Toyota Auris 1.2 Turbo Sport

Tekst: Dubravko Kuleš / Foto: Zrinka Maček

Druga generacija Aurisa predstavljena 2012. godine prošle godine je vizualno osvježena uz poboljšanu kvalitetu i dojam u unutrašnjosti. Sve je to manje-više uobičajen postupak za skoro svaki model nakon 3-4 godine tržišne bitke pa nas je stoga kod testiranog Aurisa najviše zanimala najveća novina, a to je 1,2-litreni turbo benzinski motor

Nakon što je Toyota u ponudu uvela Auris, a ime Corolla ostavila samo za trovolumensku limuzinu, bilo je dosta diskusija je li to bio pravi potez. Što vrijeme više odmiče, Auris sve sigurnije zauzima svoju poziciju u najzahtjevnijem segmentu među nemilosrdnom konkurencijom kompaktnih automobila. Još prije šest godina Toyota je ponudila Auris s hibridnom tehnologijom nudeći već tada kupcima na izbor tri vrste pogonskih agregata. Bila je ispred konkurencije i jasno davala na znanje da s Aurisom misli ozbiljno. Kad znamo da hibridni model čini pola prodaje Aurisa na tržištu zapadne Europe, i to s tendencijom rasta, a dizel je ionako po „defaultu“ omiljen, onda zaključujemo da je Aurisova najslabija karika ponuda benzinskih motora, posebice kad se sjetimo tromog 1,6-litrenog benzinca s 132 KS.

Upravo taj umoran benzinac više nije u ponudi na našem tržištu nego ga mijenja potpuno novi, u trendu downsizinga razvijen, mali 1,2-litreni „turbak“ sa 116 KS. Sa 16 KS manje, ali opremljen turbo punjačem, 1.2 T nudi sasvim ozbiljne performanse i do 100 km/h ubrza za 10 sekundi i postiže okruglih 200 km/h. To je „u dlaku“ identično sa starim 1,6-litrenim benzincem, ali dojam je sasvim drugačiji i bolji, a glas svakako ide na stranu turbo punjača. Potrošnja je smanjena za 0,2 l/100 km, a emisija CO2 za šest grama po kilometru. Vrijedi to za testiranu izvedbu bez Start&Stop sustava pa potrošnja od 5,7 l/100 km nije fascinantna, a možemo reći da je razočaranje emisija CO2 od 132 g/km, što je daleko od 109 grama koji donose i osjetno povoljniju cijenu. Upravo zbog takve emisije i nedostatka S&S sustava testirani Auris košta neprivlačnih 152.200 kuna.

No, uz S&S sustav brojke su mnogo prihvatljivije pa je potrošnja niža za litru, emisija CO2 je potrebnih 109 grama, a samim time pada i cijena koja za ovu opciju u Toyotinom cjeniku za vrijeme pisanja teksta nije bila navedena. U tom slučaju bi do punog izražaja došle inovacije ugrađene u 1.2 T motor. Jedna od njih je korištenje većeg omjera kompresije. Postignut je kompresijski omjer od 10:1 zahvaljujući korištenju novih tehnologija za poboljšanje procesa izgaranja, čime je eliminiran najveći problem – rizik od samodetonacija.

Novi četverocilindrični 1.2 T motor je drugi motor iz nove linije koji stiže na europsko tržište. Prvi je bio trocilindrični litreni motor za novi Aygo i Yaris. Poput toga motora i novi 1.2 T koristi naprednu tehnologiju kojom se mijenja Otto ciklus u Atkinson pri malim opterećenjima. Uz Atkinson ciklus koji se standardno koristi u hibridnim modelima, novi 1.2 T ima modificirani usis, ispušnu granu integriranu u glavu motora i napredno upravljanje temperaturom motora. Koristi se izravno ubrizgavanje goriva u vodom hlađenu turbinu, a VVT-i sustav nadograđen je u VVT-iW (široko inteligentni varijabilni sustav upravljanja ventilima) za još veću fleksibilnost u varijabilnom upravljanju.

