Jaguar F-Pace 2.0 D180 AWD Portfolio

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Još jedan od proizvođača koji su svoj imidž desetljećima gradili prvenstveno na utrkama, kao i luksuznim vozilima za britanske više slojeve, nije izdržao i pridružio se sveopćem trendu SUV-ova.

Tako je prije dvije godine svijetu predstavljen Jaguar F-Pace. Otkada je u rukama, ili bolje rečeno pod financijskim patronatom indijske Tate, kao da je došlo novo vrijeme za Jaguar. Osim novog XF-a, XJ-a te revolucionarnog malog XE-a o kojem potanko možete čitati i u našem testu, očito je da je lukrativno tržište SUV vozila s pedigreom izazov kojem se ne može odoljeti. Tako je nastao F-Pace, prvi SUV u povijesti tvrtke koja je u poslu od 1922. godine.

Skromni počeci u izradi motocikala s prikolicom događali su se pod imenom Swallow Sidecar Company koja se nešto kasnije preselila u Coventry i počela proizvoditi automobile. Ime Jaguar stiglo je nakon Drugog svjetskog rata kada je započela proizvodnja sportskih i luksuznih automobila, od kojih svakako treba istaknuti XK120 kao prvi auto koji je išao 200 km/h te nešto kasnije legendarni XK-E, poznatiji pod imenom E-Type.

Od tada je tvrtka promijenila nekoliko vlasnika, sa sve lošijim rezultatima prodaje i drastičnim padom kvalitete 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. 2008. godine stigao je preokret u vidu Tate, prebogate indijske kompanije koja je kupila Jaguar i postavila stvari na svoje mjesto na najbolji način: „Vi samo radite najbolje moguće aute, a ostalo je naša briga“, moglo bi se reći. I od tada počinje renesansa Jaguara, kako dizajnerski tako i tehnološki pa su od najnepouzdanijih automobila u par godina stigli na sam vrh ljestvice zadovoljstva kupaca. Prepoznatljiv potpis Iana Calluma promijenio je tradicionalan izgled Jaguarovih modela i danas su to prelijepa ostvarenja koja savršeno kombiniraju tehnologiju s tradicijom kakvu smo navikli gledati u britanskim automobilima, poput jedinstvene primjene kože i drva.

U skladu s time došlo je i do ideje o SUV vozilu. Najveća tržišta poput američkog, ruskog i bliskoistočnog vole SUV vozila i nitko pri zdravoj pameti ne želi se odreći tog kolača. No, da bi Jaguar i kao SUV bio prepoznatljiv, trebao je dvije stvari: karakterističan lik kojim bi nesumnjivo bio identificiran kao Jaguar te vozna svojstva kakva se i očekuju od brenda s takvom povijesti utrka i sportaša na četiri kotača.

Dizajnerski je majstor Callum odradio svoj zadatak perfektno. O tome svjedoče brojni pogledi znatiželjnika, stranih i domaćih, gdjegod smo se pojavili njime. Čak ni relativno neupadljiva boja testnog modela nije ih mogla zavarati da se ovdje radi o nečemu malo drukčijem. Agresivna njuška, mačkaste linije te ogromni kotači od 22 inča koji su (skupa) nadoplata i potpunim su neznalicama govorili o sportskim genima ovog SUV-a (da ne kažemo terenca, jer je ovdje ipak riječ o plavokrvnom automobilu).

Interijer je prepoznatljiv jaguarovski s mnoštvom kože gdjegod vam oko ili ruka seže, a kojoj kontrast rade aluminijski detalji high-tech proizvoda poput jedinstvenog okretnog mjenjača koji se izdiže svaki put kada upalite auto. Instrumenti su moderni, a nudi se i pravi head-up displej koji projicira vašu brzinu na vjetrobransko staklo. Jedan detalj malo smeta, a to je ekran infotainmenta koji podsjeća na Fordove. To ne znači da je loš, ali u današnje vrijeme takve stvari vrlo brzo zastarijevaju. Bez obzira što se radi o tek dvije godine koliko je prošlo od predstavljanja, u usporedbi s Range Rover Velarom iz iste grupacije koji je nedavno predstavljen, F-Pace-ov infotainment izgleda staro. Sjedala su sportska, profilirana i odlično drže u zavojima. Ako mislite da to nije neophodno kod ovakvih vozila, kasnije ćemo objasniti zašto ne biste bili u pravu po tom pitanju.

Prostora ima u izobilju i na prednjim se sjedalima sjedi kao u nekom londonskom gentlemenskom klubu. Straga se bez problema mogu smjestiti tri osobe, ali za pravi dojam ipak bismo preporučili da ih bude dvoje. Bez obzira na sportski izgled, krov straga nije prenizak i odrasli mogu sjediti bez problema. Prtljažnik se otvara elektronskim putem, što je itekako praktično ako idete punih ruku iz shoppinga.

Iako je zapravo riječ o ulaznom modelu po pitanju motora (jer ga je pokretao dvolitreni dizelaš nove generacije od 180 KS, isti kakav smo vozili u već spomenutom XE-u), ne morate brinuti o temperamentu. Radi se o odličnom agregatu koji bez problema tjera ne baš malu i laganu karoseriju, sve u skladu s očekivanjima kakva imate od Jaguara. Motor je sjajno ukomponiran s osambrzinskim automatikom i pogonom na sve kotače.

