Mercedes-Benz C 220d Sky Edition 9G

Tekst: Goran Vrhovec

Kada je prošle godine C-klasa obnovljena, bilo je to najopsežnije dotjerivanje u 25 godina dugoj povijesti modela (prije toga radilo se o modelu 190). Čak 6500 promjena jasno govore da nijedan detalj nije prepušten slučaju i da bi se konkurenti iz Ingolstadta i Münchena trebali prilično zabrinuti.

Na test smo dobili sigurno najoptimalniji model, pokretan sjajnim četverocilindrašem od 194 KS i punih 400 Nm. U sprezi s devetbrzinskim automatikom navedeno jamči odlične performanse, manje od sedam sekundi za ubrzanje do stotke (6.9 s) i okruglih 240 km/h najviše brzine.

Na papiru se zaista malo toga može zamjeriti novoj C-klasi. U praksi još i manje, jer osim suhih brojki tu su stvari koje se osjećaju, a ne samo zbrajaju. Dizajnerski vrlo moderna izvana, s toliko tehnologije da bi samo na to mogli potrošiti nekoliko stranica pa sve do dizajna kabine koji pokazuje da se i Mercedes ozbiljno uhvatio posla i preselio većinu tehnologija iz svojih vrhunskih S i E klasa u svoj core model, C klasu. Naravno, u obilju Mercedes-Benz modela koji danas postoje, možda se teško snaći, ali svi ljubitelji marke svakako će C-klasu sa stražnjim pogonom svrstati uz bok gore navedenoj većoj braći.

Vrlo dinamičan izgled, mišićave linije i elegancija dopast će se i ljubiteljima sportskih limuzina, a unutrašnjost kabine ostavit će i najiskusnije bez daha. Svojim dimenzijama još spada u okretne modele prilagođene gradskim gužvama, a svojim međuosovinskim razmakom od 284 cm možemo ju uvrstiti u prave krstarice na auto cesti. Osim vrlo ukusno obojene kože na sjedalima, četverozonskog klima uređaja, TFT displeja umjesto instrumentne ploče te velikog ekrana infotainmenta, u oči svakako upada konzola između vozača i suvozača kojom se i suvozač može aktivno uključiti u odabir glazbe, navigacijski sustav ili što mu već zatreba.

Ručica mjenjača nalazi se iza odlično odmjerenog i profiliranog upravljača. Nekadašnji veliki volani po kojima je Mercedes bio poznat odavno su prošlost i sportske ambicije kao i osjećaj sada su prioritet. Sjedi se vrlo nisko, sjedala su udobna i profilirana i nije teško zaključiti da se radi o AMG-Line interijeru. Materijali u kabini su vrhunski, no posebno treba pohvaliti dizajn jer su ovaj put u Mercedesu stvarno pogodili u centar.

Ukusno, bez pretjerivanja, a opet na prvi pogled raskošno. Cijelu priču još dodatno podiže Burmesterov audio sustav koji je naravno doplata, ali to je dodatak koji bismo svakako preporučili ako vam glazba nešto znači u životu.

Posljednjih smo desetak godina svjedoci vrhunskih audio brendova koji su se s odličnim uspjehom kroz brojne modele automobila uključili u auto industriju, no teško se prisjetiti da nas je neki audio sustav ovako „izuo iz cipela“. Kristalno čist zvuk, uz nenametljivo, ali vrlo primjetno prisutan bas, čak i kada su sve postavke na nuli san su svakog audiofila i Burmester po tom pitanju nije iznevjerio očekivanja. Neuobičajeno dug opis audio sustava, ali ovaj to svakako zaslužuje pa se i nadoplata od 6.500 kn ne čini pretjeranom, posebno kada gledamo ukupnu cijenu testiranog modela od okruglih 500.000 kn.

Ipak, auti su da se voze pa da krenemo i na taj dio… Motor je dobro prigušen i brundanje četverocilindričnog dizelaša smanjeno je u odnosu na prethodnika na minimum. Primjetno je samo dok stojite, jer čim krene vožnja možete se prepustiti snazi koje ima i više nego dovoljno. Najveći okretni moment dostupan je već od 1600 okretaja, što znači da u skoro svakoj situaciji možete pritisnuti gas i očekivati ugodan, konstantan potisak u leđima. Krivulja momenta ravna je skroz do 2800 okretaja, a s devet stupnjeva u mjenjaču jasno je da uvijek možete računati na maksimalno ubrzanje ako se za time pokaže potreba.

Sedam sekundi do stotke ne govori sve, puno je važnije međuubrzanje, primjerice 80-120 km/h kojim obavljate pretjecanja i tu C220d zaista blista. Novi motor (jer riječ je o novoj oznaci, ne o obnovljenom agregatu znanom od ranije koji je imao 170 KS) idealno je uparen s devetbrzinskim mjenjačem i omogućit će bešumno klizanje cestom, ali i pravo jurcanje ako to poželite. Možete birati modove ovisno o raspoloženju za vožnju i vrsti ceste pa iako defaultni mod Comfort nudi idealne parametre za udobnost i ekonomičnost, šteta je tu i tamo ne prebaciti u Sport, ili čak Sport+ gdje se i motor i mjenjač pokazuju u najboljem svjetlu. Zahvaljujući elektronici nema brige ni oko naglih startova, ali svaki put kada odlučnije nagazite gas lako je osjetiti kako ova respektabilna snaga biva obuzdana od ESP-a. Osim mijenjanja parametara motora i mjenjača, osjetne su razlike i u ovjesu koji se prilagođava odabranom programu pa od udobnog vrlo brzo postaje sportski krut i precizan.

I sada najbolji dio, a to je potrošnja. Na otvorenoj cesti od Čakovca do Zagreba prosjek nam je bio 4,9 litara. U gradu se to popelo na 7 litara, što je još uvijek fantastičan rezultat ako gledamo performanse koje C220d pruža. Kad se sve zbroji i oduzme, radi li se stvarno o savršenom autu? Vrlo blizu. Neki detalji u kabini možda se neće dopasti svakome. Ručica mjenjača i dalje djeluje dosta krhko i šteta je da uz ovako dobro pogođenu kombinaciju motora i mjenjača morate specificirati veći spremnik goriva (besplatna opcija povećanja na 66 litara kojim onda bez problema možete postići i osjetno više od 1000 kilometara dosega).

Testirani model imao je brojne opcije koje su dodatno podigle cijenu (samo najosnovnije, Comand Online navigacija 16.830 kn, Theromotronic klima 4.500 kn, Multibeam LED svjetla 6.000 kn, paket održavanja smjera 6.000 kn, vozačevo sjedalo električno podesivo 4.600 kn, digitalni zaslon iza volana 5.700 kn, AMG Line interijer 8.800 kn, Burmester audio sustav 6.500 kn, Air Balance sustav dodatne filtracije i ionizacije zraka u kabini 2.500 kn itd.). Bez nekih dodataka sigurno bi se moglo, ali dojam kompletnosti i raskoši možda ne bi bio takav. No, mirne savjesti možemo reći da je C-klasa s ovim motorom i mjenjačem trenutno najbolji auto u svojoj klasi. Obzirom da se radi o Mercedesu, ne treba brinuti za vaše početno ulaganje, jer klasični Mercedes, a uz to još dizel, je uvijek konvertibilna valuta na tržištu rabljenih.

Za: dizajn izvana i iznutra, vrhunske tehnologije, odlična vozna svojstva, performanse, niska potrošnja, raskošno bogata oprema (uz doplatu).

Protiv: cijena