Renault Twingo 0.9 TCe Intens

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Nakon četiri godine postojanja, aktualni Twingo lani je doživio očekivani redizajn. Obično tvrdimo da su redizajnirani modeli uvijek najbolja kupnja jer su uklonjeni eventualni nedostaci koje su prijavili vlasnici prvih modela, motori su poboljšani ili novi, a i oprema je bogatija. Ne treba zanemariti ni da infotainment sustavi napreduju gotovo iz mjeseca u mjesec pa se sigurno mogu očekivati i osvježenja na tom području.

O Twingu većina zna gotovo sve. Prvi model stigao je prije više od četvrt stoljeća, napravio pravu revoluciju u poimanju gradskog auta i postao omiljeni izbor vozačica. Iznimno praktičan u svojim malim dimenzijama bio je zapravo jedini pravi nasljednik legendarne „četvorke“.

Sljedeće generacije nažalost nisu nudile takvu originalnost, ali su bile prihvatljivije i muškim vozačima pa je stigla i R.S. verzija iz Renault Sporta. Ipak, povratak avangardi dogodio se s aktualnim modelom 2015. godine kada je u suradnji sa Smartom napravljena nova verzija.

Motor je smješten straga, kao i pogon što je omogućilo minijaturne dimenzije od svega 3.6 metara. Zahvaljujući nedostatku pogonskih osovina naprijed novi Twingo ima puno bolji „ajnšlag“, odnosno mogućnost maksimalnog okretanja kotača, čime je krug okretanja bitno smanjen. Stoga se sami morate uvjeriti koliko to može biti praktično u stvarnom životu i gradskim gužvama kada se možete okrenuti „iz prve“ na ulici s dva prometna traka.

Simpatičan izgled je zadržan, a pojačan je LED dnevnim svjetlima u svim izvedbama i novim branikom. Kotači su 15“ aluminijski, gume su sprijeda tanje, a straga šire, otprilike kao da vozite Porsche 911 (što gledajući koncept i nije daleko od istine). I straga su svjetla novog „potpisa“, a i branik je dobio kromirane detalje. Prtljažnik se nalazi iznad motora i može primiti 219 litara, po mogućnosti temperaturno neosjetljive. Ako idete na dalji put i trebate više mjesta, obaranjem naslona stražnjih sjedala dobit ćete dovoljno mjesta, ali će Twingo tada postati dvosjed.

U kabini su također vidljive novosti. Osim živih boja na „kožnim“ sjedalima (doplata 390 kn), kroz cijelu kabinu vide se detalji u boji karoserije (790 kn doplate), što svakako povećava atraktivnost i živopisnost malog Twinga u skladu s mladenačkim imidžem cijelog automobila. Središnja konzola je promijenjena. Ploča s instrumentima ostala je ista, no nova je središnja konzola te sada ima 7“ ekran osjetljiv na dodir, dok je između mjenjača i konzole smješten Flexi-case spremnik za smartphone i sitnice, dva USB i jedan AUX ulaz.

Renault nije upao u zamku smještanja kontrola klima uređaja unutar infotainment sustava pa tako u svakom trenutku vozač i suvozač mogu regulirati temperaturu i brzinu te smjer ventilacije. To svakako pozdravljamo, jer svaka distrakcija vozača dok mora gledati u ekran da ne uđe u krivi izbornik odvlači pažnju s ceste.

Za pogon je zadužen mali trocilindraš zapremine 0.9 litara kojem pomaže turbo punjač. Snaga se prenosi preko petstupanjskog mjenjača za kojeg smo poželjeli nešto kraće hodove, ali koji ukupno gledano dobro odrađuje svoj zadatak. Motorčić ima klasično ponašanje turbo-motora starije generacije – na nižim okretajima je „mrtav“, ali kada turbo prodiše onda vas ugodno utisne u sjedalo. Sa specifičnom snagom od preko 100 KS/l obujma nekada bi spadao u sportske modele, a ovako je samo živahan gradski automobilčić. Takav karakter lako izaziva ovisnost jer malo tko može odoljeti zovu turba, samo što onda i potrošnja raste proporcionalno težini vaše noge. Volan je (pre)snažno servo ojačan pa ga možete vrtiti jednim prstom, no dojam je kao da nije uopće spojen s prednjim kotačima. Svakako smo poželjeli malo više feedbacka kroz njega jer bi Twingo zaista mogao biti zabavan mali auto. Kao da su se inženjeri malo zaigrali kada im je netko „odozgo“ rekao da se uozbilje i svoje ideje ostave za R.S. modele.

Potrošnja u gradu se kreće nešto ispod sedam litara, što je i nije malo za ovakav motor, no temperament i zadovoljstvo koje pruža opravdavaju ovu brojku. Ona naravno može biti i manja kada se maknete iz grada pa ako si date truda možete doći i do pet litara na otvorenoj cesti.

Na kraju recimo još i da Twingo kreće od 69.650 kn za osnovnu izvedbu s atmosferskim motorom od 75 KS. Verzija koju vidite bez doplata košta 97.500 kn. Ukoliko želite, možete ga dobiti i s automatskim EDC mjenjačem za koji ćete izdvojiti dodatnih 9.000 kn.

Za: simpatičan izgled, razigrana unutrašnjost, okretnost, živahan motor
Protiv: mali prtljažnik ako trebate stražnja sjedala, prednja sjedala nude vrlo malo potpore