Pretpremijera – Hyundai i30

Foto: kojiauto.hr/Hyundai

Jučer je u središtu Hyundaia za Europu, u Offenbachu pokraj Frankfurta, odabranim novinarima predstavljen novi Hyundaiev kompaktni model, i30. Treća generacija popularnog kompakta doživjet će svoju pravu premijeru krajem mjeseca na Pariškom auto salonu, no mi smo imali prilike razgledati ga i prije toga.

To je svakako najvažniji model u Hyundaievoj gami pa je jasno da ništa u njegovom stvaranju nije bilo prepušteno slučaju. Stoga ne čudi i da je samu (pret)premijeru vodio Peter Schreyer, glavni dizajner i jedna od najvećih živućih zvijezda toga posla trenutno, čovjek zaslužan za veliki uzlet dviju bratskih korejskih marki i njihovu dopadljivost europskom kupcu.
hyundai_i30_pretpremijera_

Tako je i novi Hyundai i30 kompletno stvoren na Starom kontinentu, razvoj se odvijao u Rüsselsheimu, a proizvodi se u Češkoj. Na našem tržištu se očekuje u prvom kvartalu 2017. godine. Karakterizira ga svježi izgled s dopadljivim detaljima poput C nosača i osjetno poboljšanog kvalitativnog dojma koji se primjećuje već na prvi pogled ili bolje reći, na prvo zatvaranje vrata koja sada odaju dojam solidnosti i kvalitete. Uz mnoštvo novih tehnologija i sigurnosnih sustava, očito je da Hyundai nakon fenomenalnog i10 kojim je s trona skinuo i one najpoznatije marke u segmentu, s novim i30 jednako tako ima velike ambicije.
hyundai_i30_pretpremijera__

Da bi se to postiglo tu je i novi turbo benzinski motor 1.4 T-GDI od 140 KS koji će nuditi odlične performanse uz nisku potrošnju, a u tome će mu pomagati i opcijski novorazvijeni 7-brzinski mjenjač s dvije spojke (7DCT), jer će 6-brzinski ručni (6MT) biti standard u svim izvedbama. U ponudi će biti i jednolitreni turbo benzinac od 120 KS (103g/km CO2), 1.4 MPI od 100 KS te 1,6-litreni dizelaš s tri različite snage (95, 110 i 135 KS). Jedva čekamo da ga i isprobamo…