SOC Croatia 2022

Tekst: Goran Vrhovec

Još su svježa sjećanja na prošlogodišnje, prvo izdanje Supercar Owners Circle eventa koji se održao u Hrvatskoj. Do tada neviđen skup najekskluzivnijih sportskih automobila svijeta stavio je Zagreb i Hrvatsku na mapu svjetskih događanja par exellence.

Osim senzacionalnih vozila, nesumnjivo se i vlasnicima svidjelo u Hrvatskoj pa je od sada naša zemlja za stalno u njihovom kalendaru događanja. Stoga ćemo ovaj vikend u Zagrebu ponovno gledati remek djela na četiri kotača.

Ukupno će sudjelovati 60 vozila, jer je to procijenjeno kao maksimum zbog sigurnosti učesnika, ali i za organizatore te sigurnosne službe poput MUP-a i sličnih. SOC-ov automobilski muzej na otvorenom ekskluzivno će na zagrebačkim i velikogoričkim ulicama predstaviti najcjenjenije i najrjeđe primjerke automobilskog inženjerstva zaljubljenicima u superautomobile.

Program SOC Croatia 2022 uključuje dva velika javna događanja:
  • U petak, 2. rujna od 17:00 h ispred Zagrebačke katedrale održat će se ceremonija predstavljanja automobila
  • U subotu, 3. rujna od 9:00 h na velikogoričkom ZTC-u održat će se program demonstracije brzine i snage automobila

Na današnjoj press konferenciji predstavljena su i neka vozila koja ćemo imati prilike vidjeti:

Barchetta Quartet: Pagani Zonda Barchetta – Ferrari Monza SP2 – McLaren Elva – Aston Martin Speedster
Holy Trinity: Ferrari LaFerrari – Porsche 918 Spyder – McLaren P1

SOC-ova revija sadržavat će i najekskluzivnije modele brendova Bugatti i Pagani:

Bugatti: La Voiture Noire, Centodieci 300+, Divo, Chiron Super Sport, Chiron Pur Sport, Chiron L’Ébé Edition, Chiron Sport, Chiron, Veyron Grand Sport Vitesse WRC Edition, Grand Sport Vitesse.
Pagani: Huayra R, Zonda Barchetta, Zonda Cinque Roadster, Zonda Cinque Coupè, Huayra Roadster BC, Huayra Roadster, Huayra, Zonda S

Zahvaljujući velikoj pomoći i suradnji s hrvatskim institucijama, SOC Croatia 2022 svojim će članovima omogućiti jedinstveno iskustvo vožnje super i hiperautomobila na javnim cestama, jer nikada do sada u svijetu nije zabilježena ovako duga ruta namijenjena karavani super automobila. Naime, SOC-ov konvoj najekskluzivnijih vozila prijeći će više od 1000 kilometara od Zagreba i Velike Gorice do Paga i Šibenika te natrag do Zagreba.

Aston Martin će imati posebno mjesto na ovogodišnjem događanju. U Zagrebu će se dogoditi i Europska premijera Aston Martin Valkyre AMR Pro koji je do sada bio pokazan jedino u SAD.

Prvi put do sada na europskom kontinentu predstavit će se Aston Martin Valkyrie AMR Pro i to tijekom vožnje. S projektom Valkyrie AMR Pro malo što se može usporediti, jer je stvorena za staze „bez ograničenja“. Premijerno smo je predstavili 2018. godine, a izvorni koncept osmišljen za Le Mans (utrku). Dizajnirana je tako da u sebi sadržava što više značajki koje je moguće imati u cestovnoj  verziji. Nova Valkyrie AMR Pro zadržala je sva svojstva projekta Le Mans, od šasije, aurodinamike i pogonske tehnologije. – poručila je Corenn Lange, voditeljica specijalnih projekata tvrtke Aston Martin.

Još jedna premijera Aston Martina bit će Auto Mira – Peace Car. Riječ je o specijalnom projektu koji je SOC razvio u suradnji s tvrtkom Aston Martin. Peace car predvodit će poseban SOC konvoj inspiriran poznatim riječima Martin Luther Kinga Mlađeg: “Tama ne može istjerati tamu; to može samo svjetlost. Mržnja ne može istjerati mržnju; to može samo ljubav!”

Jako smo sretni da ponovo surađujemo s Aston Martinom, posebno vezano uz temu mira koja je, nažalost, trenutno izrazito aktualna. Izuzetno smo zadovoljni da imamo priliku poslati ovako važnu poruku svijetu, a dodatno nas veseli da je možemo poslati iz Hrvatske., pojasnio je Niccolò Torri Rocca, izvršni direktor Supercar Owners Circle.