Predstavljen Hyundai Hrvatska i20 Challenge

Tekst/foto: AK Star Racing

Auto klub Star Racing iz Fažane održao je u prostorijama Turističke zajednice grada Velike Gorice najavnu press konferenciju na kojoj je predstavio novo natjecanje istovjetnih vozila – Hyundai i20 Challenge.

Bogata tradicija Hrvatskog autosporta s takvim natjecanjima nastavit će se u sljedeće tri godine na stazama u Hrvatskoj, ali i inozemstvu gdje će se voziti utrke za Prvenstvo Hrvatske.

Zahvaljujući tvrtki Hyundai Hrvatska za buduće natjecatelje osigurano je 25 istovjetnih Hyundai i20 T-GDi 100 sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem, po posebnoj cijeni od 15.000 Eura s uključenim PDV-om. Vozila će se naknadno opremiti s FIA homologiranom opremom kako bi zadovoljila sve pravilnike za nastupanje na utrkama na kružnim stazama prije nego sezona počne. Vozila će osim nužne sigurnosne opreme ostati serijska, odnosno modifikacije neće biti dozvoljene kako bi se osigurali maksimalno isti uvjeti za sve vozače.

Vozit će se 12 utrka u sezoni raspoređenih na šest natjecateljskih vikenda po HAKS-ovom kalendaru za Prvenstvo Hrvatske za utrke na kružnim stazama. Postoji mogućnost sudjelovanja i na tri brdske utrke koje će odabrati Organizator. Nakon svake sezone bit će proglašen pobjednik za tu sezonu, a na kraju trogodišnjeg ciklusa i ukupni pobjednik Hyundai i20 Challengea.

Obzirom na skromne brojke učesnika koje imamo na kružnim utrkama u posljednjih nekoliko sezona, 25 novih, istovjetnih vozila sigurno će donijeti novi zamah i ponovno pobuditi interes za utrke. Svoje sudjelovanje u Hyundai Hrvatska i20 Challengeu već su najavila i neka od poznatih imena našeg auto sporta, no obzirom na cjenovnu pristupačnost novog Hyundai i20 vjerujemo da će se pojaviti i neka nova imena voljna oprobati svoje vještine s iskusnim majstorima volana.

U natjecanju će moći sudjelovati osobe starije od 18 godina koje su potpisale Ugovor s Organizatorom.

Vozači moraju imati važeću vozačku licencu najmanje klupskog ranga, važeću ispravu liječničkog pregleda ne stariju od šest mjeseci te policu životnog osiguranja za nastupe na auto utrkama, propisane pravilnicima nacionalnih saveza čije licence imaju. Organizator će za vozače nositelje licenci HAKS-a osigurati testiranje za klupski  rang (ako je nemaju), dok nositelji licenci drugih saveza moraju imati licencu klupskog ranga. U Kupu mogu nastupati i osobe mlađe od 18 god, tj. od navršenih 16 godina, s važećom vozačkom licencom i izjavom roditelja ovjerenom kod javnog bilježnika.

Koliki je interes za novo natjecanje najbolje govori već potpisanih 18 predugovora za nabavku vozila, što je dobar pokazatelj da će nakon službene objave o pokretanju natjecanja vjerojatno i preostali broj vozila biti brzo prodan. Za sve eventualno zainteresirane vozače, sve informacije mogu se dobiti na info@ak-star-racing.hr