Toyota Gazoo Racing pobjedila na Dakar reliju 2022

Foto: Toyota GZ

Nasser Al-Attiyah i njegov suvozač Mathieu Baumel iz Toyota Gazoo Racing sigurno su prošli kroz cilj GR DKR Hilux T1+ u završnoj etapi relija 2022 Dakar Rally i donijeli sveukupnu pobjedu timu s prolaznim vremenom od 27min 46s.

Ovo je druga pobjeda katarskog vozača za tim, prvi put pobjedu je odnio na reliju 2019. Istovremeno su Henk Lategan i Brett Cummings pobijedili u završnoj fazi relija jer su bili brži od konkurencije za 49s.

Za Nassera i Mathieua u završnoj fazi zapravo nije bilo problema, usprkos izazovnoj navigaciji. Par je vodstvo u reli utrci preuzeo u prvoj fazi i nikada nije bilo stvarne opasnosti da će vodeću poziciju izgubiti. Pobijedili su u uvodnoj utrci za izdanje relija 2022. godine održanoj 1. siječnja i ostvarili dvije dodatne etapne pobjede prije sveukupnog pobjedničkog rezultata.

Ova je pobjeda značajna za Nassera, s obzirom na to da je izrazio želju za pobjedom otkad se reli natjecanje Dakar preselilo u Saudijsku Arabiju 2020. Vrlo blizu je stigao odmah 2020. te 2021. godine, da bi potom ostvario svoju prvu pobjedu u Saudijskoj Arabiji 2022. godine. Ova pobjeda puno znači i timu koji je razvio novi model vozila GR DKR Hilux T1+, s većim kotačima i gumama, većim hodom kotača i 3,5-litrenim V6 motorom s dva turbopunjača koji pogoni i novi model Toyota Land Cruiser GR Sport. Pobjeda na utrci s novim automobilom dokaz je da je tim sposoban neprekidno pomicati granice inženjeringa i izrađivati sve bolje automobile ali i još uvijek i motore sa unutarnjim izgaranjem.

Nasser Al-Attiyah: Osvojiti Dakar nevjerojatan je osjećaj! Vodili smo od samog početka, uspješno smo kontrolirali brzinu tijekom utrke i ostvarili zapanjujuću pobjedu. Želim se zahvaliti timu TOYOTA GAZOO Racing i svim našim pokroviteljima za pruženu podršku. Također se želim zahvaliti voditelju tima i tehničkom direktoru, Glynu Hallu, koji je izradio ovaj fantastični novi Hilux T1+. Ova utrka Dakar bila je zapanjujuća i vrlo sam sretan.

Dakar 2022. je bilo 44. izdanje ovog legendarnog relija koji je prvi put održan u siječnju 1978. godine. Reli natjecanje održavalo se u Sjevernoj Africi sve do 2007. godine, dok 2008.  natjecanje nije otkazano zbog terorističkih prijetnji. Reli je potom prebačen u Južnu Ameriku 2009. godine gdje se čitavo desetljeće odvijao u spektakularnom krajoliku i na teškim stazama. 2020. godine održano je prvo izdanje relija u Saudijskoj Arabiji, a izdanje iz 2022. godine pokrivalo je 4261 km zahtjevnih dionica i staza.