Peugeot 108 1.0 VTi Allure

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Kada su se prvi put pojavila tri brata blizanca – Aygo, 108 i C1, u svom su segmentu pokupili brojne simpatije. Mali gradski autići nastali su na istoj bazi, Toyota Aygo bila je osnova cijele obitelji i sva je mehanika bila identična (što sigurno nije smetalo kad je pouzdanost u pitanju).

Ista je stvar bila i 2014. kada se pojavila druga generacija popularnih mališana, a slično je i sada kada su stigle unaprijeđene verzije malih blizanaca, dotjeranih po svim pitanjima u skladu s modernim zahtjevima tržišta.

Kako je riječ o automobilima namijenjenim prvenstveno gradskoj vožnji, oni bi u zemljama s normalnim standardom bili drugi ili čak treći auto u obitelji. Kao što znamo, kod nas bi mnogi bili sretni da si uopće mogu priuštiti novi auto, ali to je neka druga priča. Zato se cijena od nepunih 88.000 kn za novi model Peugeota 108 (s Allure opremom bez dopalata) čini kao više nego fer ponuda, a evo i zašto…

Obzirom na žestoku konkurenciju koja vlada u klasi, kao i već popriličan staž koji ova druga generacija ima na tržištu, bilo je vrijeme za dotjerivanje. Osim ušminkavanja, promjene su i mehaničke pa je motor ojačao za 4 KS i sada razvija 72 KS. To se možda ne čini puno, ali kod male mase od svega 905 kg svaka konjska snaga nešto znači. Nova je i paleta boja zbog kojih ćete biti meta pogleda drugih sudionika u prometu, a ova Fizz zelena je jedna od njih.

Dizajn se oslanja na obiteljsku pripadnost Peugeotovoj obitelji, počevši od prednjih svjetala u skladu sa smjernicama veće braće pa do stražnjih na kojima se jasno razaznaju „kandže“. Kvaliteta izrade je na visokom nivou, što i ne bi smjelo čuditi obzirom da se ipak radi o Toyoti. Francuski šarm je u redu, ali miran san daje japanska tehnologija i zapravo su ovakve kombinacije najbolje jer daju najbolje od oba svijeta.
Sve je solidno i čvrsto, no materijali u unutrašnjosti ne mogu se mjeriti s nekim dva ili više puta skupljim konkurentima. Izgled kabine puno je „odrasliji“ i unutra će se smjestiti i četiri odrasle osobe za prijevoz na kraće ture, pod uvjetom da putnici na prednjim sjedalima nisu viši od 1.80 m.

Prtljažnik od 196 litara dovoljan je za kraća putovanja, no ako idete u dvoje ionako ga možete povećati obaranjem stražnjih naslona ili pak iskoristiti stražnju klupu za smještaj prtljage. Interijerom dominira ekran infotainmenta koji dobro „surađuje“ sa svim smartphoneima koje mu možete dati.

Motor je i dalje dobro znani trocilindraš koji je sada već tradicionalno opremljen vrlo „dugim“ mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. Dugi odnosi garancija su manje potrošnje i nižih emisija i obično ubojica temperamenta, ali ne i u ovom slučaju. 12,6 sekundi do stotke nije nimalo loš rezultat  (poboljšanje do skoro sekunde u odnosu na stari), posebno ako računate da u „trećoj“ možete krenuti iz nekog zavoja i stići do 130 km/h bez da posegnete za višim stupnjem prijenosa.

Zvučna je izolacija sada puno bolja i karakteristični zvuk trocilindraša znatno je manje prisutan u kabini. Mjenjač je solidan, precizan, pravi japanski. Ako mislite da zbog male snage njime nije uputno ići na dulja putovanja autocestom, potpuno ste u krivu. Radi se o iznenađujuće sposobnom vozilu koje može bez ikakvih problema držati tempo od 140 km/h pa i više bez zamora za uši putnika ili bilo kakvih posustajanja zbog nedostatka snage. Motor se tada vrti na 3500 okretaja, što ostavlja još puno prostora, a motor se neće isforsirati ako vozite tim tempom na dulje ture.

Volan je potpomognut električnim servo uređajem i pruža nešto bolji osjećaj nego prije, iako ne može sakriti umjetan osjećaj. Kotači od 15 inča prava su mjera, gume su sa 185/55 mm dovoljno široke da daju dosta gripa, a opet nisu previše niske da bi lupale na neravninama. Relativno dugi prijenosi zahtijevaju malo prilagođavanje stila, posebno na zavojitim cestama jer pri nižem tempu često treba posezati za drugim stupnjem prijenosa.
Sve u svemu riječ je o vrlo privlačnom gradskom autiću koji će vas osim simpatičnim izgledom osvojiti i svojim voznim svojstvima te neprijepornom kvalitetom. Ako spadate u one koji traže svoj prvi novi auto ili vam obitelj više nije na okupu pa nemate potrebe za većim vozilom, 108-ica će se sjajno uklopiti u vaše planove. A činjenicu da iza svega stoji Toyota, također ne treba smetnuti s uma ako želite miran san.

Za: simpatičan izgled, ozbiljnija kabina, prostrana i praktična za te gabarite (347 cm), temperamentan motor, niska potrošnja, prihvatljiva cijena

Protiv: „umjetan“ osjećaj na volanu, tvrde plastike interijera, dvije godine jamstva