Subaru XV 2.0D Unlimited

Tekst: Goran Vrhovec

Subaru XV bio je odgovor japanskog proizvođača na trend crossovera koji su poharali tržišta svijeta prije nekoliko godina. No, dok su svi ostali svoje modele u ovoj kategoriji bazirali na gradskim autima iz svojeg portfelja, kojima je dodana atraktivnija i podignuta karoserije, Subaru je ostao vjeran svojoj filozofiji.

Tako je XV jedini crossover na tržištu koji u svim svojim izvedbama ima stalan pogon na sve kotače, a u benzinskim izvedbama ima još i reduktor za savladavanje najtežih uspona. Već tu sve usporedbe s gradskim šminkerima tipa planetarno popularnog Qashqaia i sličnih padaju u vodu. A još kad u kombinaciju dodate i neke stvari koje se ne vide na prvi pogled, onda se vidi zašto XV u ovoj, vjerojatno svima najatraktivnijoj izvedbi košta 289.900 kn.

subaru_xv_2.0_unlimited_03

Kao i obično, dizajn nije adut kojim će XV privući kupce. Ne može se reći da ne odiše robusnošću, ili da nema perspektiva iz kojih dobro izgleda, no Europljani ili pak dalekoistočni proizvođači s centralama na Starom kontinentu bolje razumiju što privlači razmažene europske kupce. Kako je prošlo dosta godina otkad je XV na tržištu, Fuji Heavy Industries nije gubio vrijeme i svake je godine uvodio neke male suptilne promjene te modernizirao svoj najmanji model. Novost su LED stražnja svijetla, produljeni krovni spojler (u Style i Unlimited opremi), redizajnirani naplatci i nova prednja maska. Atraktivni kotači i neke nove boje svakako su dobar start za privlačenje mlađe klijentele kojima bi XV trebao biti ulaz u Subaru svijet (ako nisu već prije nabavili neki rabljeni WRX STi). No, za one kojima WRX STi nije nužan, već trebaju prometalo koje će biti okretno u gradu, po svim vremenskim uvjetima, ali i za odlazak na skijanje, teže dostupnu vikendicu, onda XV ima puno toga za ponuditi.

subaru_xv_2.0_unlimited_06

Kakav je iznutra?

Iznutra se vidi ta konstantna modernizacija koja traje i dalje pa je tako današnji XV u kabini osjetno moderniji i ljepši. Prepoznatljivi instrumenti ispred vozača su klasični Subaruovi, a tu je i Subaru StarLink infotainment sustav s ekranom osjetljivim na dodir na središnjoj konzoli, zajedno sa zaslonom visoke razlučivosti u boji koji služi za putno računalo na vrhu iste. Šteta je samo što da bi „šetali“ kroz te parametre morate koristiti tipku iznad središnje konzole, a ne možete upravljati njima preko tipki na upravljaču ili ručicama pokazivača smjera, odnosno brisača.

subaru_xv_2.0_unlimited_05

Testirani model je bio najbogatija oprema Unlimited pa je tako osim inače bogate serijske opreme kojima Subaru mazi svoje vlasnike, testirani model imao još i kožna grijana sjedala s električnim podešavanjem u osam smjerova, otključavanje vrata puten senzora na dodir kvake te električno otvaranje pomičnog staklenog krova. Sve ostalo što možete zamisliti uglavnom dolazi i u slabijem paketu Style. Kad se smjestite, vidjet ćete da je vozač i dalje uvjerljivo na prvom mjestu kod Subarua. Volan idealne veličine i nagiba, ručica mjenjača na najboljem mjestu te sjedala koja pružaju taman potpore koliko treba. Sve je na svom mjestu. I onda upalite motor…

Kakav je u vožnji?

