Subaru WRX STi Final Edition

Foto: Subaru

Jedna od legendi auto sporta odlazi u mirovinu. Ovaj put se ne radi o vozaču, već o automobilu o kojem ste imali prilike već čitati i kod nas. Subaruov WRX STi, nekad znan pod imenom Impreza WRX STi odlazi u povijest.

Napade od mlađe konkurencije sa svih strana (Focus RS, Golf R, RS3, A45 AMG…) WRX STi sve teže podnosi zbog svog 2,5-litrenog turbo boksera u nosu koji se već dugo nije promijenio. U Veliku Britaniju će stići 150 primjeraka tzv. Final Edition serije koja će biti prepoznatljiva po 19“ kotačima s upečatljivim Y krakovima obuvenim u gume 245/35/19. Ta veličina je neophodna da bi se u njih smjestila žuta monoblok šesteroklipna Brembo kliješta na prednjim diskovima i dvoklipna na stražnjim koja stiskaju veće, perforirane diskove.

Subaru_WRX_STi_Final_Edition_03

Uz to, vidljiv je i povećani donji usisnik za zrak te LED svjetla koja prate okretanje volana da kad se u noćnim satima zaputite na Sljeme imate još bolju preglednost i ranije uočite lude bicikliste koji se spuštaju u vašem smjeru. Napravljena je i revizija DCCD (Driver Controlled Center Differential) sustava AWD pogona koji je prije kontrolirao središnji diferencijal mehanički i elektronski, dok je sada zbog brzine reakcije i preciznosti ostavljena samo elektronska kontrola.

Subaru_WRX_STi_Final_Edition_05

Motor je ostao isti te i dalje razvija 305 KS koje putem ručnog mjenjača prenosi na sva četiri pogonska kotača. Da bi se to što uspješnije obavljalo tu su i Active Torque Vectoring i Multi-mode Vehicle Dynamic Control sustavi za maksimalnu iskoristivost snage, ali i najveće zadovoljstvo vozača. Za sve one koji ne žive u Britaniji, recimo da je u SAD-u ova izvedba zapravo WRX STi za modelnu godinu 2018., no hoće li doći i do nas, ostaje pitanje zbog ovoga što slijedi.

Subaru_WRX_STi_Final_Edition_04

Final Edition će u Velikoj Britaniji, načetoj Brexitom, ali s još uvijek otprilike 6-7 puta boljim standardnom od nas u ovoj limitiranoj seriji koštati 33.995 GBP, ili u našem novcu 289.997 kn. Zahvaljujući bezgraničnoj mudrosti naših zakonodavaca, uz pomoć PDV-a i PPMV-a kod nas „osnovni“ WRX STi po aktualnom cjeniku košta 503.240 kn, a S Package još 45.000 kn više. Mislimo da je svaki komentar ovome suvišan.

Subaru_WRX_STi_Final_Edition_02

Ipak, da ne završimo u crnim tonovima, recimo da je prošlog tjedna na salonu u Tokiju predstavljen Subaru Viziv koncept koji usprkos gromoglasnoj šutnji iz Subruovog PR odjela jako sliči na nešto što bi se uskoro moglo naći na rally stazama diljem svijeta… ili ako ne na stazama, onda na cestama sigurno.