jedinice 2, Luca Napolitano, rukovoditelj marki Fiat i Abarth za regiju EMEA i Roberto Giolito, direktor Odjela FCA Heritage, koji su zajedno otkrili ploču s nazivom ulice između ulica Corso Orbassano i Via Plava. Tamo se naime nalazi sjedište marke Scorpion, kao i Heritage HUB, u kojem se nalaze neka od najistaknutijih vozila koje je tvrtka Abarth proizvela kroz povijest.

Ove godine Abarth slavi svoj 70. rođendan. Imenovanje ulice u Torinu po osnivaču te marke, Carlu Abarthu, zasigurno je najbolji način da se završi rekordna godina prepuna posebnih obljetnica. – kazao je Luca Napolitano. Želim se zahvaliti gradu Torinu na ovom priznanju osobi koja je donijela revoluciju u svijet trkaćih automobila zahvaljujući svojoj genijalnoj intuiciji i jedinstvenim razvojnim vještinama. Naša zajednica, koja trenutno ima preko 110.000 obožavatelja u više od 70 klubova diljem Europe, također je htjela sudjelovati u ovom povijesnom trenutku i svjedočiti koliki ugled tvrtka i njena povijest uživaju te odati počast njenom osnivaču. Zbog toga svega danas sam iznimno ponosan.

Počast koju grad Torino danas odaje Carlu Abarthu posebno je značajna jer je baš u ovaj grad, u nastavku je kazao Roberto Giolito, Abarth stigao iz Austrije ne bi li ostvario svoj san u zajednici poznatoj po bogatom i plodonosnom iskustvu u proizvodnji automobila. A odabir koja će se ulica nazvati po osnivaču marke Abarth također nije slučajnost. Baš naprotiv, dokaz je da su vrijednosti i ideali iznimno bogate povijesti i naslijeđa proizvodnje automobila u Torinu i dalje snažna pokretačka sila poslovanju naše tvrtke. Još jedan dokaz je to što se samo nekoliko metara od nove ulice Via Abarth nalazi Heritage Hub, sjedište tvrtke Abarth & C, ali i Dizajnerski centar Grupe FCA za regiju EMEA.

Carlo Abarth (1908. – 1979.) rođen je u Austriji, ali je odabrao živjeti u Italiji, i to baš Torinu gdje je 1949. godine započeo svoju karijeru u tvrtki Cisitalia, a kasnije otvorio i prvu podružnicu tvrtke Abarth & C u partnerstvu s pilotom Guidom Scagliarinijem, na adresi Via Trecate. Od tog trenutka marka Scorpion ulazi u povijest i niza uspjehe u sportskom i industrijskom sektoru, bez uzmaka, sa svojim revolucionarnim kompletima za tuning vozila i legendarnim postignućima i pobjedama na trkaćim stazama. Negdje tih godina tvrtka je uspostavila i neraskidivo partnerstvo s tvrtkom Fiat, povijesnom markom automobila iz Torina osnovanom prije 120 godina. Zapravo, prvi automobil marke Scorpion bio je 204 A, prethodnik modela Fiat 1100, koji je ušao u povijest kada je, 10. travnja 1950. godine, Tazio Nuvolari s njime ostvario pobjedu na svojoj posljednjoj utrci u karijeti, Palermo-Monte Pellegrino.

Također u Torinu, 4. srpnja 1957. godine na tržište je prvi put plasiran model Fiat 500. Carlo Abarth se u njega zaljubio i bio je siguran da uz malo tuninga taj automobila posjeduje sav potreban potencijal da postane iznimno visokoperformantno vozilo. Tako je nastao prvi Fiat Abarth 595s koji je brzo počeo nizati pobjede na svim vrstama trkaćih staza. Marka je istodobno pokrenula i svoju poznatu liniju „kompleta za tuning marke Abarth” za razvoj modela „500”, koje sada apsolutno svi žele. Najbolje godine marke Scorpion bile su 60-e godine 20. stoljeća. Kako bi udovoljio sve većoj potražnji, Abarth je proizvodnju odlučio prebaciti u novu tvornicu na adresu Corso Marche, opet u Torinu. A sada, točno 40 godina od smrti Carla Abartha, glavni grad regije Pijemont  po tom je genijalcu, prvoj osobi koja je znala prepoznati potencijal koji se krije u segmentu tuninga i tehničkih nadogradnji standardnih proizvodnih modela vozila, nazvao ulicu.

Prije nekoliko tjedana okupilo se više od 5000 obožavatelja i preko 3000 vozila marke Abarth na najvećem skupu marke Scorpion ikad, a s istim ciljem – u želji da proslave veličinu i povijest marke Abarth. A marka je za te obožavatelje, vjerne pobornike filozofije osnivača marke, priredila posebno iznenađenje: svjetsku premijeru ograničenog izdanja Abarth 695 70° Anniversario s novim prilagodljivim spojlerom.