Honda Civic Sedan 1.5 VTEC Turbo Executive

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Honda je s novom generacijom Civica pogodila u sam centar, ili bolje reći, u samo srce svih zaljubljenika u aute. Oduvijek su Honde bile vozački auti, no za razliku od slično nastrojenih proizvođača, Honda je uz to nudila i izvanrednu kvalitetu i trajnost.

S petvratnim Civicom i početnom cijenom od 142.000 kn za osnovni, ali bogato opremljeni model, Honda više nije tako nedostižna kao što je dugo bio slučaj. Za sve mlade i one koji se tako osjećaju, dva benzinska turbo motora od 129 i 182 KS bit će više nego dovoljan izbor.
Ako trebate gradski i obiteljski auto za svaki dan, mali trocilindraš je pravi izbor. Ako pak hoćete mali Type R (i vizualno, s dvije velike centralno smještene ispušne cijevi), onda je jača verzija topla preporuka jer nudi sve što možete tražiti od jedinog auta u obitelji. No, što ako trebate i auto za posao, sada kada Accord već dulje vrijeme nije u ponudi? Tu na scenu stupa novi Civic s četiri vrata…

Iako su dizajnerski oba Civica blizanci, karakterno su vrlo različiti. Da se ne radi samo o pukom prebrojavanju vrata, govori i podatak da je limuzinska izvedba dulja 15-ak centimetara, no i međuosovinski razmak povećan je za polovicu te duljine. Sve to napravljeno je kako bi putnici straga imali više mjesta za noge, što samo po sebi govori da se ne očekuje da ćete tamo voziti samo djecu. Obzirom da ni kod kraće izvedbe nije bilo problema sa smještanjem odraslih putnika straga, onda je jasno da će u sedanu ponuda prostora biti još bolja.


Zbog različitog karaktera, ovjes je malo dorađen i prilagođen nešto ležernijoj vožnji.  To je bio slučaj i dvije generacije prije kada smo „kratki“ Civic voljeli zbog sportskih ambicija, a limuzinski zbog upotrebljivosti i izuzetno dobre cijene koja je  tu verziju činila pravim bestsellerom. Dulji razmak između prednje i stražnje osovine osim više prostora donosi i bolje držanje pravca, što se najviše osjeti na autocesti i pri višim brzinama.

Stoga je petvratni Civic agilniji u zavojima kao što i pristoji kompaktu i nešto direktniji na volanu, dok je verzija s četverim vratima uglađenija, tiša i nekako odraslija. Bez obzira na jači motor u ponudi, straga se ne pokazuju ispušne cijevi kao kod kraćeg sportskijeg brata, a prtljažnik se ponosi s 519 litara korisnog prostora.

Iznutra nema većih razlika u odnosu na kompakt. Izuzetno moderan izgled i rješenja instrumentne ploče i središnje konzole jasno pokazuju da se radi o najnovijoj generaciji Hondinih automobila. O pravom bogatstvu sigurnosne opreme koja dolazi u seriji nećemo previše pričati, jer ako ste čitali naše testove kompaktnih izvedbi sve već znate. Naš testni primjerak bio je najbogatije opremljen Executive pa smo tjedan dana uživali u svoj raskoši koju Honda Civic može pokazati.
Vrijedi spomenuti i posebnu metalik  “Burgundy Night Pearl” boju koja je krasila testni Civic. Iz nekih kuteva gledanja pomislili biste da je riječ o crnoj boji, no čim grane sunce sva raskoš boje dolazi do izražaja.

Jedina kritika na peterovratni Sport s istim motorom bila je CVT mjenjač, tako da smo jedva dočekali izvedbu s 1,5-litrenim motorom i ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva. Kao i inače, ručni mjenjači su Hondin forte i ni ovdje to nije iznimka. Zaista je teško zamisliti prosječnog europskog kupca (o Hondinim fanovima da i ne govorimo) koji bi se eventualno odlučili za automatik, odnosno CVT.


Kratki, precizni hodovi i dostupna snaga od 182 KS garantiraju dobar temperament, iako to Civic sedan svojim zrelijim ponašanjem na cesti ne traži od vas. Brojke govore za sebe – 8,4 sekunde do stotke bit će više nego dovoljne i za one sa sportskijim ambicijama, kao i 210 km/h najviše brzine.
Po svemu navedenom, jasno je da će malo tko žaliti za Accordom, no svaki pravi ljubitelj Honde ipak se nada da se negdje u skrivenim podrumima u Japanu stvara nova prava limuzina s hondinim znakom na nosu. Dok se to ne dogodi, Civic s četiri vrata itekako će dobro poslužiti, uz osjetno nižu cijenu i neusporedivo manje troškove održavanja. Potrošnja na testu kretala se od 7,8 litara u gradu pa sve do manje od šest litara na otvorenoj cesti. Zbog tako niske potrošnje ni premali spremnik od svega 46 litara nije preveliki problem, jer ćete u svakom slučaju uvijek prelaziti 500-600 km s jednim tankom. Ipak, s 55 ili 60 litara situacija bi bila još puno bolja.

Jedino što testirani Civic nije imao je opcijski automatik (koji ionako ne bismo preporučili), tako da je  zapravo riječ o top modelu u ponudi. Do prije par tjedana, ovaj Civic u top opremi Executive koštao je 230.000 kn. Otkad je na snagu stupila nova mjera sa smanjenim trošarinama, cijena se smanjila na 221.559 kn. Obzirom da se radi o limuzinskoj izvedbi koja stvarno može dobro poslužiti i kao poslovni auto, tvrtke i obrtnici koji ga kupe moći će si odbiti i 50% vrijednosti PDV-a, čime se cijena spušta ispod 200.000 kn. A ako možete bez kože i nekih drugih gadgeta proći ćete još povoljnije. Za te novce ne može se dobiti bolji auto od novog Civica.

Za: dizajn, prostranost, kvaliteta, snažan, a štedljiv motor, mjenjač, veliki prtljažnik
Protiv: relativno mali spremnik goriva, kompakt je malo praktičniji