Auris 1.2 T je vrlo ugodan u vožnji gledano s aspekta motora, mjenjača ili ovjesa. Motor je uglađen i tih, ubrzava linearno i uvjerljivo bez dojma da se u bilo kojem režimu rada muči. Mada se ne buni, nije ga nužno tjerati u visoke okretaje. Najveći moment postiže između 1500 i 4000 o/min, ali se u vožnji stječe dojam kako se moment oslobađa nešto kasnije. S lakoćom održava visoke putne brzine, čak i one kažnjive na autocesti. Obzirom na stari 1,6-litreni atmosferski motor, ovaj turbo mališan je pravo osvježenje. U gradu ipak nije nešto posebno štedljiv i potrošnja se penje do devet litara, ali s prosječnih 7,2 l/100 km možemo biti zadovoljni. Mjenjač je precizan, ali i proračunat kako bi potrošnja bila što manja. To djelomično guši potencijale Toyotinog turbo benzinca. Kod današnjih automobila to je normalno jer emisija CO2 se u skoro svakom slučaju stavlja ispred performansi i zadovoljstva u vožnji.

S osvježenim prednjim i stražnjim krajem Auris izgleda moderno, u trendu, čak bismo mogli reći dinamično. Posebno to vrijedi za prednji kraj i svjetla s Bi-LED tehnologijom koja se mora doplatiti 7900 kuna. U tu cijenu je uključeno i pranje svjetala. LED svjetla daju svjetlost najsličniju dnevnoj, a vijek trajanja preko 100.000 sati, praktično je kao i vijek automobila. Sport paket uključuje 17-colne naplatke s gumama 225/45 R17 pa je opći dojam još bolji. Na neravninama pružaju malo manje udobnosti, ali Auris unatoč velikim kotačima nije neudoban auto. Tek bi cijena zimskih guma mogla biti paprena pa je bolje nabaviti 16-colni komplet za zimu.

toyota_auris_1_2T_post03

Unutrašnjost donosi skladnije kombinacije materijala i njihovu bolju kvalitetu. Ploča s instrumentima je oblikovana u vodoravnom smjeru, čime se dobije osjećaj širine i prostranosti. Mjerači su smješteni u dvije velike duplje pojačavajući sportski karakter koji ipak kod Aurisa nije primaran niti tražen. Središnjom konzolom dominira velik zaslon osjetljiv na dodir uokviren piano lakom koji treba stalno brisati, ako ne želite gledati čestice prašine. Testirani Auris je bio u novoj Denim plavoj boji.

Uz spomenuta svjetla, Auris je dodatno opremljen staklenim panoramskim krovom s električno pokretanom roletom, sigurnosnim sustavom Toyota Safety Sense (za koji vrijedi doplatiti promotivnih 3500 kuna jer uključuje automatsko kočenje za sprečavanje sudara), upozorenje za nenamjerno izlaženje iz vozne trake, automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala te prepoznavanje prometnih znakova. Doplata za Touch and Go navigaciju je 5600 kuna.

Ne možemo reći da 1.2 T motor nije dobar, ali isto tako ne možemo reći „Da, kupite ga bez razmišljanja“. Prvi, i mnogima najjači razlog, bit će visoka cijena jer isto opremljeni Auris 1.4 D-4D košta 3300 kuna manje. Osim toga troši manje i bit će ga lakše prodati. Ne možemo zaobići ni hibridnu izvedbu koja se može kupiti za 164.900 kuna. Kad bi opet bilo poticaja za kupnju hibridnih vozila u iznosu 30.000 kuna, cijena bi bila vrlo privlačnih 134.900 kuna i za mene osobno dvojbi ne bi bilo. Zapravo, mišljenja sam da bi bilo dobro doplatiti 12.700 kuna za hibrid čak i ako ne bude poticaja. Želite li baš Auris 1.2 T, raspitajte se u Toyotinom salonu za opciju sa Start&Stop funkcijom.

Za Profinjen motor, ugodna unutrašnjost, vrhunska sigurnost, dobre performanse, dopadljiva vanjština, precizan navigacijski sustav

Protiv Nema Start&Stop sustav, emisija CO2, cijena

*cijena testiranoga automobila bez doplata