Toyota odobrila besplatno korištenje 24.000 patenata

Foto: kojiauto.hr/Toyota

Imajući na umu količinu vremena, novaca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi smanjenja rasta emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation je objavila dvije mjere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi daljnjeg promicanja sve šire upotrebe elektrificiranih vozila.

Toyota je objavila da će odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila.

Uz to će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja snagom, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju! – izjavio je Shigeki Terashi, član upravnog odbora i izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCS, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

Nudeći besplatne patentne licencije i tehničku podršku za elektrificirana vozila, Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za upravu na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.