Porsche Road Tour 2016.

Po dobroj Porscheovoj tradiciji i ove godine prisustvovali smo Porsche Road Touru koji se ovaj put održavao u Rovinju i Istri.

Kao i obično, imali smo mogućnost isprobati najnovije modele Stuttgartske marke na cesti, ali i na vrsarskom aerodromu. To ne čudi, obzirom na performanse koje Porschei nude, posebno najjači među njima – 911 Turbo S. Sa svojih 580 KS i launch controlom, do stotke stiže za deklariranih 2.9 sekundi, dok je u praksi ta brojka manja za tri desetinke. Teško je riječima opisati osjećaj takvog ubrzanja bez proklizavanja, gdje se svaka konjska snaga pretvara u trenutni potisak naprijed. Najveću brzinu od 327 km/h nismo isprobali, no znajući Porscheovu filozofiju deklariranja performansi, sigurni smo da bi postigli barem 330 km/h. Uostalom, pogledajte video.

Uz Turbo S vozili smo i nove Carrere 991 koje od redizajna pokreće novi turbo motor od tri litre. U verziji S ili 4S razvijaju 420 KS. Mnogi su se brinuli za zvuk koji s turbo punjenjem mora gubiti na karakteru, no sa zadovoljstvom možemo izvijestiti da nema razloga za brigu. Zvuk je i dalje tu, prepoznatljiv i karakterističan, uz laganu prisutnost fućkanja pri niskim turama. No, najviše ipak oduševljava zvuk kada oduzmete gas, a iz ispušnih cijevi počinju detonacije kao u dobra stara vremena Ferrarija F40. Osim novog motora, u Carrerama se nalazi i potpuno novi ovjes čija je geometrija nanovo složena, a i PSM sustav ima novu kalibraciju i software za još više zadovoljstva u vožnji. Upravo zato smo s Carrerom 4S Cabrio vozili slalom, jer agilnost je jedna od stvari kojima se Porsche posebno ponosi.

Osim sportskih modela, vozili smo i Panameru E Hybrid, kao i sportske SUV-ove, Macan S te brutalni Cayenne Turbo S. Svaki put se iznenadimo kada jedan pozamašan SUV poput Cayennea počne letjeti istarskim cestama kao neki brzi kompakt. Lakoća kojom ga se može precizno i izvanredno brzo voziti jednostavno se protivi fizici.

Nakon cijelog dana vožnje auta od kojih vam se stvarno lako zavrti u glavi, vrlo lako se izgubi dodir s realnošću i sjedanje u vaš auto da bi se vratili za Zagreb je zaista težak trenutak. No, barem smo bogatiji za jedno lijepo iskustvo više i jedva čekamo sljedeće druženje s nekim Porscheom.