Toyota u Šangaju predstavila koncept bZ4X

Foto: Toyota

Iako smo već zaboravili na njih, no auto saloni se još uvijek negdje ipak održavaju. Tako je u Šangaju danas predstavljen novi Toyotin koncept nastao u suradnji sa Subaruom. Očito se uspješna suradnja ova dva proizvođača nastavlja i nakon sportskih GT86/BRZ modela.

Riječ je o vozilu veličine RAV4 i koji je prvi u nizu električnih vozila s baterijom i nula emisija plinova (BEV). Do 2025. Toyota planira predstaviti 15 električnih vozila na baterije, uključujući 7 Toyota bZ modela.

Toyota bZ4X Concept, SUV je srednje veličine s pogonom na sve kotače, sastavni je dio Toyotinog prelaska od automobilske kompanije ka poslovanju posvećenom pružanju bolje mobilnosti za sve. „BZ“ je kratica za Beyond Zero, pojačavajući Toyotinu predanost ne samo postizanju nultih ugljičnih emisija i ugljične neutralnosti, već i širenju ostvarivanja novih koristi za okoliš, za pojedince i za društvo u cjelini.

Glavni inženjer Koji Toyoshima rekao je: Naš ciljani kupac je neko tko pridaje važnost vremenu provedenom sa obitelji i prijateljima. Kada žele uživati u takvim trenucima, Toyota bZ4X Concept može im poslužiti kao središte za okupljanje.

Toyota bZ4X Concept izgrađen je na novoj modularnoj platformi e-TNGA, razvijenoj posebno za električna vozila. Dugi međuosovinski razmak i kratki prevjesi pomažu u stvaranju izrazito prostrane i otvorene kabine.

Prednji dio kabine dizajniran je oko „pogonskog modula“ koji vozaču daje osjećaj direktne povezanosti s cestom i važnim informacijama. Nisko postavljena instrument ploča otvara panoramsku vidljivost i naglašava osjećaj prostora. Kontrole su grupirane oko središnje konzole, dizajnirane za lako prepoznavanje i upravljanje. Digitalni ekran instrumenata vozača postavljen je iznad upravljača, tako da je za registraciju podataka potrebno samo minimalno kretanje oka.

Razvojni program rezultat je više od 20 godina Toyotinog vodstva u elektrifikaciji vozila i kvaliteti, trajnosti i pouzdanosti bez premca. To je osiguralo da električni pogonski sklop – motor, upravljačka jedinica i sustav upravljanja baterijama – pružaju vodeću učinkovitost u klasi i vrlo konkurentan domet vožnje. Ekološki profil automobila dodatno je ojačan ugrađenim solarnim sustavom za punjenje, koji povećava udaljenost koju se može prijeći. Zahvaljujući velikom iskustvu Toyote u razvoju tehnologije baterija za hibridne električne i priključne hibridne električne modele, veća, snažnija baterija potrebna za Toyota bZ4X Concept stvorena je za pouzdane, trajne performanse automobila.

Pogon na sve kotače isporučuje se električnim motorima na prednjoj i stražnjoj osovini, a razvijen je sa Subaruom. Bogato naslijeđe i duboka stručnost Toyote i Subarua kombinirani su kako bi pružili visoku sposobnost pogona 4×4 koji Toyota bZ4X Concept izdvaja u svom segmentu, dajući mu istinsku terensku sposobnost koja vozačima pruža dodatnu sigurnost i mir u svim uvjetima na cesti.

Toyota bZ4X Concept bit će dostupan s prvom na svijetu izvedbom Steer-by-Wire u jednom modelu masovne proizvodnje. Ova tehnologija daje vozaču veću kontrolu i precizniji odziv u skladu s brzinom vozila i  kutom upravljanja. Steer-by-wire također odstupa od tradicionalnog kružnog kola upravljača, zamjenjujući ga upravljačem jedinstvenog oblika koji eliminira potrebu da vozač pomiče ruke oko kola upravljača dok okreće, dodajući na kvaliteti, ali i zabavi u vožnji.

Do danas je Toyota prodala više od 17 milijuna elektrificiranih vozila, štedeći oko 140 miliona tona CO2. Između 2010. i 2019. godine, elektrificirana tehnologija pomogla je Toyoti smanjiti ukupnu emisiju CO2 u vozilu globalno za približno 22%.

Očekuje se da će prodaja bZ4X započeti sredinom 2022. godine.