Toyota Yaris 1.33 Bi-Tone Red

Tekst: Dubravko Kuleš / Foto: Zrinka Maček

Toyota, a posebno model Yaris jako su profitirali ulaskom Hrvatske u EU. Hibridi su nakon 1. srpnja 2013. postali posebno zanimljivi, a najviše od svih Yaris. On je iznimno popularan zbog kupnje uz poticaje, dok ima novca u državnoj blagajni. Kako ove godine državnih poticaja nije bilo, danas se okrećemo klasično motoriziranom Yarisu, u zanimljivoj Bi-Tone verziji.

Prošla su vremena kada je Toyota nudila aute u nekoliko nijansi sive pa se sada mogu dobiti i zanimljive dvobojne kombinacije od kojih je  jedna od najatraktivnijih upravo crveno-crna. U obnavljanje Yarisa Toyota je uložila 85 milijuna eura, 576 000 radnih sati razvojnog centra i ugradila 1 000 novih dijelova.

Rezultat je teško ne primijetiti, jer Yaris je dobio veliku i agresivnu donju masku, a nova su i prednja svjetla. Otraga je izmijenjen branik koji je sada upečatljiviji, a stražnja svjetla su u LED tehnologiji. Yarisova duljina je i ispod četiri metra, dimenzije su gradski kompaktne, ali unutrašnjost nudi dosta prostora.

toyota_yaris_bi-tone_red_11

Promjene u interijeru rezultat su povratnih informacija vlasnika pa obloge vrata više nisu neugledne. Dosta luksuzno djeluje pravom kožom obloženi upravljač, ručna kočnica i ručica mjenjača. Središnja konzola je podignuta kako bi ručica mjenjača mogla biti skraćena za 30 mm. Hodovi su i dalje dugi, ali je osjećaj vođenja krući i precizniji. I upravljač je ugodno težak i dovoljno precizan za vožnju kroz zavoje, jasno, u okvirima Yarisove namjene. U vožnji su primjetna poboljšanja na ovjesu, no Yaris je ostao udoban, ali je ukupno gledano kompaktniji i solidniji. Ne naginje se prejako, a neravnine dobro upija. Prve dvije generacije bile su sklonije ženskoj populaciji, dok osvježeni Yaris može lako kupce naći i među muškarcima jer im je bliži i vizualno, ali i po voznim karakteristikama.

toyota_yaris_bi-tone_red_13

Od treće generacije Yaris više nema kliznu stražnju klupu, ali i dalje nudi dosta prostora i udobnost koja ide izvan okvira gradskog automobila. Prtljažnik je solidan, stražnja klupa je djeljiva i preklopiva pa se može utovariti veće komade tereta. Tome pomaže i otvor prtljažnika širok točno jedan metar. Bez obzira na sve brojniju konkurenciju, Yaris je i dalje jedan od najprostranijih gradskih automobila.

Četverocilindrični 1,33-litreni benzinac je dobra motorizacija za njega i možemo ju preporučiti, posebno, ako češće planirate vožnje izvan grada. I bez start-stop sustava 1,33-litreni benzinac pruža umjerenost u potrošnji goriva. U gradu troši 7,5 litara, ali se na otvorenoj cesti može proći s manje od šest. Osjetno je jači i uglađeniji od trocilindrične izvedbe, a za razliku od hibrida pruža i puno više zadovoljstva u vožnji, jer ste ipak vi u centru svih zbivanja. Glavni „krivac“ za to je ručni mjenjač koji mu daje potpuno drugačiji karakter od nijemog CVT-a u hibridu.

U gradu je Yaris 1.33 agilan i živahan, a na otvorenoj cesti djeluje ozbiljno. Pri ubrzanjima motor ne ostavlja dojam kao da previše voli okretaje, iako je to više dojam zbog ne baš inspirativnog zvuka motora, koliko zbog karaktera motora. Ako ipak želite nešto dinamičniju vožnju, morat ćete ga stiskati bez milosti i tada će i performanse biti u skladu sa očekivanjima.

toyota_yaris_bi-tone_red_14

Yaris Bi-Tone+ Red s ovim motorom može biti vaš za 114.095 kuna, dok je testirani model zbog nekoliko dodataka bio i nešto skuplji. No, želite li se razlikovati od ostalih i imati nešto drukčiji Yaris, a da nije hibrid, onda je 1.33 Bi-Tone dobar izbor. A obzirom na poslovičnu Toyotinu pouzdanost i dobro držanje vrijednosti, ovakav atraktivni Yaris mogao bi privući i neke nove kupce u Toyotine salone.

Za: atraktivna karoserija, bitno bolje uređena i kvalitetnija kabina, pouzdanost
Protiv: motor nije oduševljen okretajima, hod mjenjača je predug

toyota_yaris_1.33_bitone_teh