Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 7DCT 4WD Premium Plus

Tekst: Goran Vrhovec

Nedavno smo pisali o novom Tucsonu, kada smo konačno imali prilike uživo prisustvovati jednoj prezentaciji. Ako niste do sada pročitali što novi Tucson donosi, to možete ovdje saznati.

U ovoj, četvrtoj generaciji najprodavanijeg Hyundaievog modela najbolje se vidi koliki su put u Hyundaiu prošli od svojih početaka u SUV segmentu, prije nekih 17 godina i sedam milijuna Tucsona kasnije, kako dizajnerski tako i tehnološki.

Novi Tucson na prvi je pogled prepoznatljiv i ne postoji nikakva šansa da ga zamijenite za bilo koji drugi auto. Iznimno hrabar dizajnerski iskorak isplatio se, jer koliko čujemo s „terena“,  prodaja je krenula odlično i samo dokazuje da kada je pravi proizvod u pitanju kriza nema utjecaja. Što bi tek bilo da i zastupnici i mediji mogu funkcionirati normalno…

Dobili smo na test vrhunski model Tucsona, recimo tako, pokaznu vježbu svega što novi Tucson može ponuditi, ako ne računamo prave hibride koji su u dolasku. Izvanredno uklopljena svjetla, sakrivena u  specifično oblikovanu masku (koja će, usput rečeno, postati Hyundaiev zaštitni znak na svim budućim modelima) potpuni su novitet u današnjoj auto industriji. Stoga ne trebaju čuditi zabezeknuti pogledi kojih smo se nauživali kroz tjedan dana druženja s novim Tucsonom.

Ipak, da ne bi sve ostalo na svjetlima, tzv. Sensuous Sportiness dizajn uz provlačenje tzv. Parametrijskih dragulja cijelom karoserijom posebno se ističu kod bočne linije. Oštri pregibi naglašavaju mišićavost i dinamiku pa Tucson izgleda u kao da je pokretu i kad stoji. Stražnji kraj iznimno je efektno oblikovan i zapravo je jako teško naći neki kut iz kojeg Tucson ne izgleda odlično. Opet su svjetla u glavnoj ulozi jer dominiraju zahvaljujući jedinstvenom izgledu, tako da Tucson sigurno nećete pomiješati s nijednim drugim modelom, što je stvarno dobrodošlo u današnje vrijeme uniformnog dizajna.

Interijer je potpuno nov i skladu s vremenom. Dva TFT displeja veličine 10.25“ krase kabinu. Jedan od njih služi umjesto klasičnih instrumenata s mogućnostima konfiguracije prikaza (i vrlo korisno, ovisno koji je pokazivač smjera uključen, prikazom slike s te bočne kamere kako ne bi bilo iznenađenja u mrtvom kutu). Središnji displej zadužen je za infotainment, dok je klima uređaj odvojen te se njegove komande nalaze ispod tog ekrana pa su nadohvat ruke vozaču i suvozaču bez nepotrebnog „šetanja“ kroz izbornike. Treba spomenuti da je apsolutno sve navedeno dostupno putem dodira tipaka, klasičnih prekidača nema.

Automatski mjenjač je s tipkama bez središnje smještene ručice, što je dokaz da Hyundai više ne prati trendove nego ih diktira. 20 mm duljine koje je novi Tucson dobio uglavnom je iskorišteno za dobrobit putnika straga pa sada imaju još više mjesta za noge kako bi i dulja putovanja prošla ugodno i bezbolno. I trozonska klima garancija je da će svima u Tuscsonu biti moguće naći idealnu temperaturu za sebe.

Kako i priliči top modelu u ponudi, naš Tucson pokretao je 1,6-litreni benzinski turbo motor koji razvija 180 KS. Riječ je o tzv. mild hybrid varijanti kojoj pomaže integrirani 48V pokretač-generator koji pak pomaže motoru prenijeti snagu putem 7-brzinskog odličnog mjenjača s dvije spojke. Za razliku od mnogih konkurenata, ovaj Tucson ima stalni pogon na sve kotače pa ne čude kontrole proklizavanja i hill-descent funkcije, obzirom da se njime zaista možete zaputiti i izvan asfalta. Ipak, nekako smo uvjereni da će kupci kojima se Tucson sviđa rijetko koristiti sve mogućnosti koje ovaj SUV nudi. On će se najčešće vidjeti u gradskim sredinama te eventualno autocestama kada se uputite na more ili skijanje. Možete birati između tri moda vožnje, defaultnog Eco te Normal i Sport. Sukladno odabiru, mijenja se i prikaz na vozačevom ekranu.

Krenete li na vožnju, nenavikli na pomoć generatora bit će ugodno iznenađeni mekoćom kojom Tucson kreće s mjesta. Ta pomoć se posebno vidi i pri naglijim startovima, samo što će vas tada vjerojatno iznenaditi lagano proklizavanje prednjih kotača u djeliću sekunde, dok stražnji ne shvate da i oni trebaju odraditi svoj dio posla.

Volan je možda malo prelagan, ali je precizan i Tucson se može lijepo voziti i zavojima. Usprkos skoro 1.7 tona mase, ne djeluje tromo i ako poželite iskoristiti sve mogućnosti ne baš male snage i mijenjate brzine ručno pedalicama iza upravljača, s Tucsonom ćete uživati u Sport modu. No, vjerojatno će to koristiti glava obitelji kada je sam u vozilu, za sve ostale prilike tu je lagani cruising u kojem pri oduzimanju gasa motor prestaje s radom radi uštede goriva i smanjenja emisije CO2.

Pri svakom novom pritisku na pedalu gasa generator uključuje motor i vožnja se nastavlja kao da motor i nije bio isključen. Ipak, sve navedeno nije nam omogućilo da potrošnja padne ispod 12 litara u gradu, što nam se čini ipak malo previše. Moramo spomenuti da se radilo o potpuno novom i nerazrađenom automobilu, sa stalnim pogonom na sve kotače te pravim zimskim temperaturama pa smo koristili i grijanje sjedala i volana kad god je to trebalo. Na otvorenoj cesti zahvaljujući dosta dugim prijenosnim odnosima bez problema smo trošili tri litre manje.

Sve u svemu, možemo reći da je novi Tucson opravdao (visoka) očekivanja. Kada auto izgleda kao ovaj, jasno je da nema skrivanja i traženja polu-rješenja, već će pažnja stalno biti na njemu. Kvalitete koje novi Tucson nudi, kao i tehnologije te odabir benzinskih, dizelskih, a uskoro i pravih hibridnih modela omogućava ljubiteljima svih vrsta goriva da još uvijek uživaju u svojim automobilima na najbolji mogući način. Konkurencija u ovoj kategoriji je iznimno jaka, ali na prvi pogled je evidentno da Hyundai ima svog „konja“ za utrku.

Za: hrabar i odvažan dizajn, tehnologije, širok odabir motora, odličan mjenjač, vozna svojstva

Protiv: motor je žedniji nego što smo očekivali