Tifon prvi u Hrvatskoj otvorio brze punionice na autocesti

Foto: Tifon

Jučer je na benzinskoj postaji Tifon Draganić sjever u pogon puštena prva brza punionica za električna vozila pod brendom MOL Plugee.  Istovremeno je u pogon puštena i punionica na Draganić jug postaji u smjeru Zagreba, kao i na Ravnoj Gori.

Time je u principu spojena Rijeka sa Zagrebom za sve vlasnike električnih vozila koji su do sada morali putovati tom rutom uz dosta stresa. Do kraja svibnja je u planu otvaranje punionica i na autocesti prema Splitu, na postajama Dobra i Jasenicama iza Bosiljeva, odnosno Sv. Roka čime bi se osiguralo nesmetano putovanje i na toj, iznimno bitnoj turističkoj ruti.

MOL Plugee brzu punionicu za električna vozila na hrvatskim autocestama u rad je prvim punjenjem službeno pustio predsjednik Uprave Tifona g. Siniša Komnenović.

Na četiri prodajna mjesta u Zagrebu Tifon vlasnicima električnih vozila nudi uslugu brzog punjenja, a prvi smo u Hrvatskoj doveli brze punionice za električna vozila i na ključne hrvatske prometne koridore, autoceste A1 i A6. Dio je to naše strategije razvoja kao člana konzorcija uključenog u projekt NEXT-E, ali i naše namjere da korisnicima pružimo vrhunsku kvalitetu prateći svjetske trendove, posebice na polju zaštite okoliša. Od početka ove godine pristižu nam upiti naših korisnika iz cijele Europe o povezivanju obale i kontinenta punionicama za električna vozila, zbog čega smo iznimno ponosni što ćemo im to od danas i omogućiti. Veliki je ovo događaj za hrvatski turizam i gospodarstvo u cjelini, baš kao i veliki korak naprijed u odgovornom i učinkovitom upravljanju energijom i smanjenju emisija CO2, čemu Tifon, kao odgovorna kompanija, i teži. – istaknuo je predsjednik Uprave Tifona.

 

Na dva parkirališna mjesta mogu se istovremeno puniti dva vozila, jedno na AC, a drugo na DC način. Usluga se naplaćuje po fiksnim cijenama od 54,90 kn, odnosno 74,90 kn ovisno o vrsti punjača koji se koristi. Automobil se može puniti do 100% kapaciteta baterije ili koliko kupac želi. Svaka započeta sesija punjenja predstavlja jedno punjenje, bez obzira na količinu ulazne snage električne energije ili trajanje sesije punjenja. Valja spomenuti i da se prvih mjesec dana probnog rada do 16. svibnja punjenje neće naplaćivati.

Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe. MOL Grupa ima najdostupniju mrežu postaja u središnjoj i istočnoj Europi. Tvrtka je prije tri godine usvojila strategiju MOL 2030, čija vizija definira tvrtkine osnovne pravce djelovanja u nadolazećem razdoblju. Jedan od temelja razvoja spomenute strategije bila je želja MOL-a da postane prvi izbor svojih korisnika.