Predstavljena nova Honda Civic

Sjećate se vrlo atraktivnog koncepta Civica koji je Honda predstavila u Ženevi ove godine? Prije par dana potvrđeno je da je to finalna verzija koja uskoro kreće u prodaju u SAD, da bi od početka sljedeće godine bila dostupna i na tržištu Velike Britanije i europskim tržištima pa i našem.

Kao što vjerojatno znate, Hondin Civic je već desetljećima konkurent starim divovima kompakte klase poput VW Golfa, Ford Focusa i sličnim automobilima iz mainstream produkcije. No, Honda već tri generacije Civica pokušava napraviti odmak i ponuditi tržištu ipak malo drugačiji kompakt, prije svega odvažnim dizajnom koji se dopada onima koji ne vole imati jednaki auto kao njihov susjed ili susjedov susjed. O kvaliteti izrade i pouzdanosti ovdje ne treba trošiti riječi, jer Honda je po tom pitanju ipak sasvim druga priča u odnosu na većinu konkurenata, posebno francuskih.

Deseta generacija Civica stvorena je prvenstveno s europskim kupcima kao ciljanom grupom. Ove fotografije pokazuju verziju za SAD, što se vidi po narančastim pozicijskim svjetlima sa strane, no iz Honde čujemo da će osim tih detalja i europska verzija izgledati jednako. U SAD-u je u ponudi i coupe verzija, kao i limuzina s četiri vrata, dok će kod nas stići petvratni kompakt i limuzina.

honda_civic_2017

Novi je Civic niži, širi i dulji pa se za limuzinsku izvedbu kaže da će biti idealna zamjena za sve one koji voze predzadnju generaciju Accorda, dok će kompakt vjerojatno opet nadmašiti sve konkurente po pitanju prostranosti za putnike, ali i veličinom prtljažnika.

U ponudi će na početku biti tri motora, dva nova benzinska, jednolitreni turbak koji će zamijeniti i nadmašiti po snazi i okretnom momentu slabašni 1,4-litreni početni benzinac, zatim 1,5-litreni turbak od čak 175 KS te već poznati 1,6-litreni sjajni dizel kojem će snaga biti veća od dosadašnjih 120 KS. Mjenjači će biti već opjevani ručni sa šest stupnjeva i CVT za one koji ne uživaju toliko u vožnji. Postoji vjerojatnost i za hibridnu izvedbu nešto kasnije. Type R je izvjestan i koristit će modificiranu verziju poznatog dvolitrenog turbo motora iz sadašnje izvedbe.

honda_civic_2017_

Slike interijera još nisu dostupne, no za pretpostaviti je da će biti sličan američkim coupe i četverovratnim verzijama s velikim centralnim infotaniment ekranom s Apple CarPlay i Android Auto integracijama. Od sigurnosnih sustava spomenimo samo neke: autonomno kočenje u nuždi (AEB) upozorenje o prelasku iz trake u traku te adaptivni tempomat. Također možete očekivati i LED prednja i stražnja svjetla.

Cijene još nisu ni izbliza poznate, no može se očekivati minimalno povećanje u odnosu na postojeće modele obzirom na još bogatiju opremu koju će Honda nuditi u seriji.