Stigao je novi Porsche 911!

Foto/video: Porsche

Noćas je u Los Angelesu skinut veo s nove, osme generacije najpoznatijeg Porscheovog modela –  legendarnog 911. Pod internim nazivom 992 skriva se nova verzija već 55 godina starog oblika jedinstvenog u automobilističkoj povijesti.

Prepoznatljiv, a istovremeno potpuno nov 992 djeluje muževnije i modernije od svih prethodnika. Prepoznatljiv Porsche Design DNK prisutan je i dalje, ali u novoj interpretaciji, kako izvana tako i iznutra. Zadržane su svima poznate linije s dodanim modernijim detaljima, dok je u kabini interijer potpuno nov i kojim dominira 10.9“ ekran osjetljiv na dodir.

Pri oblikovanju unutrašnjosti vodilo se mišlju o bezvremenskom izgledu koji će se savršeno uklopiti u današnje vrijeme, a opet neće napustiti postulate koje smo upoznali u ovih više od pola stoljeća druženja s 911, poput pet okruglih mjerača na instrumentnoj ploči.

992 naravno pokreću šestcilindrični bokser motori nove generacije, po tradiciji snažniji i istovremeno efikasniji od prethodnika. Turbo punjači su drugačije razmješteni kao i hladnjaci stlačenog zraka, a nov je i proces ubrizgavanja, što je rezultiralo snagom od 450 KS kod S modela.

Za prijenos snage brine se novorazvijeni PDK automatski mjenjač s dvije spojke koji sada ima osam stupnjeva prijenosa.

Novost je i Wet Mode za sigurniju vožnju po kiši i skliskim cestama te Night Vision Assist s termovizijskom kamerom koja bitno olakšava vožnju po noći ili magli i u drugim uvjetima smanjene vidljivosti. Povećanje od 30 KS u odnosu na prošlu generaciju S modela rezultira u praksi ubrzanjem od 0-100 km/h za 3.7 sekundi kod varijante s pogonom na stražnje kotače, dok 4S jednaki sprint obavlja desetinku brže. Ove brojke još padaju za dvije desetinke ako 992 opremite Sport Chrono paketom.

Najveća brzina Carrere S je 308 km/h, dok je verzija 4S mrvicu sporija i razvit će 306 km/h. U skladu s tradicijom, svaka nova generacija 911 je, usprkos povećanju snage, štedljivija od prošle pa tako novi 992 prema koreliranom NEDC mjernom ciklusu troši 8,9 litara ako je Carrera S u pitanju, odnosno 9,0 litara ako govorimo o Carreri 4S.