Pronađen originalni Mustang iz Bullitta!

Foto: Ford

Nakon gotovo 40 godina na svjetlo dana izašao je legendarni Mustang kojeg je u Bullittu vozio besmrtni kralj cool-a – Steve McQueen. Kultni auto proveo je desetljeća skriven od pogleda u garaži, da bi se u život vratio upravo za 50. obljetnicu filma.

Radi se o jednoj od najpoznatijih filmskih potjera u povijesti, kada McQueen vozeći tamno zeleni Mustang 390 GT Fastback iz 1968. više od deset minuta juri za dvojicom plaćenih ubojica u Dodge Chargeru ulicama San Francisca.

Za snimanje su korištena dva Mustanga, jedan tzv. Hero car kojeg vozi McQueen i drugi tzv. Jump car koji je korišten za sve skokove i kaskaderske scene u navedenoj potjeri. Oba su bila dugo vremena izgubljena za javnost, a Jump car je isplivao na površinu na otpadu u Meksiku prošle godine. Sada se pojavio i Hero car glavom i bradom, auto koji je Steve vozio u filmu.

Nakon završetka snimanja, Mustang je završio u vlasništvu jednog od direktora holivudskog studija gdje je film sniman. Nakon toga kupio ga je njujorški detektiv koji ga je vozio do 1974. godine. Mustang tada dolazi u ruke Roberta Kiernana, jednog od direktora osiguravajućeg društva koji je bio veliki fan tog auta i drage je volje platio 6000 USD za njega. Čini se da nije bio jedini ljubitelj navedenog auta, jer je i sam Steve McQueen kasnih 70-ih u dva navrata od Kiernana htio kupiti auto, ali bez uspjeha uz obrazloženje da auto nije na prodaju.

Nekih 50.000 km kasnije zbog mehaničkih problema spremljen je u Kiernanovu garažu i tamo je proveo sljedećih 38 godina. Sean Kiernan, sin sada pokojnog Roberta dobio je auto u nasljedstvo nakon očeve smrti 2014. Nikad nam nije bila namjera držati Mustanga skrivenim od javnosti, ali to je tako ponekad u životu., izjavio je Sean koji se odlučio restaurirati auto da bi bio spreman za 50. obljetnicu filma u kojem se pojavio. Restaurirani Mustang predstavljen je uz nazočnost Molly McQueen, unuke glumačke legende.

Kada je kontaktirao Ford i upoznao ih sa svojim namjerama, ideja je dočekana s oduševljenjem, tim više što su ga željeli postaviti uz novi Mustang Bullitt 2019. prošlog vikenda u Detroitu. Limitirana edicija novog modela pokretana je V8 motorom od pet litara i razvija 475 KS. Razvija više od 260 km/h i može se dobiti isključivo s ručnim mjenjačem, s bijelom kuglom na vrhu naravno. Tamno zelena boja zove se Dark Highland Green, kao i kod McQueenovog originala.

Glavni dizajner novog Mustanga Darrel Behmer za novi Bullitt Mustang je kratko izjavio: Cool bez da se trudi. Baš kao i legendarni glumac. A kao dizajneru kod novog mu se sviđa upravo to što nema nikakvih naljepnica, spojlera, oznaka i sličnih dodataka koji bi ukazivali na pravu narav ovog auta i upravo zbog toga mu je ova verzija i najdraža. Ne vrišti, ne trudi se, jednostavno je takav kakav je – cool.