Iako je već dobar znanac, bokser u nosu i dalje je jedini dizel na svijetu u toj konfiguraciji. To se i čuje, jer karakter motora nije izgubio svoj šarm čak ni promjenom pogonskog goriva. I dalje se kod laganog kretanja, posebno u „drugoj“ može jasno razaznati specifično brundanje boksera. Vrlo kratki prijenosni odnosi u mjenjaču tjeraju vas na često posezanje za ručicom mjenjača dok ne postignete neku normalnu brzinu, ali zato je dalje sve krstarenje na valu okretnog momenta. U principu, sve normalne ceste, osim baš alpskih prijevoja i oštrih zavoja kao na staroj „riječkoj“, možete savladati u petom ili šestom stupnju prijenosa. Ali ono što će vas najviše oduševiti nije ni ubrzanje, ni štedljivost, već ležanje na cesti.

subaru_xv_2.0_unlimited_02

Iako je XV dosta visok, čak će i potpuni amateri odmah primijetiti kako ovaj auto „leži“ na cesti. Slijedi upute vozača u milimetar, precizan volan vodi ga intuitivno, kao teledirigirano iz vozačevog mozga. Ovjes zaslužuje sve pohvale jer je tvrd toliko da se karoserija ne naginje ni pri forsiranju u zavojima, a opet mekan da ne poskakuje na neravninama i raspuklinama na našim prometnicama. I glavna stvar koja se ne vidi, ali itekako osjeća, jest krutost karoserije koja može i morala bi biti primjer kako se rade pravi auti. Tek kada se postigne torzijska krutost kakvu Subaru nudi u svojim modelima, onda će i najbolji ovjesi raditi ono što treba i kako treba. Sve dok postoji pa i najmanje uvijanje karoserije (a vjerujte da se 99% auta na tržištu itekako još „piga“ kada se penjete na neki rubnjak), to nije slučaj.

subaru_xv_2.0_unlimited_01
XV djeluje u vožnji kao da je isklesan od jednog komada granita i ako želite sami vidjeti o čemu pričamo, najbolje je da se u to uvjerite sami. Jednako vrijedi i za sve ostale Subaru modele, no kada znamo da se XV može dobiti s pogonom na sve kotače i svim navedenim svojstvima osim dizelskog agregata za 160.000 kn, onda vam konkurencija naglo pada u drugi i treći plan. Osim ako vam nije prioritet da susjedi misle kako imate super moderan i šik auto, a to što se ljulja kao povišena Astra vas ne smeta, onda tražite dalje. Subaru XV je auto za prave vozače koji će cijeniti napore stotine japanskih inženjera koji su sate i sate proveli smišljajući kako da naprave najbolji mogući auto. Svaka vožnja u njemu dokazat će vam da su u tome uspjeli.

Trebam li ga kupiti?

Novi izračun trošarina pogodovao je Subaru modelima pa je tako testirani XV sada jeftiniji 10.000 kn. I dalje je 290.000 kn puno za auto ove veličine, ali već i najjeftinija izvedba nudi sve što ikada možete zatrebati. Što se tiče voznih karakteristika, one su kod svih identične jer su kotači na kojima dolazi XV uvijek 17 inčni. U gradu smo trošili 7,2 litre, dok smo na putu do Beča napunili spremnik na Lepoj Bukvi prije Macelja i s istim tankom došli do Beča, vratili se u Zagreb i još imali za 220 km. Potrošnja se na autocesti, uz poštivanje ograničenja kretala oko pet litara, što je obzirom na višu karoseriju i tri putnika zaista primjeran rezultat. Štoviše, znači da sa spremnikom od 60 litara možete komotno računati na 1000 kilometara dosega, ako ne vozite baš po gradu.

subaru_xv_2.0_unlimited_04

Subaru je oduvijek imao svoj krug vjernih kupaca. Njihove prodajne brojke nikada neće biti velike (osim u Austriji, Švicarskoj i SAD), ali zbog njihove relativno male zastupljenosti zagarantirana je i doza ekskluzivnosti. A to je i jamac da će vam jednog dana kada ga budete prodavali mehanička pouzdanost i dobro držanje cijene olakšati prodaju uz garantirano dobar povrat investicije. A užitak u vožnji će i dalje biti jednak kao i prvog dana.

subaru_xv_2.0_unlimited_07

Za: kvaliteta izrade, odličan ovjes i pogon, fantastična vozna svojstva, snažan i štedljiv motor
Protiv: dizajn se neće dopasti svakome, visoka cijena jačih modela