Ovisno o tome vozite li se sami ili u obiteljskom okruženju možete podesiti određene parametre vožnje pa tako imate Comfort, Dynamic, Eco i Off Road. Prva tri ne treba pobliže pojašnjavati, ali recimo da zadnji nije baš za ono što mislite, jer teško da bi sa supersportskim gumama kakve krase F-Pace daleko stigli u nekoj prašumi. Radi se zapravo o modu za loše vremenske prilike. Pogon na sve kotače je stalan, ali kao što i pristoji sportski nastrojenom autu, snaga uglavnom ide na stražnju osovinu u odnosu 90:10. Ako dođe do proklizavanja stražnjih kotača, za manje od dvije desetinke snaga će se preusmjeriti na prednje kotače, sve do maksimalnih 50%. Drugim riječima, ako ste krenuli na skijanje, ne morate brinuti hoćete li sigurno stići na vaše odredište bez obzira što vas tamo čekalo po pitanju vremenskih prilika.

Bez obzira u kojem se modu vozili, F-Pace će vas oduševiti svojim ponašanjem na cesti. Vrlo direktan volan po direktnosti više spada u F-Type dvosjed nego u SUV, a ručne izmjene stupnjeva koje odrađujete na volanu izvući će i posljednju konjsku snagu iz motora. Odlična aerodinamika karoserije osigurava ugodnu i tihu vožnju na autocesti. Ako će vas smetati eventualan šum širokih guma, fantastičan Meridian audio sustav snage 380W pretvorit će F-Pace u koncertnu dvoranu na kotačima. Kada pak poželite juriti nekom zavojitom cestom, F-Pace će se snaći kao riba u vodi. Vjerovali ili ne, to mu je draže čak i od autoceste, no preporučamo da to ipak isprobavate kad ste sami. Vaš novinar je to imao prilike isprobati od Gračaca preko Knina do Šibenika i stvarno ponekad ne možete shvatiti kako se F-Pace poigrava s fizikom. Dio zasluga zasigurno ide već spomenutim kotačima na koje su bile namontirane fantastične niskoprofilne gume. Zbog svega navedenog, vjerojatno vam je jasno zašto smo ranije spomenuli fantastična sjedala.


Upravljivost i reakcija na svaki input vozača prevodi se u instantno skretanje u zavoj uz minimalno naginjanje karoserije. No, svakako treba naglasiti da dojam da se gume ovako „urezuju“ u asfalt još nismo doživjeli kod nijednog sličnog vozila. Bez obzira na visoko težište i tendenciju prema podupravljanju koju bi očekivali, ovo je pravi sportski Jaguar bez ikakve sumnje. Najviše ipak oduševljava da bez obzira na te ekstremne kotače, vožnja nije neudobna čak ni na lošijim podlogama. Iako ste svjesni da se ovjes mora naprezati s tako niskoprofilnim gumama, to se u kabini ne osjeti. Sigurno je da bi s 20“ vožnja bila još mekša, ali voljeli bismo probati koliko se izgubilo na toj direktnosti koja nas je osvojila. Ovjes je definitivno tek započeo s radom u ovom slučaju, ali to i ne treba čuditi kada znamo da je F-Pace predviđen i za puno jače motore od 300 i više KS koji su u ponudi.

Neosporno je da je svojim prvim SUV-om Jaguar napravio odličan posao. O tome govori i nagrada za najbolji auto 2017.godine  koju je dobio na Frankfurtskom salonu ove jeseni. I ne samo to, već je i proglašen za najbolje dizajnirani auto na svijetu. Stoga ne trebaju čuditi one reakcije prolaznika koje smo spomenuli na početku teksta. Osim nedvojbene atraktivnosti i prestiža koji mačka nosi sa sobom, drago nam je da je F-Pace pravi vozački auto. Ukoliko su vam apetiti veći, snage u ponudi ima za sve ukuse, no realno, više od ovoga vam nikad neće trebati. Iako vam potrošnja sigurno nije bitnija stavka ako ste izdvojili 700 i više tisuća kuna za F-Pace, dobro je znati da je nama na otvorenoj cesti trošio manje od sedam litara. U gradu se to popelo skoro do osam, ali ni to nije puno kada se sve uzme u obzir.

Ono što je svakako bitno spomenuti je akcija na F-Pace koja je u tijeku i kojom možete uštedjeti punih 112.000 kn. To se nudi za dva atraktivna modela, Prestige pokretan ovim istim motorom s prednjim parking senzorima, kamerom za vožnju unatrag, motoriziranim vratima prtljažnika, grijanim prednjim sjedalima te električno podesivim prednjim sjedalima, Meridian audio sustavom od 380W s navigacijom i ekranom od 12.3“ i virtualnom komandnom pločom. Ako tražite više, onda je tu dvolitreni dizel od 240 KS u R-Sport opremi, ali za koji god da se odlučili, sada je idealno vrijeme za to.

Za: atraktivan izgled, raskošno uređen interijer, prostrana kabina, snažan i štedljiv motor, vozna svojstva na nivou dobrih limuzina
Protiv: izgled izbornika infotainmenta