Range Rover slavi 50. rođendan posebnom edicijom

Foto: Land Rover

Prvi Range Rover predstavljen je 17. lipnja 1970. Senzacionalni SUV imao je samo dvoja vrata, ali i dizajn kojim je već sljedeće godine zaslužio svoje mjesto u Louvreu.

V8 motor od aluminija, stalni pogon na sve kotače, kao i disk kočnice na svim kotačima bile su za to vrijeme prava senzacija u ovom segmentu za koji se mislilo da nema smisla. Ubrzo su ga prihvatili svi aristokrati za odlazak do svojih ladanjskih kuća i vuču prikolica s konjima.

Uslijedile su verzije s četvorim vratima 1981., još više luksuza i automatikom 1982. te posebne edicije poput Holland&Holland izvedbi stvorenih u suradnji s vrhunskim puškarskim obrtom iz Londona koje se rade i danas.

Originalni luksuzni 4×4 pretvorio se u najpoželjnije luksuzno SUV vozilo s cijelom paletom modela: Range Rover Evoque, Range Rover Velar, Range Rover Sport i naravno kao vrh ponude – Range Rover s tradicionalnim dvostrukim vratima na stražnjem dijelu.

Njegova jedinstvena kombinacija dizajna, rafiniranosti i inženjerskih inovacija postala je mjerilo za sve luksuzne SUV-ove. 1989. godine postao je prvi SUV s ABS sustavom, a 1992. prvi 4×4 na svijetu opremljen sustavom za kontrolu trakcije i automatskim elektroničkim zračnim ovjesom, što je osiguravalo rafinirani osjećaj vožnje na i izvan ceste.

U 2012. godini, najnovija generacija Range Rovera postala je prvi SUV na svijetu koji je imao potpuno aluminijsku laganu konstrukciju, čineći ga lakšim, jačim i učinkovitijim.

Posebni RR Fifty proizvest će se u svega 1970 primjeraka na bazi top modela Autobigraphy. Može se dobiti u dvije duljine karoserije, standardnoj i dugoj, a između ostalih moći će se dobiti i u tri boje naslijeđene od originalnog modela iz 1970. koje će za kupce osigurati Special Vehicle Operations odjel JLR-a. To su Tuscan Plava, Bahama Zlatna i Davos Bijela.

Bit će prepoznatljiv i po specifičnim i jedinstvenim detaljima na karoseriji te ekskluzivna dva dizajna 22“ kotača. Od motora su dostupne benzinske, dizelske i hibridna P400e izvedba.